Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kadıköy İskele Meydanı'nda kurulan çadırda vatandaşlar hepatit konusunda bilgilendirildi.

Kadıköy'de 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Türk Karaciğer Vakfı, Viral Hepatitle Savaşım Derneği ile Hepatitle Yaşam Hasta ve Hasta Yakınları Toplumsal Bilgilendirme Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğince gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, İskele Meydanı'nda kurulan çadırda vatandaşlar, hepatit konusunda bilgilendirildi. Ayrıca hastalığa dikkati çekmek için pandomim gösterisi yapıldı.

İstanbul Üniversitesi  Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hepatitin belirtilerinin karaciğer enfeksiyonu olduğunu ve bunu da beş virüsün etkilediğini söyledi.

Tabak, "Bunlardan Hepatit B, C ve D karaciğerde kronik hepatite neden oluyor. Daha sonra siroz veya karaciğer kanseri oluşabiliyor. Hepatit B virüsü sıklığı ülkemizde yaklaşık yüzde 4 civarında. Hepatit C yüzde 1 civarında" diye konuştu.

Kronik hepatitin, siroz gelişene kadar herhangi bir belirti vermediğini vurgulayan Tabak, şunları kaydetti:

"Onun için biz buna 'sessiz katil' diyoruz. Hepatit B virüsüne bağılı olarak yılda yaklaşık 10 bin kişiyi kaybediyoruz. Halbuki bu hastalığın tanısını basit bir kan testiyle yapabiliriz. Hepatit B ve C'nin yaklaşık 25 yıldır tedavisi yapılmaktadır. Özellikle Hepatit C'nin tedavisinde kısa sürede çıkacak ilaçlarla, çok kısa sürede hastalık ortadan kalkacak. Hepatit B'nin aşısı vardır. 1998 yılından beri yeni doğanlardan başlamak üzere yapılmaktadır."

Tabak, herkesin Hepatit B ve C testlerini yaptırması gerektiğinin altını çizerek, testi pozitif çıkan hastaya mutlaka doktoruna başvurmasını tavsiye etti.

Korunmasız cinsel ilişki, kan nakli, şırınga paylaşımı, ortak kullanılan diş fırçası ve tıraş bıçağı, hepatitin bulaşmasını kolaylaştırdığına dikkati çeken Tabak, hijyenik olmayan ortamlarda yaptırılan dövme-piercing ve manikür-pedikür gibi uygulamaların da tehlikeli olduğunu sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
title