Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Ateşkes anlaşması sonrası İsrail'den Lübnanlı sivillere yönelik uyarı

Ateşkesin yürürlüğe girmesi sonrası İsrail'den ilk uyarı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili kısım dikkat çekti

20 Yıl Sonra Köylerine Döndüler

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sabri Yıldırım - Bölgedeki terör olayları nedeniyle boşaltılan köylerine 20 yıl aradan sonra ilk kez giden aileler, hüzün ve mutluluğu bir arada yaşadı.

Sabri Yıldırım - Bölgedeki terör olayları nedeniyle boşaltılan köylerine 20 yıl aradan sonra ilk kez giden aileler, hüzün ve mutluluğu bir arada yaşadı.

Muş'a 35 kilometre uzaklıktaki Yörecik köyü, 1993 yılında yaşanan terör olayları nedeniyle güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı.

Köylerinden göç etmek zorunda kalarak kent merkezine yerleşen aileler, çözüm süreci kapsamanında yaşanan gelişmeler ve operasyonların durmasıyla yıllar sonra köylerine döndü.

Uzun yıllar kullanmadıkları için harabeye dönen evlerinin yerine yenilerini inşa eden köylüler, tarım arazilerini de ekmeye başladı.

Köylülerden Zeki Aksöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 yaşında göç ettiği köyüne çözüm süreci ile 20 yıl sonra dönmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek, köyde yeni ev yapmaya başladıklarını söyledi.

Aksöz, bundan sonra da köyde yaşamak istediklerini bildirerek, "Şu anda 5 aile köye dönüş yaptık. Burada ev yapmaya ve tarlalarımızı yeniden süremeye başladık. Çözüm sürecine destek veriyoruz ve bundan sonra gözyaşı ve kan görmek istemiyoruz. Köyümde, ilimde ve ülkemde barış, huzur içinde yaşamak istiyorum" dedi.

Henüz çocuk yaşta göç ettiği köyünü ilk kez görme fırsatı bulduğunu anlatan 25 yaşındaki Nezih Aksöz ise çözüm sürecinin başarılı şekilde devam etmesi için herkesin destek vermesi gerektiğini ifade etti.

Kan dökmenin kimseye bir faydası olmadığını kaydeden Aksöz, "Şu anda huzurlu bir şekilde köyümüzde ev yapıyor, tarlamızı ekiyoruz. İnşallah süreç böyle devam eder" diye konuştu.

Köylülerden Belgin Sakçı da doğdukları topraklardan güvenlik gerekçesiyle 20 yıl önce göç etmek zorunda kaldıklarını anımsatarak, "Çözüm sürecinin başlamasıyla tekrar köyümüze dönüş yaptık. Ancak evlerimiz tamamen yıkılmış durumda. Eşyalarımızı getirdik ama evlerimize yerleştiremedik. Yıllar sonra hüzün ve mutluluğu bir arada yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yayıncı: Levent Harman - MUŞ

Kaynak: AA / Güncel
title