2013 Comenius Okul Ortaklıkları Projeleri Açılış Toplantısı
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış: "Her sabah çocuklara ezberletilen tekerlemelerle aslında ülkenin birşey kazanmayacağını, ezbercilikle geriye gideceğimizi görüp, bu reformlara ve...
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Her sabah çocuklara ezberletilen tekerlemelerle aslında ülkenin birşey kazanmayacağını, ezbercilikle geriye gideceğimizi görüp, bu reformlara ve Avrupa Birliği standartlarında bir ülke olmamıza destek verdiğiniz için teşekkür ediyorum" dedi.
Bağış, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "2013 Comenius Okul Ortaklıkları Projeleri Açılış Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Mili Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile ortak çalışmalarının uzun yıllara dayandığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a danışmanlık yaptıklarını anımsattı.
Avcı'yı bilge bir kişi olarak nitelendiren Bağış, "Bugün Milli Eğitim Bakanı olarak Türkiye'nin başöğretmen statüsünü çok başarılı bir şekilde gerçekleştirdiğini görmek beni de gururlandırıyor" diye konuştu.
Bakan Bağış, demokratikleşme paketinde Avcı'nın katkılarının varlığına değinerek, Türkiye'de eğitimin yeni bir döneme yelken açtığını söyledi. Ezberci anlayıştan vezgeçilerek, sorgulayan ve bilgi sahibi olan neslin yetişmesi konusunda farklı bir dönemin başlangıcında olunduğunu aktaran Bağış, "Ustanın çekici bin altın eder" atasözünü hatırlattı. Bağış, bu tür atasözlerine sahip olan bir toplumun meslek eğitimini önemsemesi gerekirken yıllarca ihmal edilen bir alanın da önünün açıldığını belirtti.
AB Bakanlığı'nın birçok programla mesleki eğitime destek verdiğini vurgulayan Bağış, "Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerimizi dahi görmeden birçok yavrumuz, meslek eğitimi için dünyanın önce gelen şehirlerine seyahat edip, bilgi birikimlerini geliştirdiler" ifadelerini kullandı.
Bağış, Avrupa'ya yaptığı gezilerde kendisini ziyaret eden birçok Türk öğrenciyle karşılaştığını dile getirerek, yaşadığı bazı anekdotları anlattı.
Türkiye, Comenius'ta Avrupa birincisi
Ulusal Ajans'ın yer aldığı ve 33 ülkenin katıldığı projelerde Türkiye'nin Almanya ve Fransa'dan sonra 3. konumda olduğunu ifade eden Bağış, Comenius'da ise Türkiye'nin ilk sırada yer aldığı bilgisini verdi. Bağış, projelerdeki başarı ve hibe oranlarındaki artışa bakıldığında Türkiye'nin AB'ye girdiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Bazen Türkiye'nin AB süreci sorgulanıyor. Her zaman söylüyoruz bizim için önemli olanın sonuç değil, sürecin bizzat kendisidir. Nabi Hoca da çok iyi söyledi; 'AB bizim için daha eğitim, sağlık, ulaşım, yüksek standartlarda insan hakları ve demokratik standartlardır'. Türkiye, çok farklı bir noktadadır ama geldiğimiz nokta da bizi tatmin etmemeli. Onun için de bu tür projeleri önemsememiz lazım. Projeye adını veren Comenius'un söylediği çok güzel bir söz var; 'Sadece zengin veya güçlü çocuklar değil, tüm şehirlerin ve kasabaların, köylerin ve mezraların, soylu-soysuz, zengin-fakir, her erken ve kız çocuk okula gönderilmelidir"
"Demokrastikleşme adımları umarız bulaşıcı olur"
Egemen Bağış, Türkiye'de yıllarca öğrencilere ülkenin dört bir yanının düşmanlarla çevrili olduğunu ezberletildiğini aktararak, bu tür AB projeler sayesinde çocukların artık dünyanın dört bir yanından dostlar edindiğini söyledi.
Comenius programında "Hayalleriniz sizi korkutmuyorsa, yeterince büyük hayal etmemişsinizdir" anlayışıyla hareket edildiğini belirten Bağış, bu tür projelerin millet olarak balık tutmayı öğrettiğini kaydetti.
Bağış, 2002'de iktidara geldiklerinde Bolu Tüneli ödeneğinin bulunması konusunda çare aradıklarını anımsatarak, kullanılmayan fonların bu amaca kanalize edildiğini söyledi. O dönemde ayrılan kaynakların proje gelmemesinden dolayı atıl kaldığını bildiren Bağış, 2013 Türkiye'sinde ise projelere kaynak sağlamakta çaba sarf edildiğini anlattı.
Bağış, AB fonlarıyla öğrencilerin yurtdışına gönderilmesi konusunda yaşanan gelişmelere değinerek, "Geçen yıl 61 binle kapadık. Yani 61 bin insanımız Avrupa'ya eğitime gitti. 61 bin müzakerecimiz AB sürecinde ön yargıları kırdı. Bu sene içinse hedefi daha da iddialı bir yere koyduk. '70 bin' dedik" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin yaşadığı demokrastikleşme sürecinin önemli olduğunu kaydeden Bağış, "Türkiye'nin attığı bu demokratikleşme, şeffaflaşma ve insan hakları konusunda gerçekleştirdiği adımların bulaşıcı olmasını da ümit ediyoruz. Önce komşularımza sonra da dünyanın geneline, insanlığa yeni bir ışık tutmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.
Bağış, Atatürk'ün vizyonuna sahip olunamadığını aktararak, "Her sabah çocuklara ezberletilen tekerlemelerle aslında ülkenin birşey kazanmayacağını, ezbercilikle geriye gideceğimizi görüp, bu reformlara ve AB standartlarında bir ülke olmamıza destek verdiğiniz için teşekkür ediyorum" dedi.
Ulusal Ajans Başkanı Özcan
Ulusal Ajans Başkanı Bülent Özcan ise yaptığı konuşmada Ulusal Ajans'ın çalışma alanlarını ve faaliyetlerini anımsatarak, konu sınırlaması olmaksınızın birçok projeye destek verdiklerini söyledi. Özcan, Comenius'un temel amacını "Türkiye dahil Avrupa coğrafyasının eğitim kalitesini yükseltmek, eğitmenlerarası diyaloğu geliştimek ve eğitim becerilerini artırmak" olarak açıkladı.
Özcan, şöyle devam etti:
"Şu ana akdar Comenius programı çerçevesinde 81 ilimizin tamamında destek sağladık. Bu çerçevede kurumsal ve bireysel olmak üzere 9 bin 540 projeye destek sağladık. Tüm bu çerçevede yaklaşık 92 milyon avroluk bir kaynağı bu projelere aktardık. Bu projeler aracılığıyla 79 bin öğretmen veya öğrencimiz AB üyesi ülkeleri ziyaret ederek niteliklerini geliştirme imkanını buldu."
Konuşmaların ardından, Bağış ve Avcı, 2009 ve 2010 yıllarında başarılı bulunarak, "Star Proje" sıfatını kazanan çalışmaların sahiplerine plaket ve ödül verdi. - İstanbul