2011'in İlk 6 Ayında Mobilya İhracatı %17 Arttı
MASKO Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı 2011'in ilk 6 ayını değerlendirdi.
Dünyanın en büyük mobilya kenti MASKO'nun Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, yılın ilk 6 ayını mobilya sektörü açısından değerlendirdi. Mobilya sektöründe ihracat atağının devam ettiğini vurgulayan Karcı, "Mobilya sektörü küresel arenada konumunu güçlendiriyor. Orta Doğu'da yaşanan gerilimler ve Türkiye'deki seçim süreci iç piyasada yavaşlamalara neden oldu. Buna rağmen MASKO'nun ilk 6 aylık performansı ve Türkiye mobilya sektörünün ihracat atağı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında artış gösterdi" dedi.
Ülkemiz mobilya sektörü hız kesmiyor. Türkiye'nin ve dünyanın en büyük mobilya kenti MASKO ve mobilya sektörümüz genel ekonominin olumlu gidişatından payını aldı. Yılın ilk 6 aylık performansı ve Türkiye mobilya sektörünün ihracat atağı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 oranında artış gösterdi. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan olaylar ile Türkiye Genel Seçimleri'nin her sektörü olduğu gibi mobilya sektörünü de etkilediğini belirten MASKO Mobilya Kenti Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, mobilya sektörünün yeni pazarlara yöneldiğini belirtti. Karcı, "Türkiye 2011 yılının Ocak ayı ile birlikte, seçim atmosferine girdi. Akabinde Mısır, Libya ve peşinden Suriye'deki hareketlerle iç piyasada gevşeme oldu. Bunlar, tüm sektörleri sarstı. Ancak biz MASKO olarak yılın ilk 6 ayını oldukça olumlu geçirdik" şeklinde konuştu.
"Seçim süreci iç piyasayı yavaşlattı"
Genel seçimin piyasalarda durağanlık yarattığını belirten Karcı, "Türkiye ekonomisi bu süreçten etkilendi; sadece mobilya sektörü değil, tüm sektörlerde genel bir yavaşlama oldu. Seçimlere giden süreçte, tüketicinin ve yatırımcının genel eğilimi; yeni hükümetin ekonomi politikalarını ve ekonomik istikrarı görene kadar ihtiyaçları ve yatırımları ertelemek yönündedir. Genelde her yaz sektörde yaşanan durgunluğa bu sene aynı döneme denk gelen seçimlerin etkisi de eklenince durgunluğun etkisi daha çok hissedildi" açıklamasında bulundu.
Yeni pazarlar arıyoruz
Karcı, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki olayların sektör ihracatına olumsuz yansıdığını ifade ederek, "Bu durum sektör temsilcilerini yeni pazar arayışına itti ve fuarlara katılım arttı. Ülkemiz mobilya sektörü 170 ülkeye 1,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyor. 2023 yılı hedefi 6 milyar dolar. Sadece Çin 28 milyar dolarla 125 milyar dolarlık dünya ihracatının yüzde 25'lik kısmına sahip. Çin'i 13 milyar dolarla Almanya ve İtalya izliyor. Türkiye ise 18'inci sırada bulunuyor. Fuarlar ve yeni pazarlarla bu rakamı yukarı çekmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda yeni ülkelere açılma sürecimiz devam ediyor. Türkiye artık Afrika denen yeni bir pazara yelkenlerini açtı; bu konuda MASKO olarak bizim de çok ciddi çalışmalarımız bulunuyor. Libya'daki, Mısır'daki gerilimler dünyayı etkilese de Nijerya, Gambia, Demokratik Kongo gibi yeni ülkeler Türkiye ve MASKO ile birlikte mobilya alanında alışverişlerde bulunmak istiyor. Bunun dışında mevcut ihracat yapılan ülkelerde ihracat etkilendi, ama yavaş yavaş düzene girmeye başladı. 2011 yılının ilk 6 ayında mobilya ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,3'lük artış gösterdi. İhracat yaptığımız ilk 20 ülkeye bakıldığında da, Yunanistan ve KKTC dışındaki tüm ülkelere yönelik ihracatta değişen oranlarda artış görülüyor. İhracatta ilk 20 ülkede yer alan ülkelerden en çok artış yüzde 67 ile Rusya, yüzde 58 ile Suudi Arabistan ve mobilya ihracatımızda en büyük paya sahip olan yüzde 53 ile Irak olarak görülüyor.
