23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
MÜ Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği'nde tedavi gören çocuklar için etkinlik düzenlendi Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbı Hizmetler Başkanı Doç. Dr. Soysal: "Amacımız; çocukların sağlıklarına kavuşup gelecek 23 Nisanları sevdikleriyle.
Marmara Üniversitesi (MÜ) Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği'nde tedavi gören çocuklar için etkinlik düzenlendi.
Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğince düzenlenen etkinliğe, Tıbbı Hizmetler Başkanı Doç. Dr. Ahmet Soysal, klinikte tedavi gören çocuklar, aileleri ile sağlık çalışanları katıldı.
MÜ Tıp Fakültesi öğrencilerinin çocuklara çeşitli hediyeler verilmesinin ardından, pasta kesildi.
Etkinliğe ilişkin AA muhabirine açıklama yapan Soysal, klinikte çeşitli nedenlerle onkolojik ve hematolojik hastalıkları olan çocukların tedavi gördüğünü söyledi.
Soysal, "Şu anda bütün çocuklar dışarıda, okullarında ve eğlence merkezlerinde aileleriyle birlikte bayramlarını kutluyorlar" diyerek, bayramın hastanelerde biraz buruk geçtiğini söyledi.
"Bu yüzden bu çocuklarımızın bayram sevinçlerinde sadece medikal tedaviyle değil, psikolojik ve sosyal olarak da yanlarındayız. Bütün servislerimizin içerisinde oyun odalarımız var" ifadesini kullanan Soysal, bir oyuncak firmasıyla sosyal proje başlattıklarını anlattı.
Soysal, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hastaneye çocuklar genelde gelmek istemez. Hele onkoloji hastaları hiç gelmek istemez. Çünkü burada kemoterapi, enjeksiyon, ağır ilaçlar vardır. Biz bu projede, her yatan çocuğa yattığı gün oyuncak vereceğiz. Bu proje bütün yıl devam edecek. Bununla en azından çocukların buraya korkmadan gelmelerini sağlamayı amaçlıyoruz."
Onkoloji ve hematoloji hastaların yakınlarıyla zaman içinde aile gibi olduklarını ifade eden Soysal, etkinlikten dolayı hasta yakınlarından da olumlu tepkiler aldıklarını dile getirdi.
Soysal, "Bence hasta yakınlarının en büyük mutluluğu, çocuklarının buradaki tedavilerini tamamladıktan sonra, bir sonraki 23 Nisan'da kendi kardeş ve yakınlarıyla dışarıda bayram kutladıkları zaman olacaktır. Amacımız; çocukların sağlıklarına kavuşup gelecek 23 Nisanları sevdikleriyle dışarıda birlikte kutlamasıdır" diye konuştu.
"Bu hastalıktan sonra hayatın gerçeklerini gördük"
Eşini, oğlunun hematoloji hastası olduğunu öğrendiğin gün kaybettiğini anlatan Tezcan Şengül, tedavi sürecinin çok zor olduğunu belirtti.
Oğluna bir yaşında hematoloji teşhisi konulduğunu aktaran Şengül, "Oğlum iki yıldır tedavi görüyor. Hastalığın zorlukları çok fazla. Ancak sevindiğimiz zamanlar ve durumlar da var. Tedavinin iyi ve seyrinde gitmesi bizim için en büyük sevinç kaynağı" ifadelerini kullandı.
Şengül, üç çocuk sahibi olduğunu ve oğlu Ahmet Ömer'in hastalığını öğrendikten sonra hayatın gerçekleriyle yeni yüzleşmeye başladıklarını anlatarak, şöyle devam etti:
"Önceki yaşadığımız her şeyin çok boş ve gereksiz olduğunu anladık. Ancak ben her anın ayrı olarak tadını çıkarmaktan yanayım. Bugün burada ve bu anı yaşıyorsak bizim için çok büyük bir mutluluk. Kötü olan şeyler de var ama o an yıkılmamak lazım ve güçlü durmak gerekiyor."
"Erken teşhis hayati önem taşıyor"
Nermin Akkanat da 2,5 yaşındaki onkoloji hastası oğlu Kadir Berk'in 8,5 aydır tedavi gördüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:
"Tedavisi iyiye gidiyor. Daha doğrusu bize ilik nakli gerekiyor. Benim üç çocuğum var. Ağabeyinin iliği oğluma uyuyor. En kısa zamanda ilik nakli olacak. Benim ailelere tavsiyem şu; çocuklarının taramalarını muhakkak yaptırsınlar. Bu hastalıklarda erken teşhis hayati önem taşıyor. Çocuklarının hastalıklarına, ani ateş yükselmelerine yönelik daha duyarlı olsunlar." - İstanbul