Haberler

3,26 Milyar Yıl Önceki Gök Taşı Çarpması Erken Yaşamı Tetikledi

3,26 Milyar Yıl Önceki Gök Taşı Çarpması Erken Yaşamı Tetikledi
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Harvard Üniversitesi araştırması, 3,26 milyar yıl önce Dünya'ya çarpan dev gök taşının, yıkımın yanı sıra erken yaşamın gelişmesine katkıda bulunmuş olabileceğini ortaya koydu. Gök taşı çarpması fosfor yayarak ve derin okyanus sularını yüzeye çıkararak yaşam için elverişli koşullar sağlamış.

Yeni bir araştırma, 3,26 milyar yıl önce Dünya'ya çarpan gök taşının gezegende erken yaşamı tetiklemiş olabileceğini ortaya koydu.

Harvard Üniversitesi bünyesinde yapılan araştırma kapsamında bilim insanları, Dünya'ya çarpan dev gök taşlarının erken yaşam üzerindeki etkilerini incelemek için Güney Afrika'daki meteor kalıntılarını analiz etti.

Araştırmada, dinozor neslinin tükenmesine neden olan gök taşından "50 ila 200 kat daha büyük" S2 meteorunun yaklaşık 3,26 milyar yıl önce Dünya'ya çarptığı belirtildi.

Gök taşı çarpmasının Dünya'ya sadece yıkım getirmediği, aksine erken yaşamın gelişmesine yardımcı olduğuna dair kanıtların bulunduğu ifade edilen araştırmada, çarpmanın tsunamiye ve "kısmi okyanus buharlaşmasına" da neden olduğu aktarıldı.

Araştırmada, çarpma etkisinin çevreye fosfor yaydığı ve tsunaminin de demir açısından zengin derin suları yüzeye çıkardığı belirtilerek, bunun da Dünya'da yaşamı tetiklemiş olabileceği kaydedildi.

Araştırmanın baş yazarı Harvard Üniversitesinden Profesör Nadja Drabon, yaptığı açıklamada, gök taşı çarpmasının yaşam için "felaket" getirdiği düşüncesinin hakim olduğunu belirterek, yaptıkları çalışmanın bu çarpmaların Dünya'da yaşamın gelişmesine de imkan tanıdığını gösterdiğini ifade etti.

Drabon, bulguların Dünya'ya çarpan gök taşlarının erken yaşamın gelişmesine neden olduğu fikrine katkıda bulunduğunu kaydederek, "Öyle görünüyor ki çarpışmadan sonraki yaşam, çiçek açmasına izin veren elverişli koşullarla karşılaştı." ifadesini kullandı.

Araştırma "Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)" dergisinde yayımlandı.??

Kaynak: AA / Salih Okuroğlu - Güncel

Son Dakika Haberleri

title
Close