Haberler

21'inci Kalite Kongresi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tüsiad Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, "UNDP tarafından açıklanan ve insanlığın gerçek zenginliği olarak nitelendirilen 2011 yılı İnsani Gelişmişlik Endeksine göre Türkiye 173 ülke arasında 92.sırada yer alıyor.2023 yılında dünyanın ilk 10"...

Tüsiad Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, "UNDP tarafından açıklanan ve insanlığın gerçek zenginliği olarak nitelendirilen 2011 yılı İnsani Gelişmişlik Endeksine göre Türkiye 173 ülke arasında 92. sırada yer alıyor. 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olma hedefimiz gerçekleştirirken, insani gelişim bileşenlerini gözardı etmeden kalkınmamızı sürdürülebilir kılmamız, bir başka deyişle yaşamın gereksinimleri ve doğal kaynakların sürdürülebilirliği arasında bir denge kurmamız gerekiyor" dedi.

'Yaşanabilir Gelecek' temalı 21. Kalite Kongresi Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde başladı. İki gün sürecek olan kongrenin açılış konuşmalarını Kalite Kongresi (Kal - Der) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, Türk Sanayici ve İşadamları Derneği ( TÜSİAD ) Başkanı Ümit Boyner yaptı.

"21 YIL ÖNCE YOLA ÇIKARKEN AMACIMIZ, TOPLUMDA KALİTE BİLİNCİNİ YERLEŞTİRMEKTİ"

Kongrenin açılışınsa bir konuşma yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, "21 yıl önce, TÜSİAD ve Kal - Der işbirliği ile Ulusal Kalite Kongresi ve Kalite Ödülü için yola çıkarken amacımız, kuruluşlarda toplam kalite yönetimi anlayışını yaygınlaştırmak ve toplumda kalite bilincini yerleştirmekti. Şimdi geldiğimiz noktada ise, yeni dünya düzeninde yönetim ve liderlik biçimleri ve dünya vatandaşlığı gibi geleceği inşa eden konuları ele alıyoruz. Uzun süredir küresel ölçekte dünya münhasıran büyüme olgusuna odaklanmış durumda. Bu odaklanmamızın sonuçlarını da gördük. 1970'lerin ortalarında dünya genelinde yaklaşık 16 trilyon dolar olan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla bugün 40 trilyon dolar seviyesine ulaştı. Ancak, aynı dönemde 3,7 milyar olan dünya nüfusu da ikiye katlanarak 7 milyara ulaşmış durumda. Bugün dünya nüfusunun yarısı temiz su, sağlık hizmetleri ve eğitime ulaşım olmaksızın günlük 2,5 doların altında yaşamaya mahkum. Bu doğrultuda, refaha katkıda bulunan faktörlerin göz önüne alınmadan sadece büyümeye odaklanmanın yoksulluğu azaltmadığını görüyoruz. Dünyada üretim ve tüketim alışkanlıkları olağan seyrinde gittiği takdirde, 2050 yılında şu anki refah seviyemizi korumak için 2.5 dünyaya ihtiyacımız olacak. 2050 yılında 9 milyar insanın yaşadığı bir dünyanın bizleri beklediğini düşünürsek, yaşanabilir bir gelecek için bugünkü büyüme ve refah arayışlarımızın yanı sıra farklı çözümler üretmemiz gerektiği de aşikar" diye konuştu.

"İNSANİ GELİŞMİŞLİK ENDEKSİNDE TÜRKİYE, 173. ÜLKE ARASINDA 92. SIRADA YER ALIYOR"

Boyner, "Peki Türkiye bu resmin neresinde yer alıyor? Dünyanın 17. büyük ekonomisi olmayı başaran ülkemizin sözkonusu dönem içerisinde küresel ölçekte gösterdiği ekonomik başarıyı kalkınma süreçlerine yansıtabilmesi de gerekiyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından açıklanan ve insanlığın gerçek zenginliği olarak nitelendirilen 2011 yılı İnsani Gelişmişlik Endeksine göre Türkiye 173 ülke arasında 92. sırada yer alıyor. En geç 2032'de G7 ekonomilerini geride bırakacağı öngörülen ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu G7 ülkeleri bu endekste en alt sıralarda yer almakta. Bununla birlikte bugün ekonomilerinin yavaşlamasıyla eleştirilen birçok Avrupa ülkelesi ABD ve Kanada gibi ülkelerin insani gelişmişlik endeksinde ilk 10 sırada yer alması tek başına ekonomik büyümenin insani kalkınmayı sağlayamadığını da gözler önüne seriyor. 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olma hedefimiz gerçekleştirirken, insani gelişim bileşenlerini gözardı etmeden kalkınmamızı sürdürülebilir kılmamız bir başka deyişle yaşamın gereksinimleri ve doğal kaynakların sürdürülebilirliği arasında bir denge kurmamız gerekiyor. TÜSİAD olarak sürdürülebilir kalkınmayı önümüzdeki dönemin temel belirleyicisi ve çalışmalarımız için öncelik alanımız olarak belirledik. Bu doğrultuda, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma vizyonu için bir yol haritasını ortaya koymak amacıyla geçtiğimiz yıl 'Vizyon 2050 Türkiye' raporunu hazırladık. 2050 yılında sürdürülebilir bir Türkiye'ye ulaşmak amacıyla atılması gereken adımları tespit ettik ve izlenmesi gereken yol haritasını ortaya koyduk" dedi.

