Haberler

221'nci Üniversiteler Arası Kurul Toplantısı Akü'de Başladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye’deki 2014 yılı itibari ile yükseköğretim gören öğrenci sayısının 5,5 milyon kişiye ulaştığını kaydederek, “2014 itibariyle Türkiye’nin mevcut yükseköğretim brüt okullaşma oranı, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin brüt okullaşma oranlarının üzerinde olduğu tahmin edilmektedir” dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye'deki 2014 yılı itibari ile yükseköğretim gören öğrenci sayısının 5,5 milyon kişiye ulaştığını kaydederek, "2014 itibariyle Türkiye'nin mevcut yükseköğretim brüt okullaşma oranı, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin brüt okullaşma oranlarının üzerinde olduğu tahmin edilmektedir" dedi.

'221'nci Üniversiteler Arası Kurul Toplantısı' Türkiye'deki devlet, vakıf ve özel üniversitelerin rektörlerinin katılımı ile Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) başladı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, katılımcılara Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi (YBYS) tanıtıldı. Başkan Çetinsaya sistemin detayları hakkında bilgi verirken, Türkiye'de yükseköğretiminin yeniden yapılandırılması için gereken stratejik hedeflerin planlanması ve hayata geçirilmesi noktasında sağlıklı bir istatistiki altyapıya sahip olmak için sistemin büyük bir önem taşıdığını kaydetti.

Konuşmasında, Türkiye'deki üniversite öğrenci sayıları konusuna da değinen Çetinsaya, Türkiye yükseköğretim alanın son yıllarda önemli bir büyüme kaydettiğini belirterek şunları söyledi:

"2014 Mart ayı verilerine göre öğrenci sayısı 5.5 milyona yaklaşmıştır. Bu sayı, dünyada 128, Avrupa'da 11 ülkenin nüfusundan fazladır. Türkiye'nin net 18-22 yaş aralığı yükseköğretim okullaşma oranı 2003'te yüzde 14,7 iken, 2013 yılında yüzde 38,5 olmuştur. Türkiye'nin brüt okullaşma oranı ise 2013 yılında yüzde 74,9'e yükselmiştir. Bu oranlar, Türkiye yükseköğretim sisteminin son yıllardaki muazzam büyümesini ortaya koyması açısından son derece önemlidir. 2014 yılı itibariyle Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sisteminden elde edilen verilere göre, Türkiye'de yükseköğretim okullaşma oranları şu an net yüzde 40'ın ve brüt yüzde 80'in üzerine çıkmıştır."

"ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİ SAYISI 4+4+4 SİSTEMİ İLE DAHA DA ARTACAKTIR"

Diğer ülkelerle Türkiye'nin güncel verileri kıyasladığında, Türkiye'nin son on yılda yükseköğretimde önemli bir niceliksel büyüme ve genişleme sağladığını dile getiren Başkan Çetinsaya, "Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) verilerine göre, 2011 yılında Türkiye'nin brüt yükseköğretim okullaşma oranı yüzde 61 iken, Birleşik Krallık da bu oran yüzde 61, Almanya ve Fransa'da yüzde 57, ABD'de ise yüzde 95 olarak gerçekleşmiştir. 2014 itibariyle Türkiye'nin mevcut yükseköğretim brüt okullaşma oranın, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin brüt okullaşma oranlarının üzerinde olduğu tahmin edilmektedir. Net okullaşma oranları açısından bakıldığında ise, Türkiye'de son yıllarda zaten artış eğiliminde olan net okullaşma oranlarının, 2016 yılından sonra 4+4+4 yani zorunlu 12 yıllık eğitimin ilk mezunlarını vermesi sonrasında daha da hızlı artacağı öngörülmektedir. Türkiye'deki uluslararası öğrenci sayısında da önemli bir artış sağlanmıştır. 2011 yılında 31 bin 170 olan uluslararası öğrenci sayısı, 2014 itibariyle 54 bine çıkmıştır. Yükseköğretim Kurulu, bir yandan bu büyümeyi koordine ederken, diğer yandan etkin bir yönetişim kültürünü hayata geçirmeye çalışmaktadır" dedi.

TÜRKİYE'DE EN FAZLA LİSANS ÖĞRENCİSİ VAR

Konuşmasında Türkiye'deki üniversite, profesör, doçent, öğretim elemanı sayıları konusu da değinen Başkan Çetinsaya, Türkiye'de 104'ü devlet, 72'si ise vakıf olmak üzere toplamda 176 üniversite olduğunu, Türkiye'de öğrenim gören üniversite öğrencilerinin ise 5 milyon 78 bininin devlet üniversitelerinde, 350 bin 933'ünin ise vakıf üniversitelerinde eğitim gördüğünü söyledi. 3 milyon 600 bine yakın kişinin lisans, 1 milyon 600 bine yakın kişinin ise önlisans eğitimi aldığını dile getiren Çetinsaya, devlet üniversitelerinde 16 bin 990 profesör, vakıf üniversitelerinde ise 2 bin 890 profesör olduğunu söyledi. Çetinsaya, ayrıca Türkiye'de 11 bin 172 doçentin devlet üniversitelerinde, bin 459 doçentin ise vakıf üniversitelerinde görev yaptığını söyledi.

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nun da katıldığı toplantı, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam etti. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
THY, İstanbul Havalimanı'ndan 38 seferini iptal etti

THY, İstanbul için 38 seferin iptalini duyurdu

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı tarafından Tunceli ve Ovacık Belediyelerine kayyum atandı

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Görevden uzaklaştırılan başkandan provokatif açıklama

Tunceli ve Ovacık Belediyesi'ne kayyum atanmasının ardından belediye önünde protestolar başladı

Kayyum kararının ardından belediye önünde protestolar başladı

title