2400 Yıllık Mezardaki Varakları Alman Ekip Koruyacak
Muğla'nın Milas ilçesindeki Karia Satrabı Mousolos'un babası Hekatomnos'a ait olduğu iddia edilen 2400 yıllık mezardaki altın varaklı süslemelerinin ve duvar resimlerinin korunması için Almanya'dan özel ekip getirildi.
Muğla'nın Milas ilçesinde, geçen yıl Temmuz ayı içerisinde gün ışığına çıkarılan Karia Satrabı Mousolos'un babası Hekatomnos'a ait olduğu iddia edilen 2400 yıllık mezardaki altın varaklı süslemelerinin ve duvar resimlerinin korunması için Almanya'dan özel ekip getirildi.
Hisarbaşı Mahallesi'ndeki birinci derece arkeolojik SİT alanında bulunan Kral Hekatomnos'un mezarındaki kazı çalışmaları sürüyor. Milas Belediye Başkanı CHP'li Muhammet Tokat, partisinin Muğla milletvekilleri Prof. Dr. Nurettin Demir ve Ömer Süha Aldan ile bölgeye gidip, Uzunyuva Anıt Mezarı Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Fahri Işık, Prof. Dr. Cengiz Işık, Prof. Dr. Adnan Diler, Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl ve arkeologlar Aysun Topaloğlu, Erkan Kart ve Muzzaffer Durdu tarafından yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Prof. Dr. Adnan Diler, başkan Tokat ve milletvekillerine kazı çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Mezarın bulunduğu bölgedeki binaların büyük bölümünün kamulaştırıldığını belirten Prof. Dr. Diler, "Bu evlerden tescilsiz ve podyumun üzerindekilerin yıkım işlemleri tamamlandı. Kamulaştırma işleminde iki bina hariç diğerleriyle ilgili sorunumuz kalmadı. Arkeolojik kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milas Müzesi ve Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) desteği ile epey bir yol aldı. Podyumun doğu, kuzey ve güney duvarı büyük ölçüde açıldı" dedi.
"RESTORASYON İKİ YIL SÜRECEK"
Mezar odasının soygun sırasında büyük ölçüde tahrip edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Diler, şöyle dedi:
"Kaçakçılar mezar odasına inmek için karot (özel delici uçlarla sondaj yapılırken, doğal formasyondan kesilerek alınan numune) almışlar. Bu karotların alınması için su kullanılır. Bu nedenle mezar içerisinde biriken su içerde nemlenmeye neden olup, duvar resimlerinde ciddi hasar yaratmış. Nem sorunun giderilmesinin ardından iki yıl süreceğini tahmin ettiğimiz restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Bu süreçte Ağustos ve Eylül ayı içerisinde anıt mezarın podyumu çevresindeki kazıyı büyük ölçüde tamamlamış olacağız. "
DUVAR RESİMLERİNİ ALMAN EKİP KORUYACAK
Prof. Dr. Adnan Diler, mezar içerisindeki altın varaklı duvar süslemelerinin ve duvar resimlerinin korunması için Almanya'dan özel ekip getirdiklerini de açıkladı. Gelen teknik ekipte, duvar resimlerinin konservasyonunu yapacak olan bir meslektaşlarının da bulunduğunu belirten Prof. Dr. Diler, şuları söyledi:
"Ayrıca yapı mühendisliği konusunda dünyada çok iyi örnekler yapmış olan bir yapı mühendisinin tasarladığı bir kapı yapılacak. Elektronik sistemle çalışacak kapı, içerideki havanın nemlendirilmesi, ısı ve ışık gibi ölçümleri çok hassas yapacak. Böylece merkezi bir sistemle mezar dijital olarak kontrol edilecek. Bu konu çok hassas. Bunu yapmazsak duvar resimleri büyük ölçüde tahrip olur. "
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise, kazı çalışmalarına destek verdiklerini belirterek, "Bir an önce buradaki çalışmaların tamamlanarak, oluşturulması planlanan arkeoparkın ilçemiz, ülkemizin ve dünyanın hizmetine sunulmasını bekliyoruz" dedi.
- Muğla / Milas