Haberler

283 Canın Kaybolduğu Soma'daki Facia 16 İlde Protesto Edildi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trafodan çıkan yangınla Türkiye'nin yüreğine düşen Soma ateşi 16 ilde kaybedilen 283 canın acısıyla protesto edildi.

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 283 canı kaybettiğimiz maden faciası 16 ilde protesto edildi. Sendikalar iş bırakma eylemi yaparken öğrenciler derslere girmedi Soma için yas tuttu. 

Soma'nın yüreklere düşürdüğü ateş ve 282 kaybın acısı 16 ilde protesto edildi. İşte o protestoların yapıldığı iller ve yaşananlar:

İSTANBUL

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi bir grup avukat, Soma'daki maden kazasına ilişkin İstanbul Adliyesi'nde protestoda bulundu.  

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı C kapısı girişinde, adaleti temsil eden "Themis" heykellerinin bulunduğu alanda toplanan avukatlar, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen ve 300'e yakın maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan maden ocağı kazasıyla ilgili açıklama yaptı.

"Önlem almadığı ve işçilerin ölümüne neden olduğu" iddiasıyla hükümeti suçlayan avukatlar, çeşitli sloganlar atarak alkış tuttu.

Avukatlar, ölen işçiler adına 1 dakikalık saygı duruşunda da bulundu

ANKARA

Ankara'da, Soma'daki maden ocağı faciasını protesto eden liseli öğrencilere polis tazyikli su ile müdahale etti.

Kızılay Meydanı'nda toplanarak Soma'daki faciayı protesto eden liseli öğrencilere dağılmaları yönünde polis ekipleri uyarıda bulundu. Yapılan uyarılara rağmen grubun dağılmaması üzerine polis, tazyikli suyla gruba müdahale etti. Eylemcilerden birinin kaldırım taşını kırdığını gören vatandaşlar ise eylemciye tepki gösterdi. Çevik kuvvetin müdahalesi sonucunda 1 kişi gözaltına alındı.

İZMİR

İzmir'in Ödemiş ilçesinde Soma'daki maden faciasını protesto etmek için yürüyüş ve basın açıklaması yapıldı. Saat 12.30'da Öğretmen Evi'nde toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, alkışlar eşliğinde Hükümet Meydanı önüne kadar yürüdü. Atatürk anıtı önünde önünde toplanan vatandaşlara hitaben Eğitim Sen adına bir açıklama yapıldı. İlçe temsilcisi Selim Şahan'ın okuduğu basın açıklamasında, Soma'daki facianın kaza değil göz göre göre işlenin bir cinayet olduğu belirtildi.

Açıklamadan önce, Soma'da ölen işçiler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Grup açıklamanın ardından Endüstri Meslek Lisesi önünde toplandı. Burada toplanan eğitimcilere yönelik bir açıklama yapan ilçe temsilcisi Selim Şahan, sendika panosuna asılan, kazayı protesto eden bir döviz nedeniyle bir öğretmen hakkında savunma istendiğini belirterek, "Kazaya neden olanlar hakkında herhangi bir soruşturma açılmazken, protesto eden dövizlere soruşturma açmanın, anlamlı olduğunu ve bu durumu protesto ettiklerini söyledi. 

ADANA

Adana'da bir grup lise öğrencisi Soma'da meydana gelen maden faciasını protesto etti. Atatürk Parkı'nda toplanan yaklaşık 200 lise öğrencisi sloganlar atarak İnönü Parkı'na kadar yürüdü. Polisin 'yolu kapatmayın' uyarılarına rağmen caddeyi kapatıp, trafiğin akışını engelleyen öğrencilere vatandaşlar da destek verdi. İnönü Parkı'nda Türk Bayrağı açıp, "AKP istifa, biz yorulduk sen istifa et' sloganları atan öğrenciler olaysız dağıldı.

