Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

22 Yıldır Süren Şehitlik Mücadelesinde, Son Çare AİHM'e Başvuracak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'da işçi emeklisi Ferit İnce, 1993 yılında Mardin'deki 70'inci Mekanize Tugay Komutanlığı'nda vatani görevini yaparken, kalorifer kazanının patlaması sonucu yaşamını yitiren oğlu Piyade Er Yaşar İnce'nin şehit sayması için 22 yıldır hukuk mücadelesi veriyor.

Konya'da işçi emeklisi Ferit İnce, 1993 yılında Mardin'deki 70'inci Mekanize Tugay Komutanlığı'nda vatani görevini yaparken, kalorifer kazanının patlaması sonucu yaşamını yitiren oğlu Piyade Er Yaşar İnce'nin şehit sayması için 22 yıldır hukuk mücadelesi veriyor. Patlamada oğlunun kusurlu olduğu için şehitlik statüsünde olmadığını belirten Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kararının iptali için başvurduğu Anayasa Mahkemesi'nin de 'zaman bakımından yetkisizlik' kararı vererek başvurusunu reddetmesi üzerine, tüm iç hukuk yolları tükenen İnce, oğlunun şehit sayılabilmesi için son çare olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağını söyledi.

Mardin'deki birliğinde vatani görevini yapan 20 yaşındaki Yaşar İnce, 23 Eylül 1993 tarihinde, terhisine 3 ay kala, kalorifer kazanı patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Piyade er Yaşar İnce'nin cenazesi, memleketi Konya'da askeri törenle toprağa verildi. 30 Eylül tarihinde aileden nakdi tazminat alabilmeleri için varis dilekçesi, veraset ilamı, nüfus cüzdanı örneği gibi evraklar istendi.

24 Kasım 1993'te aileye 70'inci Mekanize Tugay Komutanlığı'ndan Piyade Kıdemli Binbaşı Yavuz Doğutepe imzasıyla olayla ilgili soruşturmanın ve hiç bir şüpheye yer bırakmayacak biçimde tazminatla ilgili işlemlerin başlatıldığına dair yazı gönderildi.

Aradan 1 yıl geçmesine rağmen iddiaya göre şehitlik tazminatının verilmemesi üzerine 60 yaşındaki baba Ferit İnce, önce 70'inci Mekanize Tugay Komutanlığı'na, ardından Milli Savunma Bakanlığı'na dilekçe yazarak, oğluna şehitlik payesi verilmesi ve tazminat ödenmesini istedi. Ancak, sonuç alamadı. İnce ailesinin, oğullarına 'şehitlik payesi' verilmesi ve tazminat ödenmesi isteğiyle yazdığı dilekçeler, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ve buradan da Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanlığı'na gönderildi.

ŞEHİTLİK YÖNERGESİ DIŞINDA

Bu arada Ferit İnce birçok kez Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı'na da yazı yazarak oğullarına şehitlik payesi verilmesi ve şehit ailelerine sağlanan yardımlardan yararlanma isteminde bulundu. Ancak, 2 Eylül 2009 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan aileye Piyade Er Yaşar İnce'nin kalorifer kazanın patlaması sonucu vefat ettiği için, Şehitlik Yönergesi kapsamı dışında değerlendirildiğinden 'şahadet belgesi' tanzim edilemeyeceğini bildirdi.

KOMUTANLAR HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Ferit İnce, bunun üzerine 2010 yılında Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'na oğlunun askerlik yaptığı dönemde görev yapan komutanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görevsizlik kararı vermesi üzerine dosya, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Diyarbakır'daki, 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'na gönderildi.

KOVUŞTURMAYA GEREK GÖRÜLMEDİ

O dönemde görev yapan askerlerin ve tanıkların ifadelerini dinleyen askeri savcılık tanıklardan ikisinin beyanlarına göre memuriyet görevini ihmal veya resmi belgede sahtecilik suçlarının işlenmiş olma ihtimallerinin bulunduğu ancak, beyanlar dışında somut başka bir delil bulunmadığına dikkat çekti. Olayla ilgili zaman aşımının olması nedeniyle askeri savcılık, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Aile savcılığın kararına itiraz etti, ancak 2013 yılı ocak ayında Diyarbakır Askeri Mahkemesi, itirazi reddetip, kavuşturmaya gerek olmadığı yönünde karar verdi.

ASKERİ YÜKSEK İDARE MAHKEMESİ: OĞLUNUZ KUSURLU

15 Eylül 2011 tarihinde Askeri Yüksek İdare Mahkemesi 3'üncü Daire Başkanlığı ise buhar kazanının işletilmesiyle görevli olan Yaşar İnce'nin, vanalarını kapatmasına rağmen, kazanın ateşini söndürmemesi nedeniyle buhar basıncının artmasına bağlı olarak meydana gelen patlaması sonucu vefat ettiği için şehitlik statüsünde olmadığı kararını verdi.

AYM DE REDDETTİ

Ferit İnce, Askeri Yüksek İdari Mahkemesi'nin (AYİM) oğlunun şehit statüsünü taşımadığına yönelik 15 Eylül 2011 tarihinde verdiği kararın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı. Anayasa Mahkemesi de 30 Eylül 2014 tarihinde verdiği kararda, 23 Eylül 2012 tarihinden sonraki mahkeme kararlarını değerlendirebileceğini belirterek, 'zaman bakımından yetkisizlik' kararı vererek İnce'nin başvurusunu reddetti.

SON ÇARE 'AİHM'

Oğlunun şehit sayılması için 22 yıldır hukuk mücadelesi veren Ferit İnce, Anayasa Mahkemesi'nin de ret kararı vermesi üzerine son çare olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağını belirtti. İnce, şöyle konuştu:

"22 yıldır oğlumun şehitlik payesi alması için uğraşıyoruz. Son olarak Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştuk. Ancak o da, davanın reddine karar verdi. Son çare olarak AİHM'e başvuracağız. Artık yorulduk, tükendik."

Anne Fatma İnce de, oğlunun vatani görevini yaparken hayatını kaybettiğini belirterek, "İlla kurşun yedikten sonra mı şehit sayılacaktı. Başbakan'a Cumhurbaşkanı'na sesleniyorum. Bize yardım edin. Artık yorulduk. Kaçakçılar, maden ocağındakiler şehit sayılıyor da, benim oğlum neden şehit sayılmıyor" dedi. - Konya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title