Haberler

28 Şubat Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emekli Albay Yaykır: "İddianamede, fişleme olarak gösterilen şeyler, haber ve bilgilerdir.

28 Şubat Davası sanığı emekli Albay Erkan Yaykır, "İddianamede, fişleme olarak gösterilen şeyler, haber ve bilgilerdir. Bunlar kıymetlendirilmemiştir. Bu emarelere bakılarak hiçbir hüküm kurulmamış ve karar verilmemiştir" dedi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, savunmasına devam eden Yaykır, 28 Şubat döneminde irticanın bir tehdit olduğunu, bununla yapılan mücadelenin suç olarak görülemeyeceğini kaydetti.

Askeri işleyiş ve hiyerarşi göz önüne alınmadan hazırlanan iddianamenin, daha ilk baştan geçersiz hale geldiğini savunan Yaykır, iddianamede, kişilerin dini eğilimlerinin sorgulandığı, fişlendiği, aile yaşamlarına bakıldığı yönünde iddiaların bulunduğunu ancak bunların icra ve sonuç kabiliyeti olmayan haber ve emareler olduğunu ileri sürdü.

Bu haber ve emarelere bakılarak hazırlanan iddianamenin, dayanaksız ve bilimsellikten uzak olduğunu iddia eden Yaykır, "İddianamede, fişleme olarak gösterilen şeyler, haber ve bilgilerdir. Bunlar kıymetlendirilmemiştir. Bu emarelere bakılarak hiçbir hüküm kurulmamış ve karar verilmemiştir. Karar verilmesi de mümkün değildir" dedi.

Yaykır, şunları kaydetti:

"Emniyet tarafından dava dosyasına dahil edilen her türlü belge ve delil, iddianame konusunda açık şüphe oluşmuştur. Bu şekilde yargılanmamız hukuken uygun değil. Hakkımızdaki deliller, imzasız bilgisayar çıktıları olup, hukuki bir delil niteliği taşımamaktadır. Ayrıca hukuka aykırı olarak elde edilmiştir. Beraatımı talep ediyorum."

-"Modüle edilmiş konuşmalar"

Savunmasını tamamlamasının ardından Yaykır'ın sorgusuna geçildi.

Üye Hakim Hakan Oruç'un, "Bir şahısla, Abdullah Çatlı'dan da örnekler vererek yaptığınız bir konuşmanın ses kasetleri var. Konuşmaların bir subay ile sıradan bir vatandaş arasında yapıldığını düşündüğünde garip geldi. Bu konuşmaları yaptığın şahsı kullandınız mı?" sorusuna Yaygır, "Bu şahsı kullandık. İstihbaratta, şahsın kim olduğunu, bir örgüt tarafından kullanılıp kullanılmadığını, suça meyilli olup olmadığını sorarak başlarsınız. Bu görüşmelerin tamamı, bu şahsın bizimle ilgili ne kadar bilgiye vakıf olduğunu anlamak için modüle edilmiştir" yanıtını verdi.

Oruç'un, "Resmi bir kurumda böyle bir konuşma olabilir mi?" sorusunu üzerine Yaykır, "Olabilir, çünkü bu şahıs deniz kuvvetleriyle ilgili birçok konuya sahip. Biz onun mimiklerini, konuşma şeklini analiz ediyoruz. Verdiği cevaplar da önemli değil. Şahsın gerçekliğe ne kadar yakın olabileceğini tespit ediyoruz. Bu modüle edilmiş konuşmalar. Daha sonra bu şahsın yanlış anlamaması için bizim düşüncemizi söylüyoruz" dedi.

Hakim Oruç'un, " O dönemde istihbarata ait ses kasetleri nasıl saklanıyordu?" sorusuna, Yaykır, "Deprem olduğu için biz o dönemde Gölcük'te çadırdaydık. Yıkılmayan yerlerde çelik kasalarda saklıyorduk. Bunlar devletin arşivleridir" cevabını verdi.

-"BÇG'de çalışmadım"

Hakan Oruç'un, "BÇG'nin taşra teşkilatında çalıştınız mı?" sorusuna, Yaykır, "Hayır çalışmadım, böyle bir yapı kurulsaydı, belgelerde olması gerekirdi. Ne Donanma Komutanlığında ne de Deniz Kuvvetleri Komutanlığında böyle bir yapı kurulmadı" yanıtını verdi.

Oruç'un, "İmha edilen bazı evraklarla ilgili bir beyanda bulundunuz. Bu belgeleri daha önce gördünüz mü?" sorusunu, Yaykır, "1998'dekileri gördüm. Onun dışındakileri görmedim" diye yanıtladı.

Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin'in, "Savunmanızın başında TSK'dan atılmalardan bahsettiniz ve bunlarla ilgili iddianamede, hiçbir bilgi ve belge olmadığından bahsettiniz. İddianamede, buna ilişkin belgeler bulunuyor. Bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?"sorusunu Yaykır, şöyle cevapladı:

"Bunlar belge değildir. Somut bir icraya yönelik belgeyle desteklenmedikçe hiçbir şey ifade etmez. Uydurma belgelerle birilerinin bir şey söylemesi somut gerçekleri ortaya çıkarmaz. Savcılığın görevi, bunu somut bir şekilde ortaya koymaktır. YAŞ kararlarıyla atılmalar bellidir, hangi sözler nedeniyle atılmaların ortaya konulduğunu siz savcı olarak ortaya koyarsınız o zaman anlarım."

-"BÇG'nin irade beyanı yok"

Savcı Çetin'in, "Atılma prosedürü bellidir. BÇG'nin böyle bir iradeyi ortaya koyup koymadığını merak ediyorum" demesi üzerine Yaykır, "BÇG'nin bir irade beyanı yoktur. Sadece BÇG olarak söylemiyorum, karargahlarda kurulan hiçbir grubun irade beyanı yoktur. Bütün irade beyanlarını komutan yapar. YAŞ kararıyla atılanların neden atıldığı bellidir" cevabını verdi.

Kemal Çetin'in, "Anayasanın 14. maddesinde sayılan eylemler kapsamında YAŞ kararlarıyla atılmaların olduğunu belirttiniz. Bu kapsamda sayılan eylemler, yıkıcı, bölücü faaliyetler. İhraç kararlarının yanında herhangi bir adli soruşturma yapılmaması bir sorun teşkil etmiyor mu?" sorusuna Yaykır, "Bu beni ilgilendiren bir konu değildir" karşılığını verdi.

Savcı Çetin'in, "Evinizde çıkan belgeler var. BÇG olay bildirim raporu var. Sizin hazırladığınız belirtiliyor. Savunmanızda bunlardan bahsederken 1998 tarihlidir dediniz. 1996'dan itibaren İstihbarata Karşı Koyma görevi aldığınız değerlendirildiğinde, bu belgeler, raporlar hangi tarihten itibaren sizin tarafınızdan hazırlanmaya başlanmıştır ki kabul etmiyorsunuz?" sorusuna Yaykır, "Evimde bulunduğunu iddia ettiğiniz belge 11 Eylül 2011 tarihli Balyoz planına ilişkin bir belge. Bunu da Balyoz iddianamesi açıklandığında internetten indirdim. Bunun dışında belge yok" yanıtını verdi.

-"İddianamenizi doğru yazın"

Savcı Çetin'in, "İddianamede yer alan belgeler var. Üstünde evinde bulunan belgeler yazıyor, atlanmış olabilir" demesi üzerine Yaykır, "Sayın savcım siz burada bulunan sanıkları müebbet hapisle yargılıyorsunuz. O zaman iddianamenizi doğru yazın, atlanmasın" cevabını verdi.

Savcı Çetin'in, "Emare ve haber olan bilgiler kullanılarak hiçbir personel hakkında işlem yapılmadığını belirttiniz. Personel, sizin haber, emare dediğiniz bilgilere dayanılarak ihraç edildi. Bu anlaşılıyor" demesi üzerine Yaykır, "Hayır anlaşılmıyor, siz öyle anlıyorsunuz. Bunlar MİT'te var. Bu şahısların tarikatlarla ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Bize gelen bilgiler daha sonra devletin diğer kurumlarınca da teyit edilip böyle karar verilmiştir" dedi.

-"Özel hayatın ihlali değil"

Çetin'in, "Şahsi dosyalarda sadece YAŞ kararları yok. Eklerinde kişilerin eşinin başörtülü olması gibi uyarılar da var" demesi üzerine Yaykır, "Bunlar yok, sizin seçtiğiniz cümleler. Örgütsel faaliyetleri ortaya koyan birçok cümle de var" karşılığını verdi.

Çetin'in "İnsanların evine teftiş için subay gönderilebilir mi?" sorusuna Yaykır, "Ben göndermedim, benle ilgili böyle bir husus yok. Ben özel hayatın ihlali olduğunu düşünmüyorum, devlet de düşünmüyor, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de düşünmüyor. Siz sayın savcı olarak düşünebilirsiniz" cevabını verdi.

Duruşmaya, bir süre ara verildi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

İngiltere'den tarihi rest: Bu gece Rusya ile savaşmamız istenirse savaşırız

İngiltere'den Rusya'ya tarihi rest: Bu gece sizinle savaşırız

4 ülke Netanyahu için çıkarılan tutuklama emrini uygulayacağını duyurdu

4 ülke tutuklama emrini uygulayacağını resmen duyurdu

Narin Güran cinayetinde 3. kanlı delil ortaya çıktı

Narin Güran cinayetinde yeni delil bulundu

title