ADIYAMAN

Adıyaman'ın Gölbaşı İlçesi'nde de sendika temsilcileri 75'inci Yıl Meydanı'nda oturma eylemi yaparak madencilerin ölümünü protesto etti. Eyleme katılanlar adına konuşan ve 283 işçinin ölümünün kaza olmadığını ifade eden Demiryol-İş Sendikası Temsilcisi Nihat Küşneli, "Soma'da yaşanan kaza değil, yeterli iş güvenliği tedbiri alınmadığı için göz göre göre gelen bir cinayettir. Taşeronlaşmanın ve özelleştirilmenin ülkemizde ne gibi sorunlara meydan verdiğinin en bariz örneğidir. Bu olay ile iş sağlığı ve güvenliği yasasındaki maddelerin tüm işyerlerinde artık kesinlikle tam kontrolünün uygulanmasının şarttır" dedi.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde BDP İlçe Örgütü tarafından Soma'da yaşanan olaylara ilişkin basın açıklaması yapıldı.

'Maden İşçileri Yalnız Değildir. Hepimizin Başı Sağolsun' yazılı bir pankart açarak eylem yapan grup basın açıklamasını Kürtçe ve Türkçe yaptılar.

Açıklama yapan BDP İlçe Başkanı Halis Aktaş ve TZP-Kurdi Temsilcisi Ayşe Sürücü, Soma'da yaşanan facia için baş sağlığı dileklerinde bulundular. Sürücü ve Aktaş, 15 Mayıs'ın Kürt Dil Bayramı olduğunu fakat Soma'da yaşanan facia nedeni ile kutlama yapmayacaklarını söylediler.

Yapılan basın açıklamasının ardından BDP, Genel-İş, Tüm Bel-Sen Eğitim Sen, bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte bazı işçiler yüzlerini siyaha boyadığı gözlendi. Bazı eylemciler de madenci kıyafeti giydi.

MANİSA

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde faaliyet gösteren sendikalar Soma'da yaşanan madende hayatını kaybedenler için ortak basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasına Eğitim-Sen - Eğitim-İş - Birleşik Metal-İş - Devrimci Turizm-İş - SES - Emekli-Sen - TURÇEP - CHP - HDP - BDP - TKP - Atatürkçü Düşünce Derneği - Cumhuriyet Kadınları Derneği - Toplumsal Dayanışma Kültür Merkezi - Genç Sosyalistler Birliği - Türkiye Gençlik Birliği - Anadolu Işığı Derneği katıldı.

Soma'da hayatını kaybeden madencilerin anısına yapılan saygı duruşu ve basın açıklaması sonrası Turgutlu Belediyesi Saat kulesi önünde toplanan kalabalık Atatürk bulvarı üzerinde 50. yıl alanına yürüdü.

BATMAN

Batman'daki Tpao'da çalışan yaklaşık 500 işçi de iş bırakarak, Soma'ya destek amaçlı protesto gösterisine katıldı. Tpao kapısında toplanan işçiler, Soma'da yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşunda bulunarak, Fatiha okudu. Petrol İş Sendikası Batman Şube Başkanı Mustafa Tekik, "Soma'da şehit düşen ve yaralanan madenci arkadaşlarımızın acısını hissederek, deyim yerindeyse kalbimize Karalar bağlamak durumundayız" dedi. Yapılan konuşmadan sonra işçiler dağıldı.

Batman'daki bir başka protesto gösterisi de Dörtyol Kavşağı'nda yapıldı. Eğitim-Sen üyesi öğretmen ve okullara gitmeyerek boykot eden çok sayıda öğrenci, yüzlerini kömür karasıyla boyayarak, Atatürk Parkı'na kadar yürüdü. Başlarına madenci bareti takan, omuzlarına kazma ve kürek alan öğrenciler, 'Katliamın failleri ve taşeron sistemini kınıyoruz' ve 'Kaza değil katliam, yüreğimiz Soma'da' yazılı dövizler taşıdı. Atatürk Parkı'nda Eğitim Sen Şube Başkanı Zelife Bulut'un yaptığı kounşmanın ardından öğretmen ve öğrenciler, olaysız dağıldı.

