3 Batık Gemi Bulunan Bölge Dalışa Kapatıldı
Çaycuma'ya bağlı Filyos Beldesi'nde, balıkçıların Tieion Anti Kenti açıklarında 3 batık gemi gördüklerini bildirmesi üzerine, bölge dalışa kapatıldı.
Çaycuma'ya bağlı Filyos Beldesi'nde, denizde midye avlayan balıkçıların, kazı çalışmaları devam eden Tieion Anti Kenti açıklarında 3 batık gemi gördüklerini bildirmesi üzerine, bölge dalışa kapatıldı. Jandarma, halkın denize girdiği plajda devriye gezerken, Sahil Güvenlik ekipleri de açıkta balıkçıların dalış yapmasına karşı önlem aldı.
Filyos'ta, 2006'dan bu yana devam eden kazı çalışmalarında, M.Ö 6'ncı Yüzyıl'da kurulup, M.S. 13'üncü Yüzyıl'a kadar yerleşimin devam ettiği tahmin edilen Tieion Antik Kenti gün yüzüne çıkarılıyor. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda kale, sahil surları, su kemeri, tiyatro, tapınak, kilise, toplu mezarlar, yapılar, madeni para, sikke ve madeni eserler ile renkli çanak-çömlek, yazılı eserler ve çeşitli kalıntıların bulunduğu antik kentte bu yaz henüz kazı çalışmaları başlamadı.
Ancak, geçen ay antik kentin yaklaşık 200 metre açığında midye avlayan balıkçılar, deniz dibinde 3 batık gemi gördüklerini kazı ekibine bildirdi. İçinde mermer sütunlar ile parçalanmış amforalar bulunan, M.S. 2 ile 13'üncü Yüzyıl'a ait olduğu tahmin edilen gemilerin balıkçılar tarafından tespit edilmesinin ardından kazı ekibi, bölgenin dalışa kapatılmasını istedi.
Kazı Başkan Yardımcısı, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Yrd.Doç.Dr. Şahin Yıldırım, Zonguldak Valiliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderdiği yazıda, bölgede gerekli güvenlik önlemlerinin alınması gerektiğini, alanın dalışa yasak saha ilan edilmesinin faydalı olacağını bildirdi. Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, ayrıca bölgede ciddi bir tespit çalışması yapılabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın iznine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Bunun üzerine söz konusu bölge dalışa kapatıldı. Belde halkının denize girdiği sahilde jandarma devriye gezerken, Sahil Güvenlik ekipleri de açıkta balıkçıların dalış yapmasına karşı önlem aldı.
Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Kazı Başkanı Prof.Dr. Sümer Atasoy, batık gemilerle ilgili incelemenin Karadeniz Ereğli Müze Müdürlüğü'nce yapılmasının planlandığını ifade etti. Karada araştırma izinleri olduğunu, ancak suyun altında inceleme yapmak için izinlerinin bulunmadığını kaydeden Prof.Dr. Atasoy, "Müze Müdürlüğü, konuyu Ankara'ya Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirdi. Ankara'dan yanıt bekleniyor" dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri de denizde yapılması planlanan araştırma ve tespitlerin ardından, gemilerin su altından çıkarılarak turizme kazandırılmasının planlandığını söyledi.