2019'da Almanya'dan Rezervasyonlarda Yüzde 80'e Varan Artış Olacak'
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) öncülüğünde Antalya'dan tarım, turizm ve sanayi alanında önemli isimlerin katılımıyla Almanya'ya düzenlenen iş gezisinin ikinci durağı, başkent Berlin oldu.
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) öncülüğünde Antalya'dan tarım, turizm ve sanayi alanında önemli isimlerin katılımıyla Almanya'ya düzenlenen iş gezisinin ikinci durağı, başkent Berlin oldu. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) iş birliğinde düzenlenen iş gezisine, ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, ATSO Yönetim Kurulu'ndan Cahit Şahin, BAKA Antalya Koordinatörü Alaattin Özyürek, Antalya Serbest Bölge İşadamları Derneği Başkanı Emre Şandan, AKSA Otelleri'nden Ramazan Aslan, AGT Ağaç Sanayi'nden Mustafa Hulusi Söylemez, SunExpress Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Fevzi Çalışkan, DE-HA Turizm'den Cengiz Akar, Emo Optik'ten Osman Önal katıldı.
'ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI'
Heyet, ilk olarak Berlin Büyükelçiliğini ziyaret etti. Büyükelçi Ali Kemal Aydın, Almanya'da insanların çoğunun Türkiye kadar Antalya'yı da bildiğini söyledi. Aydın, "Rusya'da Antalya Türkiye'den daha çok bilinir. Belki Rusya kadar değil ama Antalya, Almanya'da da öteden beri bilinen bir şehrimiz. Son 2 senedir sıkıntılı bir süreç yaşadık fakat bunu yavaş yavaş geride bırakıyoruz. Sayın bakanımızın da yoğun çabalarıyla Almanya ile ilişkilerimizin normalleşmesi için önemli adımlar atıldı" dedi.
İSTİKRARLI BİR YATIRIM ÜLKESİ
İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik gelişmelerin turist sayısına yansıdığını belirten Aydın, şöyle konuştu: "Turizmde, henüz 2015 sayılarını yakalamış değiliz. İnşallah gelecek yıl yakalayacağımız yönünde öngörüler var ve rezervasyonlarda yüzde 80'e varan artış var. Almanya, Türkiye açısından sadece turizm demek değil, aynı zamanda en büyük ticari ortağımız. Yaklaşık 40 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var. Son dönemde kur oynaklığı nedeniyle Avrupa'ya önemli ihracat artışı var. Almanya açısından da önümüzdeki dönemde tekrar artmasını bekliyoruz. Yatırım alanında da Almanya en önemli ortaklarımızdan. Türkiye'de Alman sermayeli 7 bin 250 civarında firma faaliyet gösteriyor. "Alman işadamları için Türkiye 81 milyon nüfusuyla büyük bir pazar. Yaş ortalaması açısından 30'lu yaşlarla Türkiye dinamik bir ortam. Son ziyaretle Türkiye'nin güvenilir, istikrarlı bir yatırım ülkesi olduğu Alman iş çevrelerinde yerleşmeye başladı ve çalışmalarımızı önümüzdeki süreçte yoğunlaştırmamız gerekiyor."
TÜRKLER 6 MİLYAR EURO BIRAKTI
"Almanya'da 3.5 milyona yakın Türk vatandaşı yaşıyor ve yarısı çifte vatandaş. İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi adına önemli bir köprü oluyorlar, bu nüfusun önemli bölümü de tatilini Türkiye'de yapıyor. Alman olarak istatistiklere giren turistlerin bir bölümü de buradan giden kendi insanlarımız. İlişkilerimiz tekrar ivme kazanıyor ve karşılıklı saygı, eşitliğe dayalı, aynı göz hizasında ilişkilerimizi geliştirmemiz lazım." Toplantıda, Almanya'da yaşayan Türklerin yaz tatillerinde Türkiye'ye bıraktıkları döviz miktarının 6 milyar euro olduğu da kaydedildi.
Toplantıda, Antalya Ticaret Borsası'nın düzenlediği ve önümüzdeki yıl yurt dışına açılması planlanan Yöresel Ürünler Fuarı da gündeme geldi. Almanya'da gıda ürünlerinde organik ve bio konularına da ağırlık verilmesi gerektiğine dikkati çeken Büyükelçi Aydın, Fransa'nın büyükelçilikte düzenlediği resepsiyonlarında her yıl belli bir bölgenin yöresel yiyecek-içecek ürünlerini getirdiğini, kıyafet ve müzikleriyle birlikte binlerce Alman'ın görmesinin sağlandığını belirterek, Cumhuriyet resepsiyonu gibi büyükelçilikte düzenlenen resepsiyonlarda Türkiye olarak benzer bir çalışma yapılabileceğini kaydetti.