Haberler

3. Malatya Uluslararası Film Festivali Başladı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

3. Malatya Uluslararası Film Festivali muhteşem bir gala ile başladı.

3. Malatya Uluslararası Film Festivali muhteşem bir gala ile başladı. "Ortadoğu ve Barış" temalı" festivalin ilk gününde usta oyuncular Münir Özkul, Türkan Şoray ve Kadir İnanır'a ödül verildi.

Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde geleneksel kırmızı halı geçidiyle başlayan açılış töreninde konuklar kırmızı halıdan geçerek salona girdiler. Geçiş merasiminde vatandaşlar ünlü oyunculara sevgi gösterilerinde bulundu. Festivalin açılış törenine Malatya Valisi Vasip Şahin, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, sanatçılar Türkan Şoray, Kadir İnanır, Halit Akçatepe ile Hababam sınıfı oyuncuları Dilaver Gür, Ercan Gezmiş, Teoman Ayık, Ahmet Arıman, Ergun Sözen, Cafer Dere, Tuncay Akça, Tayfun Akalın, Dinçay Çetindamar, Mehmet Çatay, Kazanfer Şener, Ümit Doğru ve Faruk Şavlı, ünlü yönetmenler Ünal Küpeli, Türker İnanoğlu ile sinema dünyasının önemli isimleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Festivalin Onursal başkanı Malatya Valisi Vasip Şahin yaptığı açılış konuşmasında, Malatya Uluslar arası film festivalinin kısa sürede ülkenin sanat gündeminde hak ettiği saygın yerini aldığını belirtti. Sinemanın bölgesel ve küresel barışa önemli katkılar sağladığı inkar edilemeyecek bir gerçek olduğunu ifade eden Şahin, 'Sinema birey ve toplum hayatını renklendiren bir zenginliktir. Bu yıl ki ana teması orta doğu ve barış olan festivalimiz, yıllar boyunca barışa hasret orta doğunun huzur ve barış taleplerinin sinemanın diliyle tüm dünyaya haykırdığı bir platform durumundadır." Şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından festivalde yarışmaya giren filmlerden kısa kesitler sunuldu. Sunuculuğunu Akasya Asıltürkmen ile Serhat Kılıç'ın yaptığı açılış töreninde daha sonra ödül törenine geçildi. Bu yıl festivalde Türk Sinemasının iki önemli ismine 'yaşam boyu onur ödülü' layık görüldü. İlk olarak Türk Sinemasına birçok film kazandırmış ünlü yönetmen Türker İnanoğlu ödülünü almak için sahneye çıktı. 55 yıldır sinema sektörünün içinde olduğunu belirten İnanoğlu, "bana verilen bu ödülü Kemal Sunal'ın adını taşıyan salonda almak bana çok büyük onur verdi." dedi. İnanoğlu yaşam boyu onur ödülünü ulusal kategori Juri Başkanı Buket ilhan'ın elinden aldı.

Usta oyuncu Münir Özkul'un ödülü kızı Güner Özkul'a verilecekti ancak yoğun programından dolayı Malatya'ya gelemeyen Güner Özkul görüntülü bir mesajla babasına layık görülen ödülün kendilerini çok mutlu ettiğini ve Malatya Uluslararası film festivalinin ülkenin önemli festivalleri arasına girmeyi hak ettiğini söyledi. Özkul'un konuşmasının ardından Hababam Sınıfı'nın unutulmaz oyuncuları salona eski günlerindekiler gibi Adile Naşit'in okul zili ile girdiler. Büyük alkış toplayan efsane takım adına Dilaver Gür, Münir Özkul'un ödülünü Halit Akçatepe'ye verdi. Bu sırada Hababam sınıfının öğrencileri güdük Necmi'lerini omuzlar üstüne alarak eski günleri yad ettiler.

Festivalde Türk Sinemasının iki önemli ismi Türkan Şoray ile Kadir İnanır'a 'Onur Ödülü' verildi. Kadir İnanır ödülünü almak üzere çıktığı sahnede duygusal anlar yaşadı. Yönetmen Ünal Küpeli'nin elinden aldığı ödül sonrası konuşmasında geçtiğimiz günlerde kaybettiği yeğeni Erdoğan Arıca'dan bahsederken gözyaşlarını tutamadı. Yeğenini 36 yıl önde Malatyaspor'a getirdiğini ifade eden İnanır, o günden sonra Malatya'yı çok sevdiğini söyledi.

Sinemanın Sultanı Türkan Şoray ise ödülünü Malatya Valisi Vasip Şahin'in elinden aldı. Onur ödülüne layık görüldüğü için çok mutlu olduğunu ifade eden Şoray, 'Sinemadaki emeklerimizin karşılığını aldığımızı düşünüyorum. Çok heyecanlayım öyle güzel bir duygu ki bu hiçbir şekilde anlatılamaz" dedi. Malatya Uluslararası Film Festivali'nin ileride Türk Sineması adına kalıcı bir festival olacağına inandığını belirten Şoray, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Festival'de ayrıca onur ödülüne layık görülen yönetmen John Sayles'in ABD'de yaşanan kasırga nedeniyle gelemediğini ancak ileriki günlerde Malatya'ya gelip ödülünü alacağı belirtildi. Açılış töreni sanatçı İlhan Şeşen'in muhteşem konseri ile son buldu.

