3. Osmanlı İstanbulu Sempozyumu"
İstanbul'un fethinin 562. yıl dönümü dolayısıyla 25-26 Mayıs'ta "3. Uluslararası Osmanlı İstanbul'unun Sempozyumu" düzenlenecek.
İstanbul'un fethinin 562. yıl dönümü dolayısıyla 25-26 Mayıs'ta "3. Uluslararası Osmanlı İstanbul'unun Sempozyumu" düzenlenecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen sempozyumda, İstanbul'un fethinin dünya tarihindeki yeri, İstanbul'un fiziki, sosyal, ekonomik, kültürel değişimleri ve çok kültürlülüğün buluşma noktası olarak İstanbul mercek altına alınacak.
Sempozyumda, Türkiye, ABD, Ukrayna, Bulgaristan, Almanya, Azerbaycan, Arnavutluk, Ermenistan, Rusya ve Belçika'dan 55 uzman, Osmanlı İstanbul'unun birbirinden çarpıcı olaylarını, arşivlerden ilk kez gün yüzüne çıkacak belge ve fotoğraflarla anlatacak.
Bu yıl ki sempozyumda, Ahmet Ümit, Mario Levi, Selim İleri, Beşir Ayvazoğlu ve İskender Pala konuşmacı olarak yer alacak.
"Geleneksel ulaşım araçlarını İstanbul sularında görmek..."
Sempozyumda "Osmanlı ve Boğaziçi'nde Kayık" konusunda sunum yapacak olan Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı Başkanı Sinan Genim, sempozyum öncesinde İstanbul'un deniz ulaşımını ve turizmini değerlendirdi.
Hız çağında deniz altından bağlantılar, metro veya lastik tekerlekli ulaşım için yeni çalışmaların desteklenmesi gerektiğini belirten Genim, "Geleneksel ulaşım araçlarını, kayıkları, şehrin simgesi yandan çarklı vapurları, piyadeleri, kancabaşları da İstanbul sularında görmek, Osmanlı'nın deniz kültürünü yaşatır, turizme ayrı bir zenginlik ve renk katar" ifadelerini kullandı.
Genim, dünyada deniz ulaşımına Venedik kadar önem veren neredeyse başka bir şehir bulunmadığını, Venedik'in geçmişten kalan gondol kültürünü devam ettirirken, Türkiye'de geleneksel ulaşım araçlarının unutulmasının gücüne gittiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Günümüzde gondol veya kayık gibi ulaşım araçlarını günlük ulaşım için kullanmamız mümkün değil. Artık hız çağındayız ve yavaşlığa tahammülümüz yok ama yine de gondol Venedik'in simgesi ve pek çok insan ona binmek istiyor. Biz niye geçen yüzyılın yandan çarklı vapurlarından birkaç tane yapıp, Boğaz veya Haliç gezileri için kullanmayalım? Diğer yandan İstanbul'da ulaşım için denizi daha fazla kullanmamız gerektiğini düşünüyorum. Boğaz'ın iki yakası arasında 15 dakikada bir ring sefer yapmalı. Venedik, Hong Kong ve Singapur yapmış. Biz neden yapmayalım?"