Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

28 Şubat MGK Tutanakları Mahkemeye Sunuldu

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihe damgasını vuran 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu tutanakları yıllar sonra deşifre oldu.

28 Şubat'ın tarihi MGK toplantısının tutanakları mahkemeye ulaştı. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görevlendirilen iki naip hakim, 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tutanağı ve kararlarını inceledi.

Mahkeme hakimleri, inceleme sonucunda dava konusuyla ilgili bölümleri tutanak altına aldı. Sabah'tan Aliye Çetinkaya'nın haberine göre, tarihi MGK toplantısına ilişkin tutanaklarda öne çıkan detaylar şöyle:

DARBE UYARISI:

Tutanaklara göre, MGK'da askerlerin hazırladığı "Rejim aleyhtarı irticai faaliyetlere karşı alınması gereken tedbirler" listesi okundu. Laiklik ilkesinden ezanın Türkçe okunmasından vazgeçilmesiyle başlandığını ileri süren Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın üstü kapalı 'darbe uyarısı' içeren ifadeler kullandığı ortaya çıktı. Karadayı, 1960, 1971 ve 1982 darbelerinin olacağını önceden hissettiğini aktarırken, "Bunlara çare bulmak lazım, ülke güvenliği ve selameti açısından bu şarttır" dedi.

GENELKURMAY SUNUMU TUTANAKTA YOK:

Dönemin MİT Müsteşarı Sönmez Köksal, "irtica tehdidinin boyutları nelerdir ve bunlara karşı alınması gereken önlemler" konulu bir sunum yaptı. Naip hakimler, inceleme tutanaklarına söz konusu irtica ile ilgili takdim metninin ana tutanakta olmadığı yönünde not düştü.

YOBAZ ZİHNİYETTEN ÜLKE ZARAR GÖRÜR:

Cumhurbaşkanı Demirel ve asker kanadını dinleyen Başbakan Necmettin Erbakan ortaya konulan görüşlerin yanlışlığına vurgu yaptı. Halkın dini inançlarına saygı gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Erbakan, "Halk Partisi (CHP) zihniyeti laikliği din düşmanlığı olarak yansıtıyor" derken, "Gerçek laiklik nedir? 1949 yılında kabul edilen kanunda yazılı. Konuya ilim ve akıl ile yaklaşılmış. Yobaz zihniyetten ülke zarar görür. Demokrasi ve laikliği korumak için tedbirleri almalıyız" açıklamasında bulundu.

İRTİCA UZUN SENELERİN BİRİKİMİ:

Dönemin Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, toplantıda söz alarak, "Bizim isteğimiz hem laik hem demokrat bir Türkiye'dir. Çare demokrasidedir. Dinin siyasallaşmasını yanlış buluyorum. Bu arada laikliği de dini de partizanlaştırmamalıyız. Bu uzun senelerin birikimi olan bir olaydır. Bir anda, zecri tedbirlerle çözülmesi ters tepki yaratır" dedi.

ERBAKAN'A İMZALA BASKISI:

Toplantı bitimine doğru Başbakan Erbakan'ın, asker kanadının hazırladığı 18 maddelik teklifi MGK kararı haline getirmek istemediği anlaşıldı. Asker ise Erbakan'a kararların bir an önce imzalaması yönünde baskı yaptı. Erbakan, "9 saatten sonra sağlıklı bir neticeye varılamaz. Ayaküstü incelenemez" dedi. Erbakan'a itiraz eden Genelkurmay Başkanı Org. Karadayı ise "10 dakikada hallederiz" cevabını verdi.

TÜRKÇE EZAN HUŞU VERDİ

Dönemin Genelkurmay Başkanı Karadayı'nın, "Laiklik olmazsa demokrasi olmaz. Laiklik Türkçe ezanla başlamıştır. Benim hâlâ kulaklarımdadır; ezanın Türkçe okunduğu zaman duyduğum huşu ve heyecan..." değerlendirmesi de tutanaklarda yer aldı.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title