200 Yıllık "Tel Helvası" Geleneği Köy Odalarında Yaşatılıyor
Afyonkarahisar'da soğuk kış gecelerinde muhabbetler, iki asırdır sürdürülen "tel helvası" geleneğiyle tatlanıyor.
ARİF YAVUZ - Afyonkarahisar'da soğuk kış gecelerinde muhabbetler, iki asırdır sürdürülen "tel helvası" geleneğiyle tatlanıyor.
İhsaniye ilçesine bağlı Hacıbeyli köyü sakinleri, pişmaniyenin de atası olarak bilinen tel helvaları, köy odalarında yapıyor. Un, yağ, şeker ve limon tuzundan yapılar helvanın masrafının az, zahmetinin ise çok olduğu biliniyor.
"Helva bahane, sohbet şahane" diyerek bir araya gelen köy sakinleri, hem geleneği sürdürüyor hem de sohbet etme imkanı buluyor. İlçe halkı, günümüze kadar gelen bu mirası, gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyor.
Kar yağdığı zaman yapılıyor
Hacıbeyli Köyü Muhtarı Şükrü Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, helvanın asıl amacının birlik ve beraberlik olduğunu vurgulayarak, "Yapımı meşakkatli olduğu için sabır gerektiriyor. Bu işin özü Anadolu'da köy odası kültürüdür. Köyümüzde asırlardır soğuk kış gecelerinde pişmaniye olarak bilinen tel helvası yapılır. Bu bizim aslında birlik ve beraberliğimizi de yansıtır. Hem de sağlık kaynağıdır" dedi.
Köy odası sahibi Ahmet Yavuz da köy kurulduğu günden beri geleneğin yaşatıldığını ifade etti.
Tel helvası yapımının zahmetli olduğunu anlatan Yavuz, "Köyde bulunan tüm odalarda tel helvası yapılır. Soğuk kış gecelerinde muhabbetin tadı bu şekilde çıkıyor. Çevremizdeki bazı köylerde de bu geleneğin yaşatıldığını biliyoruz. Köyümüze kar yağdığı zaman muhakkak bu kültürümüzü her yıl yaşatırız" diye konuştu.
Köy sakinlerinden Engin Çetin de soğuk kış gecelerinde, arkadaşlarıyla muhabbetin lezzetini tel helvasıyla yaşadıklarını, bu güzel Anadolu kültürünü gelecek nesillere miras bırakacaklarını dile getirdi.