Arap ülkelerine ihracat azaldı, ama Afrika pazarı artış gösterdi
Karcı, Orta Doğu'da yaşanan gerilimler ile ilgili olarak, "Libya'ya yönelik ihracat yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 81 azaldı. Yine Suriye'ye yapılan ihracatta da yüzde 15'lik bir düşüş söz konusu oldu. Mısır'a yönelik mobilya ihracatındaki düşüş diğer ülkelere göre çok daha düşük oldu, yaklaşık yüzde 1 oranında. Bunlarla birlikte yüzde 29 ile Tunus ve yüzde 49 ile Yemen'e yönelik ilk 6 ay mobilya ihracatımızda da azalışlar görüldü. Ancak Arap ülkelerindeki bu düşüş, genel olarak Türkiye mobilya ihracatının düşüş gösterdiği anlamına gelmiyor. Biz MASKO Mobilya Kenti olarak da genel ihracat oranının yüzde 10'ununu her zaman olduğu gibi karşılamaya devam ettik" açıklamasında bulundu.
Cazibe merkezi MASKO
Karcı, MASKO'nun en büyük özelliğinin geniş bir yelpazede ürünlerini sergilediğini, 770 iş yeri ve 550'yi aşkın mağazası ile evlerini ve ofislerini yenilemek isteyen herkes ile oteller ve kurumların da öncelikli adresi olduğunun altını çizdi. Karcı, yaz ile birlikte evlilik sezonunda bir hareketlenme olduğunu, bu yıl da her yıl olduğu gibi evlilik sezonunun başlaması ile birlikte bir hareketlenme olduğunu belirtti. Karcı, "Ramazan'ın Ağustos ayı olması nedeni ile şu an sezon çok hareketli ve bu dönemde evliliklerin sayısı arttı. Çünkü yeni evlenecekler, Ramazan ayında değil de, öncesinde evleniyor ve evlerine en özel ve en ekonomik mobilyaları almaya başlıyorlar. Bu nedenle MASKO olarak onları bekliyoruz" dedi.
Türkiye ekonomisinde soğutma çalışmalarının olduğunu vurgulayan Karcı, "Bu çalışmalar mobilya sektörüne faydalı olacak. Çünkü daha önceden konut ve otomotiv kredileri düşük olunca, herkes bunlara yöneldi. Dövizin ve bankaların kredi faizlerini yükseltmesi, insanları yüksek faizli borçlanmalardan geri tutacak; bu süreçte herkes evlerinin ve ofislerinin ihtiyaçlarını karşılıyor olacak. Bu, mobilya ve benzer sektörlere de iyi gelecek" açıklamasında bulundu. Karcı hükümetten beklentilerini ise, "Daha geniş bir demokrasi ve ticari anlamda yollarımızın açılması, KDV'nin yüzde 8'e indirilmesi, vergilerin yeniden gözden geçirilmesi en büyük ihtiyaçlarımız. Verginin tabana yayılması gerekiyor. İhracatta navlun desteğinin gelmesi çok önemli. Fuarlardaki alanlarımızın büyümesi de şart. Yeni hükümete de şimdiden başarılar diliyoruz" şeklinde konuştu. Perakende mobilyacılıkta ihracat üssü olan MASKO Mobilya Kenti hakkında www.masko.com.tr adresinden ya da (0212) 675 00 12 numaralı telefondan daha detaylı bilgi alınabiliyor.