Haberler

21. Yüzyılın İş Kültürü: "Entegre Düşünce"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Entegre Düşünce" konusunda, Prof. Mervyn E. King ve Leigh Roberts'in birlikte kaleme aldıkları "Entegre Düşünce: 21 Yüzyılın İş Yapma Şekli" adlı kitap Argüden Yönetişim Akademisi tarafından Türkçeye kazandırıldı.

"Entegre Düşünce" dünyada olduğu gibi, Türk iş dünyasında gün geçtikçe daha çok duyulmaya başlayan yeni bir kavram.

Öncelikle halka açık şirketlerin ilgi alanına giren "Entegre Raporlama" konusunda, Türkiye'de ilk adımı atan Argüden Yönetişim Akademisi oldu. 2015 yılı faaliyetlerini Türkiye'nin ilk Entegre Raporu olarak yayımladı.

Geçtiğimiz Şubat ayında ise, Borsa İstanbul'da düzenlenen bir gong töreniyle, Borsa İstanbul, TÜSİAD, TKYD, Argüden Yönetişim Akademisi, Global Compact Türkiye, SKD Türkiye, IIRC Türkiye Büyükelçisi, Prof. Güler Aras, Garanti Bankası ve Çimsa katılımı ile Entegre Raporlama Türkiye Ağı (ERTA)'nın kuruluşu duyuruldu.

ARGÜDEN YÖNETİŞİM AKADEMİSİ'NDEN BİR İLK DAHA

Türkiye'nin ilk Entegre Raporunu hazırlayan Argüden Yönetişim Akademisi, Prof. Mervyn E. King ve Leigh Roberts tarafından birlikte kaleme alınan "Entegre Düşünce: 21 Yüzyılın İş Yapma Şekli" adlı kitabı Türkçeye kazandırdı.

Kitabın yazarlarından Prof. Mervyn E. King Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı, efsane lider Nelson Mandela'nın danışmanı, Global Raporlama İnisiyatifi (GRI) ve Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC) Yönetim Kurulu Başkanı. Leigh Roberts ise Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi hakkında dünyanın önde gelen uzmanlarından.
Türk iş çevrelerinde konunun önem ve çerçevesinin anlaşılmasında önemli katkıları olacak Kitabın tanıtımı, Akademi'nin kurucuları arasında yer aldığı Entegre Raporlama Türkiye Ağı (ERTA) ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü (TIDE) işbirlikleri ile, Borsa İstanbul'daki Gong Töreni ile birlikte başlayan, daha sonra Boğaziçi Üniversitesi'nde ve Akademi'nin kamu mezunları için Ankara'da gerçekleştirdiği toplantılar ile gerçekleştirildi.

İş ve konu ile ilgili akademi dünyasından geniş bir katılım ile gerçekleştirilen toplantıda, ilk konuşmacı olarak söz alan Argüden Yönetişim Akademisi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Pınar Ilgaz, "Türkiye'de ve dünyada bu yeni yönetim anlayışının öncülüğünü ve savunuculuğunu yapıyor olmaktan onur duyduklarını" belirtirken; Türkiye İç Denetim Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Menteş Albayrak "temel işlerinden biri güvence vermek olan bir meslek grubu olarak Entegre Raporlama'ya güvence sağlamak adına da etkin bir katkımız olabileceğini düşünüyoruz" dedi. Boğaziçi Üniversitesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İrem Nuhoğlu ise konuşmasında "rekabetin yoğunlaştığı dünyada, globalleşmenin ve kurumsallaşmanın çok önem kazandığı iş dünyasında neyin, ne kadar ve nasıl değer yarattığı ve en önemlisi de değer yaratmanın, sürekliliğinin sağlanması için artık bir gereklilik olduğunun" altını çizdi.

Richard Howitt :"İş dünyasının tek önceliği iştir sözü artık geçerliliğini yitirmiştir"

Toplantının onur konuğu Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi CEO'su Richard Howitt ise konuşmasında, iyi kurumsal yönetişim, paydaş ilişkileri, entegre düşünce ve entegre raporlamanın 21.yüzyılda şirket yönetmek için ihtiyaç duyulan 4 temel araç olduğunu belirtti.
Howitt sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milton Friedman'ın söylediği, "iş dünyasının tek önceliği iştir" sözü artık geçerliliğini yitirmiştir. Bugün 'iş dünyasının işi' konusunda öncelikler finansal performansın yanı sıra tüm paydaşları kapsayan sosyal ve çevresel etkileri de kapsayak şekilde genişlemiştir. 21. yüzyılda şirketlerin faaliyet gösterdiği çerçeve, şirket ile müşterileri, tedarikçileri, çalışanları, doğal ortam ve paydaşları arasındaki ilişkileri de kapsamaktadır. Günümüz dünyasında sürdürülebilir iş yaklaşımı; şirketin daha geniş bir yaklaşımla ilişkilerini yürütmeyi ve çevreye, topluma ve elbette şirkete olumlu katkılarda bulunmayı içerir. Stratejilerini Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu hale getirmeye yönelen şirketler Entegre Raporlamayı benimsiyorlar.

Entegre düşünce yaklaşımı, geleneksel şirketlerin kısa vadeli finansal performans odaklı yaklaşımından farklı olarak, şirketin uzun vadede varlığını sürdürmesi ve başarısı için kendisi için önemli olan kaynak ve ilişkileri de kapsayan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım, şirketin işini devam ettirebilmek için bağımlı olduğu sosyal, çevresel ve ekonomik faktörlerin entegrasyonunu içerir.

Entegre düşüncenin şirket içinde yaygınlaştırılması için şirketin nasıl para kazandığı ve kazanmaya devam edeceği konularında yönetim kurulu, üst yönetim, personel ve paydaşlar seviyesinde düşünce değişimi gerekir."

Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi Büyükelçisi Prof. Dr. Vedat Akgiray : "Entegre düşünce kısa vadeci düşünce ile mücadele ederek sürdürülebilir kurumlar oluşturmaktır."
Toplantının kapanış konuşması ise eski SPK Başkanı, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Profesörü ve Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi Büyükelçisi Prof. Dr. A. Vedat Akgiray tarafından yapıldı.

Prof. Dr. Akgiray konuşmasında şu görüşlere yer verdi: "Entegre raporlama işletmelerin etkilediği/etkilendiği tüm paydaşlar için bir değer yaratma olgusu ile oluşan; sadece finansal veriler ile sürdürülebilirlik verilerini bütünleştiren değil aynı zamanda çevresel, ekonomik ve sosyal etkileri de barındıran bir raporlama sistemidir. Kısa vadeciliğin, uzun vadede finansal, çevresel, toplumsal ve ekonomik kayıplara yol açtığını belirterek, entegre düşüncenin sürdürülebilir ve duyarlılığı olan yatırım politikasları ile örtüştüğünü dile getirdi."

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close