3. Büyük Alevi Kurultayı
Büyük Alevi Kurultayı'nın üçüncüsü, başkentte toplandı.
Büyük Alevi Kurultayı'nın üçüncüsü, başkentte toplandı.
Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi'nde semah gösterisiyle başlayan 3. Büyük Alevi Kurultayı'na, Türkiye'nin dört bir yanından çok sayıda Alevi vatandaş katıldı.
Kurultayın açılış konuşmasını yapan Hacı Bektaş Dergahı Postnişini Veliyettin Ulusoy, toplantının ortak akıllar temelinde istemlerini gerçekleştirmek için yapıldığını bildirdi. "Gelin canlar bir olalım, Pir olalım, diri olalım" çağrısında bulunan Ulusoy, "Barış olasılığının elle tutulur hale gelmesini tüm Türkiye'de olduğu gibi Kızılbaş Alevi Bektaşi toplumu da sevinçle karşıladı" dedi.
Kızılbaş Alevi Bektaşi toplumunun barıştan, akan kanın durmasından ve ezilen halkın temel haklarına kavuşmasından yana olduğunu ifade eden Ulusoy, "Alevi Bektaşi toplumu tabii ki bu kirli savaşın Türkiye üzerinde karabulut gibi çökmüş olan tüm olumsuz etkilerinin bir an önce kalkmasından yanadır. Sivil siyasetin askeri siyasetin önüne geçmesinden, sorunlara silahlı çatışmalarla değilde tartışma ve görüşmelerle çözüm aranmasından ve bulunmasından yanadır" diye konuştu.
Alevi Bektaşi toplumunun insanlar arasında dine, ırka, milliyete, siyasi görüşe göre ayrımcılık yapmayan eşit yurttaşlık temelinde demokratik ve laik bir yönetim istediğini belirten Ulusoy, şunları kaydetti:
"Barış ortamı ve Kürt sorunun çözümüne yönelik başlamış olan süreç aynı zamanda anayasanın değiştirilmesi ya da yeniden yapılması süreciyle iç içe giriyor. Bu süreç, ülkemizin kısıtlı demokrasisini daha ileri bir çerçeveye taşıma potansiyelini taşıyor. Alevi Bektaşi toplumunun yeni anayasada en önem verdiği konulardan biri Diyanet İşleri Başkanlığının nasıl ele alınacağı sorusudur. Ancak ne çözüm sürecinin tarafları ne de anayasayı değiştirme sürecinin tarafları henüz bu konuda önerilerini ortaya koyacak ciddi bir adım atmamışlardır."
-"Eğer halklar eşitse, haklarda eşittir"-
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez ise ülkenin içine girdiği cendereden kurtulabilmesi ve bir an önce barışı yaşayabilmesi için barış şiarlarını dillerinden düşürmediklerini söyledi.
"Eğer halklar eşitse, haklarda eşittir" diyen Geçmez, kardeşlik ve barışın yolunun eşitlikten geçtiğini söyledi.
Toplumsal barışın demokratik ve eşitlikçi bir anayasayla gerçekleşeceğini ifade eden Geçmez, "Türkiye'nin sorunu, siyasaldır. Bu sorunu çözebilmenin tek yolu laik, demokratik bir anayasadan geçiyor. Laik ve demokratik bir anayasa, kimseyi ötekileştirmeyen, kimlikleri sorgulamayan, herkesi kardeşçe kucaklayan bir anayasa Türkiye'nin kaçınılmazıdır" diye konuştu.
Barış sürecinin kalıcı olabilmesi için gereken bütün çalışmaları yapacaklarını vurgulayan Geçmez, bunu başkalarını ötekileştirmeden yapacaklarını sözlerine ekledi.
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, Hubyar Sultan Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Ali Kenanoğlu da birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından divan toplandı. Kurultaya, CHP ve BDP'li bazı milletvekilleri de katıldı. - ANKARA