Haberler

28 Şubat Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emekli Tümgeneral Büyükcivelek: "Genelkurmay Karargahında yapılan toplantıların hiç birine katılmadım. BÇG ile ilgili kurullarda da yer almadım" "MİT'ten aldığımız bütün bilgiler, istihbara...

28 Şubat Davası sanığı emekli Tümgeneral Fuat Büyükcivelek, Genelkurmay Karargahında yapılan toplantıların hiçbirine katılmadığını, Batı Çalışma Grubu (BÇG) ile ilgili kurullarda yer almadığını savundu.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, sanıklar, savunmalarını yapmaya devam ediyor.

Türk Silahlı Kvvetleri'ne (TSK) 36 yıl hizmet ettikten sonra 2002'de emekli olduğunu belirten Büyükcivelek, görevini, emir ve kanunlara sadık kalarak yerine getirdiğini söyledi.

"Emeklilik hayatımı yaşarken birgün kapımın çalınıp, cumhuriyet savcısı karşısına çıkarılacağım aklımın ucundan bile geçmemişti" diyen Büyükcivelek, bugüne kadar ne karakolla, ne de polisle hiçbir işinin olmadığıını söyledi.

Kendisine sık sık "suçum ne?" sorusunu yönelttiğini ifade deen Büyükcivelek, "Suçum, o tarihte Genelkurmay Karargahında Merkez Daire Başkanı olmak. Ben başka bir neden bulamıyorum" dedi.

BÇG'nin çalışma alanının, Merkez Daire Başkanlığı'ndan farklı olduğunu anlatan Büyükcivelek, BÇG çalışmalarında kendisinin de personelinin de yer almadığını savundu.

Soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısının, 7 Nisan 1997'de Genelkurmay Karargahı'nda yapılan, "irtica konusunda alınacak tedbirler" konulu toplantıya katıldığı gerekçesiyle, kendisini tutuklama istemiyle mahkemeye sevk ettiğini anımsatan Büyükcivelek, "Özgürlük hakimi, adli kontrol kararıyla serbest bıraktı. Ben söz konusu toplantıya katılmadım. O dönemde yurt dışında görevliydim" dedi.

Askerlikte emir komutanın esas olduğunu ifade eden Büyükcivelek, şunları kaydetti:

"Elbetteki amir tarafından verilen bir emrin sorgulanmaksızın yerine getirilmesi emri vardır. Toplantıya katılması yönünde emir alan bir astın sorgulaması değil uygulaması esastır. Genelkurmay Karargahında yapılan 4 Nisan 1997, 7 Nisan 1997, 2 Temmuz 1997 tarihli toplantıların hiç birine katılmadım. BÇG ile ilgili kurullarda da yer almadım. İlk amirim olan Yıldırım Türker'de savcılık ifadesinde ve mahkemede yaptığı savunmada BÇG'ye Genelkurmay Personel Başkanlığın'dan Hava Binbaşı Bahattin Çelik'i görevlendirdiğini ifade etmiş bulunmaktadır. Beraatımı talep ediyorum."

-"Bilgi aldık, fişleme yapmadık"

Üye Hakim Hakan Oruç'un, "MİT'ten bazı bilgiler talep edilmiş. Bu, BÇG faaliyetleri kapsamında mı istendi?" sorusuna Büyükcivelek, "Ülke bütünlüğüne yönelik faaliyetleri değerlendirmek amacıyla, İstihbarata Karşı Koyma Dairesi olarak, MİT Müsteşarlığından bilgi talep ederiz. Çünkü bizim, iç istihbarata yönelik bir çalışmamız yok. Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'nın iç istihbarat faaliyeti yok. Biz, bunu MİT'ten alırız" yanıtını verdi.

Oruç'un, "MİT'ten gelen bazı belgelerde, bazı kişiler hakkında bilgi toplandığının görüldüğünü" söylemesi üzerine Büyükcivelek, "MİT'ten aldığımız bütün bilgiler, istihbarat başkanlığınca bilgi için istenmiştir, fişleme anlamında değil. Bu BÇG faaliyeti olmadan da vardı, şimdi de var" dedi.

Müşteki avukatı Emrullah Beytar'ın, "Gölcük'te yapılan toplantıya katıldığınız gözüküyor ve asıl hükümetin düşürülme süreci buradan başlıyor. Araç olarak Milli Güvenlik Kurulu kullanılacaktı ancak sonuç alınamazsa ihtilal öngörülüyordu bu toplantıda. 'BÇG'de görev almadım' dediniz bu çelişkiyi nasıl giderirsiniz? " sorusunu Büyükcivelek, "İddianamede Gölcük toplantısında olduğum gibi birşey yok. İlgisi olmayan bir dairenin bu toplantıya katılması... Alakası yok" cevabını verdi.

-"Evrak imha yetkimiz yok"

Müşteki avukatı Hüsnü Tuna'nın, "İstihbarat Başkanlığı adına bilgi topladığınızı söylediniz. Batı Eylem Planında yazılan faaliyetlerin bir çoğunda icra makamı olarak istihbarat başkanlığı var. Dolayısıyla sizin yaptığınız çalışma, bu eylem planı kapsamında yapılan bir çalışma değilmidir?" sorusuna, Büyükcivelek "Değildir" karşılığını verdi.

Sanık emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın, "Genelkurmay Başkanlığı'ndan yayımlanan her türlü belge nerede kaydedilir gönderilmeden önce? Giden evrakların mutlaka kaydının olması gerekir mi?" sorusu üzerine Büyükcivelek, "Karargah dışına giden bir evrak proje subaylarınca hazırlanır, ilgili başkanlığın kayıt defterine kaydedilir. Sonra Genel Evrak ve Kayıt Şubesindeki deftere kaydedilir ve makama biz göndeririz evrakı. Bizim dairenin, evrak imha etme gibi bir yetkisi yok" dedi. Büyükcivelek, evrak imhasının, talimatlar ve yönergelere göre yapıldığını söyledi.

Müşteki avukatı Emrullah Beytar'ın "Çalışma grupları ile ilgili evraklar sizin tarafınızdan mı kaydediliyordu? " sorusuna Büyükcivelek, "Evrakın üzerinde, Batı Çalışma Grubu, Doğu Çalışma Grubu böyle birşey olmaz. Ben hiçbir yerde BÇG evrakına rastlamadım" cevabını verdi.

Büyükcivelek, bazı müşteki avukatlarının sorularını ise yanıtsız bıraktı.

Büyükcivelek'in sorgusunun ardından söz alan sanık emekli Albay Oğuz Kalelioğlu'nun avukatı, müvekkilinin gözünden rahatsız olması nedeniyle savunmasını daha sonra yapmak istediğini söyledi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Tunceli ve Ovacık Belediye Başkanlarının yerlerine gelen isimler ve kayyum gerekçeleri belli oldu

Kayyum gerekçeleri ve yerlerine gelen isimler belli oldu

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

Putin'den tüm dünyaya gözdağı: Yeni füzelerimizi engelleyebilecek bir hava savunma sistemi yok

"Yeni füzelerimizi engelleyebilecek bir hava savunma sistemi yok"

title