ELAZIĞ

Elazığ Hozat Garajı'nda, KESK öncülüğünde toplanan BDP, EMEP, HDP, Pir Sultan Abdah Derneği, Maden Mühendisleri Odası ve bazı gruplar, siyahlar giyerek, Soma'daki ölümleri protesto etti. Yüzlerini siyaha boyayan bazı öğrenciler, 'Oyları kömürle aldığınız gibi canları da kömürle aldınız', 'İş kazası değil cinayet', 'Kar hırsı patronların aç gözlülüğü öldürdü' yazılı dövizler taşıdı. Kalabalık grup, Hozat Garajı'ndan polisin aldığı sıkı önlemler arsında PTT meydanına kadar yürüdü. Hükümeti istifaya çağıran görüp sözcülerinden, KESK dönem sözcüsü Fuat Koç, yaptığı konuşmada, Soma'da yaşamını yitirenlerin yakınlarının acısını paylaştıklarını söyledi. Konuşmaların ardından gurup, oturma eylemi yaparak olaysız dağıldı.

MUĞLA

Muğla Yatağan'daki maden ve enerji işçileri, STK'lar, sendikalar ile vatandaşlardan oluşan yaklaşık 300 kişi, Manisa'nın Soma İlçesi'nde yaşanan maden faciasını proteste etmek için Sınırsız Meydanı'nda toplandı. Ölenler için saygı duruşunda bulunuldu. İş kazası değil, cinayet, Hükümet istifa, Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek, Her yer Soma, her yer direniş sloganları eşliğinde yürüyüşe geçen grup Çalışma ve Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü'ne siyah çelenk bıraktı. Burada yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Soma'da yaşanılanlar bir kaza değil. Açık bir cinayettir. 12 yıllık AKP iktidarı döneminde iş cinayetlerinde 12 bini aşkını işçi yaşamını yitirmiştir. Soma'da yaşanılan katliam bugüne kadar yaşanılan iş cinayetlerinin en son ve en acı halkası olmuştur. Türkiye'de her yıl maden ocaklarında onlarca işçi, iş cinayetlerine kurban gitmesine rağmen, bugüne kadar yaşanılan ölümler karşısında hiçbir önlem alınmamıştır. Göstermelik denetimler yapılmış, madenlerdeki çalışma koşullarıyla ilgili temel sorunlar göz ardı edilerek, katliam gibi bir cinayete resmen davetiye çıkartılmıştır."

AFYONKARAHİSAR

Afyonkarahisar'da Soma faciası nedeniyle düzenlenen protesto eyleminde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve facianın diğer sorumlularının istifa etmesi istendi.

Afyonkarahisar'da sendika, siyasi parti temsilcisi ve kitle örgütleri yöneticileri ile üyelerinden oluşan yaklaşık 150 kişilik bir grup, Bankalar Caddesi'ndeki PTT şubesi önünde toplanarak Soma'da madencilerin yaşamına neden olan faciayı protesto eden basın açıklaması düzenledi.

Eyleme Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu, Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Nizamettin Şenol, KESK İl Temsilcisi Hüdaverdi Kılınç, Eğitim-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Ümit Kılçar, Türkiye Emekliler Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı Ahmet Ege ile MHP İl Başkanı Aziz Aslan, CHP Merkez İlçe Başkanı Kemal Demirkırkan, MHP Merkez İlçe Başkanı Alper Yağcı da katıldı.

TUNCELİ

Tunceli'de, bir günlük iş bırakan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odası (TMMOB) çalışanları, Soma'da yaşanan faciayı protesto amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

Siyahlar giymiş DİSK, KESK, TTB VE TMMOB üyeleri, Soma'da yaşanan faciayı protesto amacıyla Sabah saat 09.00 saatlerinde kurumları önünde toplanarak 3 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirdikten sonra Sanat Sokağı'nda bir araya geldi. Sayıları 5 bini bulan kalabalık, "Özelleştirmeye ve taşeronlaştırmaya son, kader değil iş cinayeti" yazılı pankart açarak yürüyüşe geçti. Sloganlar eşliğinde yürüyen kalabalık Seyit Rıza Parkı önünden dönerek Cumhuriyet Caddesi'ne geldi. Caddeyi trafiğe kapatan grup burada, maden kazasında ölenler için bir dakikalık saygı duruşu yaptı. 

