26. Gapshoes Fuarı Açıldı
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, kentteki ayakkabıcıların internet üzerinden satış yapabilecekleri bir platformun kurulmasını önerdi.
Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, kentteki ayakkabıcıların internet üzerinden satış yapabilecekleri bir platformun kurulmasını önerdi.
Yerlikaya, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün katılımıyla Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen 26. Uluslararası Ayakkabı, Terlik ve Yan Sanayi Yaz Fuarı'nın (GAPSHOES) açılışında, dünya ayakkabı üretiminde Türkiye ve Gaziantep'in çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Gaziantep'in ayakkabı üretiminde İstanbul'un ardından ilk sırada yer aldığını belirten Yerlikaya, kentte bu sektörde 10 bin 500 kişinin istihdam edildiğini bildirdi.
Kentin ihracat potansiyelinin her geçen gün arttığını dile getiren Yerlikaya, "Bizim ırmağımız yok ama cesaretimiz var. Bu sadece bize yan bakanların üzerine çevrilen bir yumruk değil aynı zamanda üretmek, pozitif olma yönünde de kendini gösteren bir cesaret örneği." diye konuştu.
Ayakkabıcılara markalaşmaları çağrısında bulunan Yerlikaya, şöyle devam etti:
"Size bir önerim var; AVM'lere girebilecek alan kısıtlıysa geriye tek bir seçenek kalıyor, bu da internet. Yeni sanayi sitesini kurarken internet üzerinden satış yapılabilecek organizasyonu da kuralım. Gaziantep yerinde duramıyor, hep ilkleri başarıyor. O zaman internet satışı konusunda da müteşebbis heyet ruhuyla çalışma yapalım."
"Gaziantep'in ayakkabıcılıkta önemli potansiyeli var"
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Gaziantep'in başlıca üretim kalemlerinden olan ayakkabıcılıkta önemli bir potansiyeli bulunduğunu söyledi.
Kentte ve ülkede birçok tuzak ve engellemelere rağmen ihracat merkezli büyümeyi başardıklarını dile getiren Şahin, üretime ve ihracata devam edeceklerini, bu sayede ülke üzerinde oynanan oyunların bozulabileceğini belirtti.
Şahin, artık ülkelerin yanı sıra şehirlerin de yarıştığını, Gaziantep olarak organize sanayisi bölgesini merkeze alarak, konut, ulaşım gibi konularda çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Körkün bölgesinde kunduracılar sitesi kurulacağını söyleyen Şahin, şunları kaydetti:
"Nizip Caddesi'nde ayakkabıcılarımızın olduğu bölgelerde kentsel dönüşüm çalışması başlatıyoruz. Burada üretimi durdurup dönüşüme başlayacağız. O yüzden ayakkabıcılar organizesine büyük işletmeleri alırken Taşlıca Bölgesinde 2,5 milyon metrekare alanda planlama yapıp 800 dönüm alanı terlikçilerimize açacağız. İşin mali boyutunu yürütürken kentsel dönüşümü de başarmış olacağız. İnşallah İtalyanlarla Portekizlilerle ayakkabı konusunda yarışabilecek bir altyapıyı hazırlayacağız."
"Kudüs bizim kutsalımız"
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu da ülke menfaatleri için daha çok çalışıp daha çok üreteceklerini ifade etti.
Kudüs ile ilgili gelişmelere değinen Konukoğlu, "Biz iş aleminin fertleriyiz. Biz çalışmayı biliriz ama yaşadığımız topraklar üzerinde de söz söyleme hakkımız var. Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesi ABD'nin bunu kabul etmesi bağlamaz. Kudüs bizim kutsalımızdır, oraya uzanan elleri kırarız. Bu süreçte daha çok çalışacağız. Savunma sanayimize daha çok destek vermek zorundayız. Bugün ayakkabı fuarındayız ama askerimizin giydiği ayakkabıları daha sağlam ve güçlü yapabildiğimiz takdirde ülke olarak da daha güçlü olacağız. Neden ısıtan ayakkabı, mayına bastığında sıkıntı yaşanmasını engelleyen ayakkabı üretmeyelim? O yüzden Ar-Ge'ye daha çok önem vermeliyiz." diye konuştu.
GSO, Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu, Gaziantep Kunduracılar Odası, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının desteğiyle, Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen GAPSHOES, konuşmaların ardından protokol üyelerince açıldı.
Gaziantep, Adana, Çankırı, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Samsun ve Şanlıurfa'nın yanı sıra Suriye, Suudi Arabistan, Irak, Çin ve İran'dan 300 firmanın katıldığı fuarı 35 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
Fuar, 16 Aralık tarihine kadar gezilebilecek.