2014-2023 Bölge Planı Hazırlık Toplantıları
Aksu ve Yenişarbademli potansiyeli kullanmak istiyor.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA), 2014-2023 Bölge Planı Hazırlık Toplantıları Isparta'nın Aksu ve Yenişarbademli ilçelerinde gerçekleştirildi. İki ilçede kamu kurumları ve STK'ların ilgi gösterdiği stratejik yol haritasını oluşturacak toplantılarda, doğal güzellikleriyle alternatif turizm ve endemik bitki potansiyelinin değerlendirilmesi, hayvancılık, arazi toplulaştırması, tarımsal sulamada kapalı veya damlama sistemlerine geçiş, ürün pazarlamada sıkıntılar gibi konular ele alındı.
Aksu Mehmet Süreyya Demiraslan Meslek Yüksek Okulu'nda Aksu Kaymakamı İbrahim Özdel başkanlığındaki toplantıya, İl Genel meclisi üyesi Veli Kahraman, İlçe Jandarma Komutanı Cihan Taştemel, İlçe Emniyet Amir Vekili Hasan Gökçen, MYO yöneticileri ile akademisyenler, daire müdürleri, kurum ve kuruluşlar ile STK temsilcileri katıldı.
İlçenin sorunlarını yerinde inceleyip tespit etmek ve Bölge Planı hazırlığına katılımcılığı sağlamak amacıyla düzenlenen toplantı için BAKA'ya teşekkür eden Kaymakam İbrahim Özdel, "Alternatif turizm potansiyeli mevcut ve değerlendirilmeli. Aksu, hayvancılık potansiyeli iyi bir ilçe. Alabalık çiftlikleri var ancak çiftliklerin biraraya gelmesi gerekiyor. Mermercililk potansiyeli de gelişmesiyle alternatif turizmi olumsuz etkilemesi tehlikesini ortaya çıkıyor. Endemik bitki zenginliği var. Dağlar şifa dolu. İlçenin yaş ortalaması ülke ortalamasının üstünde. Etkin işgücü maalesef az" dedi.
Aksu Çayı'nın Dim Çayı gibi değerlendirilmesi, tarımda arazilerin bölünmüş olmasının sıkıntısı, süt üretiminin düşük olması ve besicilik ağırlıklı hayvancılık yapılıyor olması ele alınan toplantıda, arıcılık ve kavak yetiştiriciliğinden çok meyveciliğin artırılması, içme suyunun şişelenip satılması gündeme geldi. Tarımda firmaların kendi ürünlerini yetiştirmeye başlamasının ileride birlikte hareket etmeyen üreticiler için tehlike olduğuna dikkat çekilen toplantıda, önemli turizm değeri olan Zindan Mağarası'nın tanıtımının, ilçedeki 5 mağaranın da turizme kazandırılması, suyun enerjiye döndürülmesi de ele alındı.
MİLLİ PARK SINIRLARI İÇİNDEKİ YENİŞARBADEMLİ
2014-2023 Bölge Planı Hazırlık Toplantısı, Yenişarbademli'de de gerçekleştirildi. SDÜ Yenişarbademli Meslek Yüksek Okulu'ndaki (MYO) toplantıya Aksu Kaymakamı ve Yenişarbademli Kaymakam Vekili İbrahim Özdel, Belediye Başkanı Mustafa Erdem, İl genel meclisi üyeleri Yalçın Sağlam ve M. Yaşar Akgül, SDÜ Yenişarbademli MYO Müdür Yardımcısı Canpolat Kaya, ilçenin tek köyü Gülkonak'ın Muhtarı Abdullah Kaygısız, Sulama Birliği Başkanı Hikmet Akgül ile daire müdürleri katıldı.
Aksu ve Yenişarbademli'nin Isparta'nın sosyoekonomik olarak geri kalmış ilçeleri olduğunu ve BAKA'nın bu noktada bu ilçelerin gelişmesi açısından önlemler almak için burada olduğunu belirten Kaymakam Vekili İbrahim Özdel, BAKA'ya önemli toplantı ve sürdürülen çalışmalar için teşekkür ederek katılımcıların fikirlerini paylaşmasının önemini vurguladı.
Kaymakam Vekili İbrahim Özdel, "Sahip olduğumuz doğal güzellikler, tıbbi aromatik bitkiler, alternatif kırsal turizm de çok önemli, kozmetikte muhteşem potansiyelimiz var. Yenişarbademli'ye hizmet ve katkı sağlamak için toplantıya katılıyorsunuz. Tüm katılımcılar, hiçbir şeyden çekinmeden düşüncelerinizi ve fikirlerini lütfen açıklayın" dedi.
İLÇENİN GÜÇLÜ YÖNLERİ VE YAPILACAKLAR
Yenişarbademli'nin milli park sınırları içerisinde kalmasının yatırımların yapılamaması nedeniyle göçle nüfusun azalmasına sebep olduğunu ifade eden katılımcılar, ilçenin diğer önemli sorunlarının da ulaşım, işsizlik ve parçalı arazilerin toplulaştırılması olduğunu söyledi.
Pınargözü Mağarası ve 24 yaylası ile eko ve kırsal turizm potansiyeli, doğal kaynaklar ve güzellikleri, bakir sulanabilir tarım alanları, doğa bilimleri ile ilgili eğitim olanakları ve yüksek okulun bulunmasının ilçenin güçlü yönleri olduğunu kaydeden katılımcılar, çözüm önerilerini de sıraladı: Katılımcılar, orman, yayla ve su varlığının değerlendirilmesi Pınargözü suyunun şişelenip satılması için tesisin üretime geçmesi, salma sulamadan damlama sulamaya geçilmesi, arazi toplulaştırılması, toplu hayvancılık için de yer açılması, finansman kaynaklarının oluşturulması, konaklama ve alışveriş imkanlarının artırılmasıyla Yenişarbademli'nin gelişebileceğini ifade etti.
Aksu ile Yenişarbademli'nin sorunları ve öncelikleri hakkında yerel paydaşlardan görüş alınan toplantılarda, Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili, Stratejik Yönetim ve Koordinasyon Birim Başkanı Lokman Pehlivan, uzmanlar Gülden Karakuş ve Bayram Altıntaş'dan oluşan BAKA ekibi, hazırlığı yaklaşık 1.5 yıl sürecek olan 2014-2023 Bölge Planı'nın amacı, ne için yapıldığı ve içeriği hakkında bilgi verdi.
BAKA'nın neden kurulduğu, sürdürdüğü faaliyetler ile hedefleri, kalkınma ajanslarına bölge planı ve yatırımlar için yetki verilmesi konularında bilgi veren BAKA ekibi, ilçelerin güçlü ve zayıf yönleri, fırsat ve tehditlerini (GZFT) analizi için anket yaptı.