28 Şubat Süreci Başakşehir'de Konuşuldu
Başakşehir Belediyesinin düzenlediği ’28 Şubat Zulme Direniş Ruhu’ isimli panelde 28 Şubat postmodern darbesinin bilinmeyenleri konuşuldu.
Başakşehir Belediyesinin düzenlediği ' 28 Şubat Zulme Direniş Ruhu' isimli panelde 28 Şubat postmodern darbesinin bilinmeyenleri konuşuldu.
Başakşehir Belediyesi, '28 Şubat Zulme Direniş Ruhu' isimli panel düzenledi. Başakşehir Belediyesi Emin Saraç Kültür Merkezinde düzenlenen panele konuşmacı olarak Av. Kaya Kartal, Av. Hüsnü Tuna, Av. Sadi Çarsancaklı ve eğitmen Nazan Yalçınkaya katıldı. Vatandaşların ilgiyle dinlediği panelde konuşmacılar 28 Şubat sürecini ve sonrasını anlattı.
28 Şubat sürecinde İstanbul Üniversitesinde eğitim gördüğü sırada yaşadıklarını anlatan Eğitmen Nazan Yalçınkaya, "Gerek sosyal çevresi, gerekse diğer çevreler açısından İstanbul'u istiyordum. 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Matematik bölümüne başladım. O zaman pek bir sıkıntı yoktu. Hatta o dönem örtülülerde ivme kazanan bir artış oldu. İstanbul tarihte örtülü sayısı sınıfın 4'te biri olurken, mezun olmaya yakın bir dönemde sınıfın tamamı örtülü olmuştu. Hakikati zaman içerisinde bulup doğruyu görüyorlardı. Bu rahatsızlık verici olmaya başlamıştı. Gerek hukuk fakültesinde imam hatipli oranının yüksek olması birilerini rahatsız etmeye başlamıştı. Çünkü bunlar ilerde hakim ve savcı olacaktı. Türkiye Cumhuriyetinin o dönemki asker kökenli oligarşik yapısına ters düşmeye başlamıştı. Bizden ilk başta başı açık şekilde fotoğraf istendi. Bu bir bahaneydi, ayak sesleriydi. Bir önceki yıl kesintisiz 8 yıl eğitim gelmişti. İstenmediğinin ve bir şekilde hazımsızlığın göstergesiydi. Fotoğrafla başlayan bu süreç ilerleyen zamanlarda bizi atılmaya kadar varan bir noktaya getirdi" dedi.
"Postmodern değil doğrudan darbedir"
Programa konuşmacı olarak katılan Av. Hüsnü Tuna, "1990-2005 arası doğanlar 28 Şubat'ı bilmezler ve ondan sonra doğanlar da 15 Temmuz'u bilmezler. Yaşadılar ama idrak etmezler bilmezler. 15 Temmuz darbesinden önce Taksim darbesi gibi darbeler uyguladı ve ilginçtir taksim girişimlerinde bizim dindar ailelerin bir çok çocukları bu girişimlere destek verdiler. O çocuklar 28 Şubat ve 80 darbesini nedenlerini ve arka plandakileri bilselerdi destek vermezlerdi. Şunu söylemek istiyorum. 28 Şubat bize postmodern darbe olarak yutturulmak çalışılıyor. Postmodern darbe bu zulmü hafifletmeye biraz makul göstermeye çalışan bir söylemdir. Postmodern değil doğrudan darbedir" dedi.
Av. Kaya Kartal ise, "Biz bu darbeden hesap soramadık maalesef. Bu darbenin mağdur ettiği insanların itibarları hakkıyla geri verilemedi. Neticede 1980 darbesini yaşadık. Bu darbenin yaraları halen giderilemedi. Darbeci paşalardan tam hesap soracakken, biz buradan kaçırdık. İnşallah öbür tarafta sorulacaktır" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL