Haberler

3 Mart Dünya İşitme Günü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Okur: ''Erken dönemde tespit edilmez ise yaşamının ileriki yıllarında bu bebek 'İşitme kaybı olan bir insan' olmaktan çıkar ve 'Psikolojik sorunları olan sosyal hayat ile uyumsuz engelli bir vatandaş' olarak yaşamını devam ettirir''

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Dr. Şenol Okur, işitme kaybı erken dönemde tespit edilemeyen çocuğun, ileriki yaşlarda psikolojik sorunları olan bir engelli olacağını belirtti.

Okur, "3 Mart Dünya İşitme Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, işitme engeli ile doğan bebeklerin erken dönemde tespit edilmesi amacı ile "Yenidoğan İşitme Taraması Programı" çalışmaları yürütüldüğünü kaydetti.

Aydın'da 8 hastanede bulunan Yenidoğan İşitme Tarama Ünitesi ile 2008 yılından beri 66 bin 573 bebeğin tarandığını açıklayan Okur, şunları kaydetti:

"İşitme engeli ile doğan bebekleri doğumdan kısa süre sonra belirlemek, 3 aylık olmadan işitme testlerini tamamlamak, işitme engeli tanısı alanlara 6 aylık olmadan gerekli müdahalede bulunmak gereklidir. Doğduktan sonra en geç 6 ay içinde işitme engeli tanısı konan ve işitme cihazı uygulanıp, işitme ve konuşma eğitimi alan bebeklerin konuşma becerisi, normal işiten yaşıtlarına benzer düzeyde gelişebilir. Erken dönemde tespit edilmez ise yaşamının ileriki yıllarında bu bebek 'İşitme kaybı olan bir insan' olmaktan çıkar ve 'Psikolojik sorunları olan sosyal hayat ile uyumsuz engelli bir vatandaş' olarak yaşamını devam ettirir. Toplumda üretken bir birey olmak yerine, hayatı boyunca özel desteğe ihtiyaç duyan bir birey olarak yaşamlarını devam ettirirler. İşitme kaybı olan çocuklar; okul döneminde başarısızlık, psikolojik olarak toplumdan uzaklaşma, içine kapanıklık ve sosyal yönden başarısızlık gösterebilirler." - Aydın

Kaynak: AA / Güncel
title
Close