BOYNER'DEN, 'İNSAN ODAKLI' KENTSEL DÖNÜŞÜM VURGUSU

Konuşmasında kentsel dönüşüm yasasına da değinmen Ümit Boyner, "Ülkemizdeki mevcut yapıların büyük bir kısmının eski mevzuat uyarınca inşa edildiğini ve dolayısıyla dayanıksız ve sağlıksız olduğunu gözönünde bulundurduğumuzda, kamuoyunda kısaca 'Kentsel Dönüşüm Yasası' olarak bilinen düzenlemeyi binalarımızın depreme dayanıklı olarak yenilenmesi bakımından önemli buluyoruz. Bölgenin dokusuna zarar vermeden, kentin tarihi, sosyo-ekonomik ve kültürel yapısıyla uyumlu olarak gerçekleştirilecek, insan odaklı bir kentsel dönüşüm, bu değişimi sağlamlaştıracaktır. Bu süreçte, dünyadaki başarılı projelerinin incelenmesi ve bu dönüşümü başarıyla hayata geçirmiş ülkelerin tecrübelerinden yararlanılması çağrımızı da bu vesileyle yinelemek isterim." diye konuştu. Boyner, "İş dünyası olarak sahip olduğumuz bilgi, bilim, teknoloji, beceri ve finansal kaynaklar ile sosyal sorumluluğu harmanlayarak 'yaşanabilir bir gelecek' sunacak sürdürülebilir kalkınma vizyonunun oluşturulabileceğine inanıyoruz. Tüm paydaşların katılımı ile gerekli politikaları oluşturduğumuz ve uyguladığımız takdirde, doğal kaynakların dengeli kullanıldığı, ekonomik ve sosyal alanda sürdürülebilir gelişmeye sahip "yaşanabilir" bir dünya için geç kalmış değiliz" diye konuştu.

ANA TEMA, YAŞANABİLİR GELECEK

Kal - Der Yönetim Kuruu Başkanı Hamdi Doğan ise, "Kal - Der yirmi bir yıllık bir geçmişin ardından bugün Türkiye'nin vizyonuna yön veren sivil toplum kuruluşlarından biri olarak varlığını sürdürmektedir. Artık amacı sadece işletmelerin rekabet ortamına hazırlanması değildir. Türkiye'nin yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmak amacını içeren bir vizyon zenginliğini taşımaktadır. Geride bırakılan 20 yılda 80 binin üzerinde kişiye 'Mükemmellik Modeli' eğitimi verilmiştir. Kongrelerimizde yaklaşık 45 bin kişi ile buluşulmuştur. Yalnız ulusal boyutta değil, tüm Avrupa'da içerik ve katılım açısından da önemli bir öncelik ve üstünlüğe sahip kongremiz bu yıl 'Yaşanabilir Gelecek' temasıyla gündeme yine damgasını vuracaktır " dedi. Doğan, "Kongre'de gelecek stratejilerimizi oluştururken bilgi ve becerimizi geliştirecek akışkanlığı sağlamaya özen gösterdik. Beklentilerinizi karşılamanın ötesine geçme arayışlarımızla 21. Kalite Kongresi şekillendi. Kongremizde bu yıl yine kadın ve iş hayatı teması üzerine kurgulanmış özel oturum ile sosyal ve ekonomik bu soruna yeniden güçlü bir biçimde dokunacağız. İnovasyon, Teknoloji ve Sosyal Medya boyutlarında dünyaca ünlü isimler özel oturumlarla vizyon verecek katkılarda bulunacaklardır " şeklinde konuştu. Kongrenin açılış konuşmalarının ardından Kal - Der Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner'e çini bir tabak hediye etti.

(BB) - İstanbul / Şişli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Tunceli'de kayyum gerginliği! Polis barikatını aşmak istediler

Polisle kalabalık arasında arbede çıktı

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

İşte İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

title