28 Şubat Davası
Bazı sanık avukatları, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in tanık olarak dinlenmesini istedi Sanıklardan emekli Albay Mehmet Şinasi Çalış ve Astsubay Adem Demir savunmalarını tamamladı
28 Şubat Davası'nda sanık avukatları, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in tanık olarak dinlenmesini istedi.
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, bazı sanık avukatları, 9. Cumhurbaşkanı Demirel'in tanık olarak dinlenmesi talebiyle dilekçe verdi. Dilekçede, "davada en önemli savunma tanığının Demirel olduğu" belirtildi.
CMK'nın 43/4. maddesinde, "Cumhurbaşkanı kendi takdiri ile tanıklıktan çekinebilir. Tanıklık yapmayı istemesi halinde beyanı konutunda alınabilir ya da yazılı olarak gönderebilir" hükmü bulunduğuna dikkat çekilen dilekçede, "kanun metnindeki 'Cumhurbaşkanı' ifadesiyle görevde bulunan Cumhurbaşkanı'nın kastedildiği, 'tanıklıktan çekinme' gibi düzenlemelerden de eski Cumhurbaşkanlarının yararlanamayacağı" ileri sürüldü.
Dilekçede, bununla birlikte mahkemenin bu konuda karar vermesi gerektiği ifade edildi.
Demirel'in halen 89 yaşında olduğu ve bazı sağlık sorunları bulunduğu kaydedilen dilekçede, bu durumda Demirel'in sonradan huzurda dinlenmek bir tarafa, "delillerin tartışılması" evresi dahi beklenmeden naip hakim görevlendirilerek, tanık olarak dinlenmesi istendi.
Dilekçede, CMK'ya göre tanıkların, sesli ve görüntülü sistemle dinlenebileceği de hatırlatıldı.
-Sanık savunmaları
Duruşmada savunmasını yapan sanık Astsubay Adem Demir, 14 ay tutuklu kaldığını ve vahim bir suçlamayla karşı karşıya bulunduğunu belirterek, bu durumu anlayamadığını söyledi.
Suçlandığı dijital belgelere adının niye yazıldığını bilemediğini ifade eden Demir, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini görevini yapmaya engel olmak suçlamasını TSK hiyerarşisi içinde son sırada bulunan bir astsubay çavuşun tahayyül bile edemeyeceğini kaydetti.
BÇG ile ilgili hiçbir amirinin kendisine yazılı veya sözlü emir vermediğini bildiren Demir, suçlamalarla kendi görevinin ilgisi olmadığını söyledi.
"Bu davadaki sanıklar içinde emekli olmayan veya emekliliği hak etmeyen tek kişiyim. Maddi ve manevi olarak suçsuz yere benim ve ailemin mağdur edilmesini kabul edemiyorum" dedi.
Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin'in, "İstatistik ve Veri Hazırlama Bölümü'nde İdari İşler Astsubayı olarak adınız geçiyor" demesi üzerine Demir, "İdari İşler Astsubayı olarak benim kastedildiğimi sanmıyorum. Bir tane İdari İşler Astsubayı vardır, o da Hamza Özaltın'dır. Kendisi de kabul etmiştir" diye konuştu.
-"Nereden baktığınıza bağlı"
Avukat Hüsnü Tuna'nın, "Görev yaptığınız oda BÇG'nin neresindeydi?" sorusu üzerine Demir, "Nereden baktığınıza bağlı, şuradan bakarsanız solunda, şuradan bakarsanız sağında" dedi.
Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal'ın, "Odaların yerini niye bu kadar soruyorsunuz?" demesi üzerine Tuna, "BÇG'nin yerini belirmeye çalıştıklarını" söyledi.
Köksal, bu yanıta "BÇG'nin varlığını inkar eden yok" şeklinde karşılık verdi.
Demir'in avukatı Kadir Kocalar da müvekkilinin suçlama konusu tarihte 6 yıllık astsubay olduğuna işaret ederek, müvekkilinin görev yaptığı yerdeki en kıdemsiz kişi olduğunu belirtti.
-Mehmet Şinasi Çalış'ın savunması
Sanıklardan emekli Albay Mehmet Şinasi Çalış da savcılık sorgusunda, ilgi alanı dışında ve daha önce karşılaşmadığı konular hakkında görüşlerinin sorulduğunu ileri sürdü.
O dönemde Lojistik Başkanlığında görev yaptığını bildiren Çalış, TSK'da tayin ve izin döneminde, tayini çıkan bir arkadaşının yerine, kısa süre için BÇG'de görevlendirildiğini anlattı. Çalış, istihkam subayı olmasına karşın, personel sıkıntısı nedeniyle burada birbuçuk ay görev yaptığını ifade etti.
Geçici görevindeki kısa sürede atılı suçu işlemesinin mümkün olmadığını söyleyen Çalış, buradaki görevinde de Lojistik Başkanlığındaki görevini yapmaya devam ettiğini kaydetti.
Suçlama konusu eylemleri yapmadığını bildiren Çalış, kendisine hayatı boyunca suç konusu olacak hiçbir emir verilmediğini, kendisinin de böyle bir emri yerine getirmediğini söyledi.
Çalış, "Suçlamaları asla kabul etmiyorum. Türkiye Cumhuriyeti adaletine güveniyorum" dedi.
Çalış, müşteki avukatlarının sorularını yanıtlamadı.
Avukatı Hulusi Coşkun da müvekkilinin beraatını istedi.
Mahkeme, sanıklardan Salih Eryiğit ile Mehmet Şinasi Çalış'ın duruşmalardan vareste tutulmasına karar vererek, duruşmayı yarın 10.00'a erteledi.
Öte yandan, Avukat Erol Yılmaz Aras, müvekkili olan 28 Şubat döneminin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın yarın sabah duruşmaya geleceğini bildirdi. - Ankara