Haberler

28 Şubat Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emekli Korgeneral Avar: "(BÇG'nin, İran'daki rejimi zayıflatmaya çalıştığı iddiası) Bunu, ABD, CIA'nın bütün imkanlarını kullanarak yıllardır gerçekleştiremedi. Bizim bunu yapabilmemiz söz konu...

28 Şubat Davası'nın tutuklu sanıklarından emekli Korgeneral Vural Avar, iddianamedeki  "28 Şubat döneminde İran'daki rejimin zayıflatılması için Batı Çalışma Grubunca (BÇG) çalışmalar yapıldığı" iddiasıyla ilgili, "Bunu, ABD, CIA'nın bütün imkanlarını kullanarak yıllardır gerçekleştiremedi. Bizim bunu yapabilmemiz söz konusu olamaz" dedi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 28 Şubat Davası sanıkları savunmalarını yapmaya devam ediyor.

Emekli Korgeneral Avar, savunmasına, "30 Ağustos 1998'de emekli oldum. 16 yıl önce cereyan etmiş olayları hatırlamıyorum. 28 Şubat süreci, benim için 28 Şubat 1997'de başladı ve emekli olduğumda bitti" sözleriyle başladı.

Gözaltına alındıktan sonra uykusuz ve yorgun bir şekilde adliyeye getirildiğini ifade eden Avar, sorgulamada, kendisine peşpeşe sorular yöneltildiğini, bazı belgelerin gösterilmediğini ileri sürdü.

İddinamade, 28 Şubat sürecinde, İran'daki rejimin zayıflatılması için BÇG tarafından yapılacak çalışmalara yer verildiğini hatırlatan Avar, "İran'daki rejimi değiştirme imkanlarımızın dışındadır. Bunu, ABD, CIA'nın bütün imkanlarını kullanarak yıllardır gerçekleştiremedi. Bizim bunu yapabilmemiz söz konusu olamaz" diye konuştu.

Dönemin Refahyol Hükümeti'nin düşürülmediğini, devrilmediğini savunan Avar, Başbakan Necmettin Erbakan'ın cebir ve şiddet olmadan görevinden istifa ettiğini öne sürdü.

-"BÇG, devlete destek için kuruldu"

İddianamede, irticayla mücadelinin suç sayıldığını savunan Avar, bu durumda irticayla mücadele için genelgeler yayımlayan dönemin hükümeti ve başbakanının da suçlu olacağını ileri sürdü.

BÇG'nin gizli bir oluşum olmadığını ifade eden Avar, "BÇG, MGK kararı, hükümet kararnamesi ve Genelkurmay Başkanlığının emriyle, devlete destek vermek amacıyla teşkil edilmiş bir kurumdur. Bu nedenle üstümüze atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Adaletin, haklının yanında tecelli edeceğine inanıyorum" dedi.

-"BÇG kendi içinde telefon rehberi oluşturmuş"

Sanık emekli Tuğgeneral Ertuğrul Gazi Özkürkçü'nün, "Ben o dönemde kurmay yüzbaşı olarak görev yapıyordum ve Türk-Yunan ilişkileriyle ilgileniyordum. İki dili çok iyi biliyordum. Siz, bana, BÇG'de bir görev verdiniz mi" sorusuna Avar, "BÇG'de bu arkadaşa hiçbir görev verilmedi. Sadece tercüme yaptı. BÇG kendi içinde telefon rehberi oluşturmuş, bu rehberde de arkadaşımızın adı yoktur" cevabını verdi.

Müşteki avukatlarından İsmail Aydos, Avar'a, "Sayın Erbakan'ın avukatlığını yaptım ve çektiği acılara şahit oldum. Sanık, Erbakan'a yapılabilecek en büyük iftirayı yaptı ve 'irticayla mücadele için Erbakan'dan emir aldık' dedi. Çocuklar bile bu iddiaya güler. Siz Erbakan'ın böyle bir emir verdiğine samimi olarak inanıyor musunuz" sorusunu yöneltti.

Avar da "Biz sadece emri Erbakan'dan almadık, Genelkurmay Başkanımız Karadayı'dan da aldık. Bunlar gazetelere çıkmış, kitaplar yazılmış, Sayın Erbakan'ın imzaları var bu belgelerin altında" karşılığını verdi.

-Mahkeme Başkanı uyardı

Avukat Aydos'un, "İrticayla mücadele için size emir veren Erbakan'ın ömrünün sonu neden acılar içinde geçmiştir açıklar mısınız" sorusu üzerine Avar, "Sayın Şevket Kazan'ın 3 ciltlik kitabını sayın avukatın dikkatle, bir defa değil, üç defa okumasını tavsiye ediyorum" dedi.

Bu sırada bazı sanık ve avukatları, Aydos'un soru sormadığını, yorum yaptığını iddia etti. Bunun üzerine avukat Aydos, "Bu dava, her türlü yorumun yapılması gereken, elzem bir davadır. Bu dava, adi bir dava değildir, bir darbe davasıdır. Her türlü yorum yapılmalıdır. Bu davada yorum yapılmayacak da nerede yapılacak"  diye konuştu.

Salondaki sanık yakınları ve müştekilerin de konuşması üzerine Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, "karşılıklı konuşma yapılmaması" uyarısında bulundu.

-"Millet cevap versin"

Avar, avukat Aydos'un "Siz bu memlekette, irticayla mücadele edilmesi gerektiğine samimi olarak inanıyor musunuz" sorusuna "Siz MGK'da, o dönemde MİT'in verdiği brifingi okusaydınız, gazetelerdeki o dönemin partililerinin söylediklerini okusaydınız, o dönem sokaklarda cereyan eden olaylara vakıf olsaydınız farklı düşünürdünüz" karşılığını verdi.

Avar, Aydos'un diğer sorularına ise, "Benden yorum isteyen suale cevap vermiyorum, millet cevap versin" diye tepki gösterdi.

BÇG toplantılarına katılmadığını belirten Avar, mağdur avukatlarından Emrullah Beytar'ın, iddianamede "J Başkanı" olarak göründüğünü söylemesi üzerine "BÇG'nin içerisinde hiçbir başkan görev almadı. Sadece bünyesinde BÇG küçük bir ünite olarak bulunduğundan dolayı, harekat başkanı BÇG'nin başkanı gibi  gösteriliyor. BÇG koordinatör vasıtasıyla çalışıyor, bizler de temsil için görevli gönderiyoruz" şeklinde konuştu.

Beytar'ın "Siz hükümetin düşürülmediğini ve herhangi bir baskı olmadığını savundunuz. Genelkurmay Başkanının, irtica konusunda alınacak tedbirleri imzalaması için ısrarı var. Bir gazetede de bunlar çıktı. Hükümete, Genelkurmay Başkanlığının baskısı olmamıştır mı diyorsunuz" sorusuna da Avar, "Siz sadece bir gazetenin manşetini okuyarak bana böyle bir soru soruyorsunuz. Şevket Kazan'ın kitabını okusaydınız, şu sualinizin çok boş bir sual olduğunu anlayacaktınız" değerlendirmesinde bulundu.

Duruşmaya, ara verildi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Tunceli ve Ovacık Belediye Başkanlarının yerlerine gelen isimler ve kayyum gerekçeleri belli oldu

Kayyum gerekçeleri ve yerlerine gelen isimler belli oldu

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

Örgütün 2 numarası İlker Gönen'den pişkin ifade: Aileler galeyana getirildi, kim bize sahip çıkacak?

"Aileler galeyana getirildi, kim bize sahip çıkacak?"

title