28 Şubat Davası
"28 Şubat" dönemine ilişkin 103 sanığın yargılandığı davada, cumhuriyet savcısına esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için ek süre verilmesi kararlaştırıldı.
"28 Şubat" dönemine ilişkin 103 sanığın yargılandığı davada, cumhuriyet savcısına esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için ek süre verilmesi kararlaştırıldı.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.
Mahkeme Başkanı Mustafa Yiğitsoy, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin TBMM Araştırma Komisyonunun raporu ve tutanaklarının CD olarak mahkemeye gönderildiğini belirtti.
Dava dosyasına giren diğer belgelerin tutanağa geçirilmesinin ardından müştekilerden Pervin Kaplan'ın beyanı alındı.
Kaplan, 1999'da İnönü Üniversitesinde memur olarak çalıştığını, başörtülü olması nedeniyle memuriyetten atıldığını bildirerek, davaya katılmak istediğini söyledi.
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Hanifi Yıldırım, dosyaya giren belgelere diyeceğinin olmadığını, Kaplan'ın müdahillik talebini ise mahkemenin takdirine bıraktığını kaydetti.
Sanıklar ve avukatları ise müdahillik talebinin reddini istedi.
Müşteki avukatlarından Necip Kibar söz alarak, İstanbul Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının 23 Şubat 1998 tarihli, "başörtülü ve sakallı öğrencilere" ilişkin Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu tarafından alınan kararın örneğini mahkemeye sundu.
Cumhuriyet Savcısı Yıldırım, daha önce esas hakkındaki görüşlerini sunmak amacıyla süre talep ettiklerini bildirdi. Yıldırım, "Mütalaamız büyük oranda hazır olmakla birlikte tamamlamak amacıyla küçük bir süre talep ederiz." dedi.
Sanık avukatlarından Hulusi Coşkun söz alarak, dosyaya 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili TBMM Araştırma Komisyonunun raporunun girdiğini anımsattı.
Coşkun, "Bu komisyonun başkanı Reşat Petek bu davada hem katılan hem de katılan avukatı. Dolayısıyla raporun objektif olmama ihtimali var. Bunu heyetin takdirine sunuyoruz." diye konuştu.
Sanık avukatlarından Ümit Kara da Genelkurmay başkanları ve kuvvet komutanlarının görevleri nedeniyle işlediği ileri sürülen suçlarla ilgili Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesinde yargılanması gerektiğini savundu. Kara, görevsizlik kararıyla dosyanın Anayasa Mahkemesine gönderilmesini talep etti.
Reşat Petek'in avukatı Yasin Şamlı ise müvekkilinin, FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin komisyonun başkanlığına TBMM tarafından getirildiğini ifade etti.
"Bu, Reşat Petek'in şahsi raporu değil." diyen Şamlı, "28 Şubat darbesi bütün dünyanın gözü önünde işlenen bir darbe suçudur. Ayrıca bunun bir araştırma komisyonu raporuna ihtiyacı yoktur. Görev yönünden de, darbe suçu TSK mensuplarının göreviyle alakalı değildir. O yüzden mahkemeniz görevlidir." ifadelerini kullandı.
AK Parti Konya Milletvekili Erdoğan'dan müdahillik talebi
Salonda hazır bulunan AK Parti Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan da devlet memuruyken 28 Şubat kararları neticesinde 1999 ve 2000 yıllarında aldığı cezalar bulunduğunu bildirerek, davaya katılma talebini iletti.
Mahkeme heyeti, müzakerenin ardından ara kararları açıkladı.
Buna göre, savcıya, esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için sonraki celseye kadar süre verildi.
Pervin Kaplan'ın müdahillik isteğini kabul eden heyet, Hüsnüye Erdoğan'ın ise belgelerini ibraz etmesi halinde talebinin değerlendirilmesini kararlaştırdı.
Dosyanın, Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesine gönderilmesi konusunda daha önce karar verildiğinden yeniden karar alınmasına yer olmadığına hükmeden heyet, duruşmayı 8 Aralık'a erteledi.
Sanıklar, 28 Şubat dönemine ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılanıyor.