28 Şubat ve Darbeler Döneminin Sonu" Paneli
Eyüpsultan Belediyesi, 28 Şubat'ın yıl dönümü dolayısıyla, "28 Şubat ve Darbeler Döneminin Sonu" paneli düzenledi.
Eyüpsultan Belediyesi, 28 Şubat'ın yıl dönümü dolayısıyla, "28 Şubat ve Darbeler Döneminin Sonu" paneli düzenledi.
Eyüp Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen panelin moderatörlüğünü gazeteci Ekrem Kızıltaş yaparken, AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı Şeyma Döğücü, yazarlar Celal Tahir ve Ahmet Mercan da sunum gerçekleştirdi.
28 Şubat darbesinin hukuki boyutuna değinen Döğücü, 28 Şubat'ın acı sonuçlarının olduğunu ifade ederek, "Postmodern darbe' diyerek yumuşatmamak lazım, insanların hayatlarına birebir dokundular, binlerce kızın eğitim hakkını engellediler. Temel insan haklarını ihlal ettiler, eğitim hakkından, ifade hürriyetinden, çalışma hakkından hiçbirinden faydalandırmamaya uğraştılar." dedi.
Başörtüsü yasaklarının uygulanmasının hukuki dayanaktan yoksun olduğunu kaydeden Döğücü, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Şu geldiğimiz süreçte katettiğimiz yola bir bakın; bugün insansız hava araçlarını üretiyoruz, bir de o günkü ilericiliğe bakın, en temel ihtiyaçlar bile devlet tarafından karşılanmıyor, hastaneler rezil durumda. 'Postmodern darbe' dememizin sebeplerinden biri de, askerin direkt olarak sahaya çıkmayıp sadece Sincan'da tankları yürüttü ancak direkt olarak el koymayıp yargı ve medya aracılığıyla, ikisinin oluşturduğu bir vesayetle ortamı, algıyı oluşturup, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararlarını yayınlattılar. 28 Şubat'taki MGK kararları tamamen 13-14 yaşındaki okullarının önünde, kendilerinin, 'Biz bu okuldan ayrılmayız' diyen kızlarımıza karşı alınmış kararlardı. 28 Şubat'ı asla mağduriyet olarak tanımlamadım çünkü o küçücük kızlar yürekleriyle öyle bir ders verdiler ki, 'biz bu okulların gerçek sahipleriyiz, vazgeçmeyiz' dediler. 28 Şubat, vazgeçmeyen kızların, kadınların, gençlerin, erkeklerin zaferidir. O küçücük kızların koca yüreklerini, Meclis'te kendilerini koca koca adamlar olarak gören, Merve Kavakçı'ya 'dışarı, dışarı' diye tempo tutan adamlarla bir kıyaslayın bakalım. O kızlar büyüdüler ama o adamlar milletin gözünde küçücük oldular."
Yazar Ahmet Mercan ise 28 Şubat'ta başarılı olan ancak aileleri başörtülü olmaları nedeniyle başarılı birçok subayın ordudan ihraç edildiğini, keyfi uygulamaların had safhada olduğunu dile getirdi.
Mercan, 28 Şubat'ta insanların fişlendiğini kaydederek, "Köftecilere kadar, bisküvitçilere yani normal insanlara kadar irtica listeleri yayınlandı. Psikolojik işkencelere çok boyutlu devam edildi. Bir imam hatip okulunun orta kısmının öğrencilerini karakola çektiler ve gece İstanbul dışında karanlık bir alan bırakarak geri döndüler, 15 Temmuz'daki insafsızlığın ip uçlarını buradaki insansızlıktan da çıkarabiliyoruz. Seçilmiş bir milletvekili olarak Merve Kavakçı'nın o an Ecevit ile aynı pozisyonda olmasına rağmen, o kişi 'Bildirin şu kadına haddini' diyerek Türkiye'deki anlayışı, darbeyi, siyasi zihnin çok güzel resmini koymuştur ortaya, unutulacak gibi değildir." ifadelerini kullandı.
Yazar Celal Tahir de 28 Şubat'a kadar gelen darbelerin tarihine değinerek, bir sunum gerçekleştirdi.
Panel sonunda 28 Şubat konulu serginin açılışı da yapıldı.