GAZİANTEP

Gaziantep'te, sivil toplum örgütü üyeleri, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen kazada 283 madencinin ölümünü yürüyüş düzenleyerek protesto etti.

Kırkayak Parkı'nda toplanan aralarında, çeşitli sendika ve STK'lara üye 500 kişilik kalabalık, sloganlar eşliğinde yürüyüş düzenledi. 1 kilometrelik yürüyüşün ardından Maarif Meydanı'na ulaşan kalabalık adına Atatürk Anıtı önünde basın açıklaması yapan KESK Dönem Sözcüsü Ali Ersönmez, kamu eliyle üretim yapılan madenlerin özel sektöre devredilmesiyle işçi ölümlerinin arttığını belirtti. Özelleştirme ve taşeronlaştırma ile Türkiye'nin ölümlü maden kazalarında Avrupa'da 1'inci sırada yer aldığını ifade eden Ersönmez, şöyle dedi:

"İşçi kardeşlerimizin ölümü kader değildir. Özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenler Soma'da yaşananların başlıca sorumlularıdır. Çözüm için taşeron çalıştırma yasaklanmalı, madenler yeniden kamulaştırılmalı, iş güvenliği yasası kaldırılmalı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı başta olmak üzere hükümet derhal istifa etmelidir."

SAKARYA

Manisa Soma’da 283 madencinin hayatını kaybetmesi Sakarya’da ilginç bir şekilde protesto edildi. Adapazarı Kültür Merkezi önünde belli olmayan kişiler tarafından kaldırım taşlarına yazılan yazılarla olayın kaza değil cinayet olduğu, AK Parti’nin hesap vermesi gerektiği belirtildi.

Soma’nın protesto edildiği kaldırım taşlarına yazılan yazılar şöyle: ‘İş kazası değil, cinayet’, “Katil AKP hesap verecek’, ‘Bedava kömür için yalakalık yapanlar çıksın karşıya’, ‘İşçiler yürürken teyakkuza geçen devlet, işçiler ölürken ortalıkta yok.’, ‘İş kazaları kader değildir’, ‘Katliam devlet geleneğidir. Soma ‘, ‘Bir torba kömür çıkartmak için canını verenlerle, o kömüre bedava sahip olmak için ruhunu satanların ülkesidir Türkiye”

MARDİN

Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasını protesto etmek için Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bir araya gelen öğrenciler oturma eylemi yaptı.

Soma'da 283 kişinin ölümü ile sonuçlanan maden ocağındaki faciayla ilgili Kızıltepe'nin bazı okullarından toplanan öğrenciler Özgürlük Meydanı'ndaki parkta oturma eylemi yaptı. Ellerindeki pankartlarla oturma eylemine katılan öğrencilerin protestosu yaklaşık 3 saat sürdü.

Eylemlerini tamamlayan öğrenciler daha sonra sessizce bölgeden uzaklaştı.

ISPARTA

Isparta'da, Soma'da meydana gelen maden faciası ve can kayıpları, yürüyüşle protesto edildi.

Eğitim-Sen Isparta Şube Başkanlığı, Türkiye Gençlik Birliği gibi kuruluşların destek verdiği ve öğrencilerin ağırlıkta olduğu yürüyüşte, 'Katilleri biliyoruz, hesap soruyoruz', 'Kaza değil cinayet, kader değil katliam', 'Oysa yanan bizdik, siz kömür sandınız' yazılı dövizler taşınarak, hükümeti istifaya davet eden sloganlar atıldı.

Grup adına açıklama yapan Deniz Seviç, "Hükümetin cinayetlere yol açan en büyük adımları, taşeron sisteminin yaygınlaştırılması ve özelleştirmeler olmuştur. Hem taşeron sistemi hem de özelleştirmeler güvencesiz ve güvenliksiz çalışma yaşamının kaynağı durumundadır. Bu nedenle derhal taşeron yasaklanmalı ve özelleştirmeler durdurulmalıdır" dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title
Close