Haberler

"2013 Almanya Seçimlerinin Türk-Alman İlişkilerine Yansıması" Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Almanya Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Aygül Özkan, "Almanya'da özellikle iş adamları ve öğrencilere yönelik vize kolaylaştırmaları var."

Almanya Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Aygül Özkan, " Almanya'da özellikle iş adamları ve öğrencilere yönelik vize kolaylaştırmaları var. Bu, Almanya'nın AB dışındaki ülkelere yaklaştığını gösteren bir işarettir" dedi. Özkan, Trakya Üniversitesi (TÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde düzenlenen "2013 Almanya Seçimlerinin Türk-Alman İlişkilerine Yansıması" Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin ilerleyen dönemde değişeceğini söyledi.

Almanya ekonomisinin, demografik gelişmelerden dolayı ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalacağını belirten Özkan, Almanya'nın 45 olan yaş ortalamasının ilerleyen yıllarda daha da yükseleceğini ifade etti. Yaş ortalamasının yükselmesinin, Almanya'da ciddi bir kalifiye eleman ve işçi ihtiyacını ortaya çıkaracağını anlatan Özkan, "Almanya'nın, artan ekonomik gücü nedeniyle yatırım yapmak isteyen Türkiye ve diğer ülkelere yönelik tutumlarının değişeceğini görüyoruz. Özellikle ilişkilerin yukarıdan bakış değil de eşit bir bakış düzeyine gelmesini bekliyoruz" diye konuştu.

"Bilim diyaloğu geliştirir" Aygül Özkan, Türkiye ve Almanya arasındaki diyaloğu pekiştirecek konulardan birisinin de bilim olduğunu, iki ülke arasında yüksekokullar ve üniversiteler düzeyindeki diyaloğun artmasının gerektiğini kaydetti. İki ülke arasındaki ilişkilerin, vize kolaylaştırmaları ile de geliştirilmesi gerektiğini dile getiren Özkan, şöyle devam etti:

"İki ülkenin vatandaşlarının, sadece çalışma hayatında değil, sosyal hayatta da rahatlıkla istedikleri zaman gelip gidip o diyaloğu kurabilmeleri lazım. Almanya'nın son 10 yılda frenleyici davrandığını biliyoruz. Ama son 2 yılda gelişmeler var. Almanya'da özellikle iş adamları ve öğrencilere yönelik vize kolaylaştırmaları var. Bu Almanya'nın Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelere yaklaştığını gösteren bir işarettir." Almanya'da önümüzdeki 2 yıl içinde yaklaşık 200 bin şirketin, şirketlerini finanse edecek yatırımcılara ihtiyaç duyacağını, bu durumun Türk girişimciler için bir avantaj olabileceğini ifade eden Özkan, "Türkiye, teşvik programlarıyla da bunu desteklerse, Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkiler böylece desteklenirse, iki taraf için de daha faydalı olacağını düşünüyorum. Ayrıca, Almanya'da yürürlüğe giren yasa ile AB ülkeleri dışında elde edilen diplomalar ve meslek eğitimi belgeleri Almanya'da tanınıyor. Bu yasayla birlikte Almanya'da yaşayan ve kendi mesleğinde çalışamayan 300 bin göçmen, çalışma hakkı kazanacak. Bu da çok büyük bir gelişmedir. Bundan sonra Türkiye veya diğer ülkelerden Almanya'ya göç edenlerin kendi mesleklerinde çalışma hakkı kazanma şansları olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu. - Edirne

Kaynak: AA / Güncel
title
Close