Haberler

28 Şubat Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Emekli Tümgeneral Şenel: "Gözaltına alındığımda stresli ve yorgundum. Hiç aklınıza gelmiyor, 15 yıl aradan sonra gözaltına alınacağınız" "(TSK'dan atılma) Silahlı kuvvetlerden çıkarılmalarının sebebi disiplinsizliktir. Sicil amirleri karar verir" Müşteki avukatlarından Deliduman'ın, sorgulamayı etkileyebilecekleri gerekçesiyle tutuklu sanıklar Bir ve Doğan'ın duruşma salonundan çıkarılması talebi reddedildi

Emekli Tümgeneral Muhittin Erdal Şenel, savcılık ve mahkemedeki ifadeleri arasındaki bazı farklılıkların, gözaltına alındığında stresli ve yorgun olmasından kaynaklandığını belirterek, "Hiç aklınıza gelmiyor, 15 yıl aradan sonra gözaltına alınacağınız" dedi.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, müşteki avukatlarından Müşir Deliduman, 28 Şubat Davası'nı haber yapan bazı gazeteler hakkında "yargı görevi yapanı etkileme" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlarından mahkemece yapılan suç duyurusunun geri alınmasını talep etti.

Deliduman, ayrıca sanıklardan Fevzi Türkeri'nin Milli Güvenlik Kurulunda (MGK), 28 Şubat 1997'de yaptığı konuşmanın tam metninin istenmesi yerine, gönderilmeyenler hakkında işlem başlatılmasını istedi.

Duruşmada, daha sonra, savunmasını tamamlayan dönemin Genelkurmay adli müşaviri emekli Tümgeneral Muhittin Erdal Şenel'e sorular soruldu.

-"Uykusuz ve yorgundum"

Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, Şenel'e, "Savcılıkta, avukatınız huzurunda verdiğiniz ifadede farklı bilgiler vermişsiniz. BÇG belgesini ilk defa gördüğünüzü, kitle örgütleriyle iletişim kurulması konusunda, YÖK ile irtibata geçildiğini belirtmişsiniz. Bunları bugünkü savunmanızda neden söylemediniz" sorusunu yöneltti.

Gözaltına alındığında sabaha kadar bekletildiğini, uykusuz kaldığını ve çok yorulduğunu ifade eden Şenel, savcılıkta verdiği beyanlarındaki yoruma dayalı ifadeleri kabul etmediğini söyledi.

Savcı Çetin de gözaltına alınan kişilerin belli bir stres ve yorgunluk yaşadıklarını belirterek, Şenel'in savcılıktaki ifadesinden örnekler okudu. Çetin, "Ben, beyanlarınızı, müdafiinizin huzurunda sağlıklı bir şekilde verdiğinizi değerlendiriyorum" dedi.

-"Islak imza yok"

Şenel de gözaltına alındığında aşırı stresli ve yorgun olduğunu tekrarlayarak, "Hiç aklınıza gelmiyor, 15 yıl aradan sonra gözaltına alınacağınız. Savcılık bana belgeleri gösterip, çekiyor. Belgelere nüfuz edemedim bile" karşılığını verdi.

Savcı Çetin de "Belgeleri size inceletiyoruz, bakıyorsunuz. Biz de ifadelerinizi geçiriyoruz. Katiplerin bize söylediği, 'askerler tutanakları imzalamadan önce iyice inceliyordu' oldu" dedi.

Bunun üzerine Şenel de ifadesi sırasında müşteki Tamer Tatar tarafından gönderilen belgeleri gördüğünü, bunlarda da ıslak imza bulunmadığını savundu.

- Çetin Doğan'ın sorusu

Sanık avukatının, "Yargı mensuplarına verilen brifinge katıldınız mı" sorusuna Şenel, "Katıldım diyemem, kesin hatırlamıyorum" cevabını verdi.

Bu sırada söz alan tutuklu sanıklardan Çetin Doğan, "YÖK'te Genelkurmay Başkanlığının temsilcisi olduğu söyleniyor. TSK'dan emekli olduktan sonra YÖK'te görev yapan Erdoğan Öznal, Genelkurmay Başkanlığının temsilcisi miydi yoksa YÖK'ün doğal elemanı mı" sorusuna Şenel, "Emekli olduktan sonra oraya gitti, Genelkurmay ile ilişkisinin olmaması lazım" cevabını verdi.

-"Gel sen ispatla"

Müşteki avukatlarından Müşir Deliduman, Şenel'e, "etkin pişmanlıktan yararlanmak istermisiniz" sorusunu yöneltti. Şenel de "Bizim için etkin pişmanlık diye bir şey olamaz" karşılığını verdi.

Müşteki avukatlarından Mustafa Akyol'un, yasadışı örgüt üyeliği suçundan TSK'dan ihraç edilen personel hakkında suç duyurusunda bulunulup bulunulmadığı sorusu üzerine Şenel, "Silahlı kuvvetlerden çıkarılmalarının sebebi disiplinsizliktir. Sicil amirleri karar verir.  YAŞ kararlarıyla ihraç edilenler ise oy birliği veya oy çokluğuyla ihraç edilirler" dedi.

Şenel'in bu sözlerine tepki gösteren müştekilerden bir kişi "yalan" diye bağırdı. Oturduğu sanık sandalyesinden kalkan tutuklu sanıklardan Çetin Dizdar, "Ne yalanı, doğrusunu gel sen ispatla" karşılığını verdi.

Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, salonda bulunanları, sessiz şekilde dinlemeleri konusunda uyardı.

-"Basını takip etmem"

Avukat Akyol'un, "28 Şubat döneminde TSK'yı darbe zemini hazırlamak gibi ithamda bulunan manşetlerle ilgili suç duyurusunda bulundunuz mu" sorusuna Şenel, "Elbette bulunduk, basın dairesinden ihbar geldiyse mutlaka yapmışımdır" cevabını verdi.

Müşteki avukatlarından Emrullah Beytar'ın, "TSK'nın hukuk sistemi çerçevesinde hareket etmesi gerektiği yönünde yayın yapan ve eleştiren bazı gazeteler hakkında suç duyurusu yapılmıştır. TSK'yı hukuk dışına itmeye çalışan gazeteler hakkında da suç ihbarınız oldu mu" sorusuna Şenel, "Suç duyurusu neden suç oluyor, baskı gibi gösteriliyor? Ben basını takip etmem, bana ihbar yapılmışsa 'TSK müdahaleye hazır', 'hukuk dışına çıkacak' gibi bir izlenim varsa elbette bulunmak gerekir" karşılığını verdi.

-"Bir ve Doğan çıkarılsın"

Müşteki avukatlarından Müşir Deliduman, Şenel'in sorgulamasını etkileyebilecekleri gerekçesiyle tutuklu sanıklar Çevik Bir ve Çetin Doğan'ın duruşma salonundan çıkarılmasını istedi.

Mahkeme, sanıkların ya da herhangi bir sanığın mahkeme salonundan çıkarılmasını gerektirecek bir husus bulunmaması nedeniyle Deliduman'ın bu talebini oy birliğiyle reddetti. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel
title
Close