Pek çok sanatsal etkinliğin bir arada sunulacağı festivalin uluslararası yarışma jüri başkanlığını, İranlı kadın yönetmen Tahmineh Milani üstelenecek. Senarist ve yönetmen Suha Arraf, sinema yazarları Esin Küçüktepepınar ve Aruna Vasudev ve Hamburg Film Festivali Direktörü Albert Wiederspiel'in uluslararası yarışmada jüri üyeliği yapacağı festivalin, uluslararası uzun metrajlı film kategorisinde Amerika, İsrail, Bosna Hersek, Kanada ve İspanya'nın da aralarında bulunduğu çeşitli ülkelerden "Düşler Diyarı", "Tanrı'nın Kuzusu", "Taş Kafa", "Çocuklar", "Müfettişler", "Kayıp Çocukluk", "Lazhar Bey", "Mustafa'nın Tatlı Rüyaları", "No" ve "Savaş Cadısı" filmleri yarışacak.

Senarist ve yönetmen Biket İlhan'ın jüri başkanı olduğu ulusal film yarışmasının jürisi, gazeteci Fecir Alptekin, oyuncu Pelin Batu, yönetmen Mehmet Eryılmaz ve sinema yazarı Rasih Yılmaz'dan oluşacak. Ulusal film yarışmasında "Ana Dilim Nerede", "Ateşin Düştüğü Yer", "Babamın Sesi", "Devir", "Ferah Feza", "Lal Gece", "Şimdiki Zaman", "Tepenin Ardı" ve "Yük" ve "Zerre" filmleri yer alacak.

BEYAZ PERDE ŞÖLENİ

Bir hafta sürecek festival kapsamında ulusal ve uluslararası yarışma filmleriyle birlikte 140'a yakın film gösterilecek. Gösterimlerin birçoğu yönetmen ve oyuncuların katılımıyla olurken, gösterimler sonrası söyleşiler gerçekleştirilecek. Film seçkilerinin yanı sıra gerçekleştirilecek atölye çalışmaları, sergiler, panel ve söyleşilerle Malatyalılar sanat dolu bir hafta yaşayacak.

FESTİVAL ÖDÜLLERİ

Çin ve Ortadoğu filmlerinin de gösterileceği festival kapsamında, en iyi filme 30 bin, en iyi yönetmene 10 bin, en iyi senaryo, en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu ve en iyi özgün müziğe de 6'şar bin lira ile "Kristal Kayısı Ödülü" verilecek.

Sinema Yazarları Derneği'nin belirleyeceği bir filme de jüri özel ödülü takdim edilecek. Kurmaca ve animasyon olarak 15 filmin yarışacağı ulusal kısa metraj film yarışmasında da belirlenen en iyi esere 5 bin lira ödül verilecek.

Yaklaşık 20 bin öğrencinin katılmasının beklendiği festivalde, filmlerin bilet ücretleri de sembolik olarak 2-4 lira arasında değişiyor. Avşar Sinemaları, Yeşil Sinema, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Kemal Sunal Salonu ve İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi olmak üzere toplam 6 salonda, yerli ve yabancı 140'a yakın film, 6 gün süresince sinemaseverler için gösterilecek.

"Ustalara Saygı", "Onurlandırılan Filmler", "Ortadoğu Sineması", "Ulusal Uzun Metraj Film Panoraması", "Ses Getiren Belgeseller", "Çin Sineması", "John Sayles Filmleri", "Tahmineh Milani Filmleri", "Seyfi Teoman'ın Anısına", "Engelsiz Filmler", "Korku Geceleri", "Malatya Günlüğü", "Kısa Film Türkiye Panoraması", "Kısa Film Dünya Panoraması" ve "Mişmiş-Çocuk Filmleri" bölümleri de festivalde yer alacak.

FESTİVAL "ENGELSİZ" OLACAK

Festivalde, Sesli Betimleme Derneği'nin katkılarıyla, diyaloğun olmadığı sahnelerin bir anlatıcı tarafından görme engelliler için tasvir edileceği, işitme engelliler için de film içerisindeki tüm seslerin özel altyazıyla beyazperdeye verileceği filmlerin de gösterimi yapılacak.

Engelliler için, "Aşk Tesadüfleri Sever", "Bizim Büyük Çaresizliğimiz", "Güneşin Oğlu" ve "Sevmek Zamanı" filmlerinin gösterileceği festival, bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek sinema ve karikatür buluşmasıyla Uluslararası Karikatür Sergisi'ne de ev sahipliği yapacak.

Sanat yaşamları boyunca ulusal ve uluslararası organizasyonlarda birçok kez ödül almış usta karikatür sanatçısı Tan Oral ve Rus karikatürist Sergei Tunin'in çizimlerinin yer alacağı "Sinema" temalı sergi, festival süresince Malatya Park Alışveriş Merkezi'nde gezilebilecek.

Ayrıca, festivalde sinema yazarı Ege Görgün'ün imzasını taşıyan "Cumhuriyet Döneminden 40 Sinema Dergisi" başlıklı sergi de açılacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close