2023 Hedefe İhracatçı-Üretici El Ele Ulaşılacak!
2023 yılında 10 milyar dolar ihracat hedefleyen Türk Yaş Meyve Sebze Sektörü'nde, bu hedefe ulaşmak için ihracatçı ve üretici el ele hareket edecek.
Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatında kalıntı krizi yaşamaması için Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu, yaş meyve sebze üretim bölgelerinde üreticilerle bir araya gelerek yaş meyve ihracat sezonunda verimli bir dönem geçirmek için harekete geçti. Sektör Kurulu, bu amaçla Ege Bölgesi'ndeki ilk toplantısını Türkiye'nin sofralık üzüm üretim merkezi Alaşehir'de gerçekleştirdi.
Alaşehir Ticaret Borsası'nda düzenlenen, "Sofralık Üzümde Hasat Öncesi Değerlendirme Toplantısı"nda sofralık üzüm ihracat sezonu başlamadan önce başarılı bir sezon geçirmek için izlenmesi gereken yol haritası belirlendi. Toplantıda, erken hasat, bağda ürün işleme ve teşvikler konularında ortak çalışma konusunda fikir birliğine varıldı. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı'nın "Çocuklarımıza yedirmediğimizi başkasına yedirmeyelim" söylemi ortak kabul gördü.
Türkiye Yaş Meyve Sektör Kurulu olarak, ihracat ve üretim merkezi Alaşehir'de toplantı yapmak istediklerini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu olarak, yaş meyve sebze sektöründe üretim, ihracat, teşvik konularını bir noktaya getirmek için çalıştıklarını kaydetti. Türkmenoğlu, "Üretim ayağı çok önemli, üretim ayağındaki üretici, zirai danışmanlar, borsalar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ziraat odaları önemli paydaşlar. Mevsim öncesinde, verimli bir hasat sezonu yaşamak için paydaşlarla bir araya gelerek konuşalım istedik" diye konuştu.
Alaşehir'de Alaşehir Ticaret Borsası'nın çalışmalarıyla Türkiye'de en hızlı çalışan gümrük ünvanına sahip gümrük müdürlüğünün hayata geçtiğini, TIR parkı, gümrük müşavirliği, laboratuar, tarım müdürlüğü temsilcilerinin bir çatı altında toplandığını ifade eden Türkmenoğlu, bu sayede Alaşehir'de çok sayıda fabrikanın kurulduğunu, üzüm, kiraz ve diğer yaş meyve sebze ürünlerinin işlenir hale geldiğini sözlerine ekledi.
Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğuna işaret eden Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, yaş meyve sebze sektörünün ise 2023 yılı hedefinin 10 milyar dolar olduğunu, bu hedefe ulaşmak için sektör kurulunun ortak çalışma yürüttüğüne işaret etti.
2023 yılındaki 10 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmek için üretiminin yoğun olduğu bölgelerde üretici ile bir araya gelmek istediklerini anlatan Kaçmaz, "Bu toplantıların ilkini Alaşehir'de gerçekleştiriyoruz. Amacımız, 2023 hedefine daha önce ulaşmak. Yaş meyve sebze üretiminin yoğun olduğu bölgelerde üreticilerimizle, ihracatçılarımızı daha yakından tanıştırmak, yaşanan sorunları yerinde görmek, paydaşlar olarak bu sorunları birlikte çözmeyi amaçlıyoruz" dedi.
2001 yılından beri zirai ilaçların kullanımı, kontrollü üretim ve kalıntı limitleri konusunda sektörün çalışmalarının meyvelerinin verdiğine işaret eden Kaçmaz şöyle konuştu; "Bu sorunların çözümünde mesafe kaydettik. Bu çalışmalar yeterli mi değil, bundan böyle 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşmak için daha titiz çalışmak durumundayız."
ALAŞEHİR SOFRALIK ÜZÜM ÜRETİMİNDE MARKA
Alaşehir'in sofralık üzüm üretiminde bir marka olduğunu belirten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak, yaş meyve sebze ihracatçılarının Alaşehir'i önemsediklerini bu nedenle Türkiye'de kurulu 6 tane yaş meyve sebze ihracatçıları birliğinin Alaşehir'e geldiğini kaydetti.
Üzüm, kayısı, şeftali ve incirin ihracatında en fazla sorun çıkan ürünler olduğuna işaret eden Kavak, ihracatçıların bu ürünleri çekinerek ihraç ettiğini, üretici-ihracatçı işbirliğine inandıklarını, üreticilerin kimyasal kalıntılar konusunda duyarlılığının arttırılmasını istediklerini ve bunun için çalıştıklarını, geçmiş yıllarda yaşanan sıkıntılardan ders çıkarılmasını istediklerini vurguladı.
Türkiye'nin yıllık 3.5 milyon ton yaş meyve sebze ihraç ettiğine işaret eden Kavak, "Yaş meyve sebze ihracatının 1.5 milyon tonu Rusya'ya gidiyor. Bu pazarda yaşanabilecek daralmada en çok üretici ve ihracatçı dolayısıyla ekonominin tüm kesimleri etkilenir. Bazı stratejik ürünlerde ihracat olmazsa üretim durur. Bu ürünleri üreten üretici ve aileleri milyonlarca insanın hayatı çok ciddi etkilenir" şeklinde konuştu.
İHRACATÇININ İŞLERİNİ KOLAYLAŞTIRDIK
Alaşehir Ticaret Borsası'nda, ihracat için gerekli tüm kurumları 2005 yılında bir binada topladıklarını ve ihracatçının 15 dakikada işlerini tamamlayabileceği bir altyapı kurduklarını, İhracatçının işlemlerini hızlandırdıklarını anlatan Alaşehir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Soygür, 2011 yılında Alaşehir'den 172 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini, Bölge ürününün çeşitlendirilmesi ve kalitenin arttırılması için çalışma yürüttüklerini söyledi. Soygür, "İhracatçı çiftçi kayıt sistemine göre ürün alırsa sorun çözülür" dedi.
Toplantıda Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı, gıda güvenliği konusunda yaptıkları çalışmaları anlatılar.
Fotolu: Alaşehir Ticaret Borsası'nda yapılan toplantıda, Türkiye'nin 2023 yılında 10 milyar dolar yaş meyve sebze ihracatı yapabilmesi için ihracatçı ve üretici sorunların çözümü için ortak hareket etme kararı aldı.