Haberler
Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Tartışma yaratan Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

20 Yıl İçinde De Türkiye Gündeminin Birinci Maddesi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnşaat sektörünün önde gelen ismi Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, düzenlenen basın toplantısı ile inşaat sektörünü ve sektöre yönelik yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

Toplantıda mütekabiliyet yasası kapsamında inşaat sektöründe yabancı yatırımcılara satış gerçekleştiren birçok inşaat firması bulunduğuna dikkat çeker Demir, "Ülkemizde ihracatçı firmalara sağlanan bir dizi avantajın, yabancılara konut satışı yapan firmalara da sağlanması gerektiğine inanıyoruz." diyerek yabancıya satış yapan şirketlerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Hamit Demir konuşmasında, inşaat sektörü önümüzdeki 20 yıl içinde de Türkiye gündeminin birinci maddesi olmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olan inşaat sektörü, her dönem olduğu gibi içinde bulunduğumuz şu günlerde de gündemdeki yerini koruyor. Rant vergisinden konut alımını teşvik uygulamasına, kentsel dönüşümden yabancıya satış konularına kadar gündemde inşaat sektörünü ilgilendiren sıcak gelişmelerin yer aldığı bir dönemde inşaat sektörünün önde gelen markası Demir İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, gündemi değerlendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda yaptığı konuşmada, 2015 yılının ilk ayında tüm sektörler arasında inşaat sektörünün her zamanki gibi yine başrolde olduğunu, önümüzdeki günlerde de inşaat sektörünün konuşulacağını belirten Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, "Şehirleşme çalışmalarının hız kazandığı, 6,5 milyon çürük yapı stoğunun bulunduğu Türkiye'de inşaat sektörü önümüzdeki 20 yılda da gündemin birinci maddesi olmayı sürdürecek. Bildiğiniz gibi 2014 yılı rekor konut satış adetiyle kapandı. 1 milyon 165 bin 381 adetlik konut satışı hepimizi gururlandırdı. Üstelik ülkemiz, 2014 yılında iki büyük seçim geçirdi. Eskiden olsa yaprak gibi sallanırdık ama öyle olmadı. Ülkemiz ve sektörümüz büyümesini sürdürdü" dedi.

"Güven ortamı büyümeyi sağlıyor"

Ekonominin güçlü duruşunun insanlara daha çok güven verdiğini, bu güven ortamı içerisinde büyümeye devam edeceklerini belirten Hamit Demir sözlerine şöyle devam etti:

"Hükümetin yapmayı planladığı reformlar ve hayata geçirilen mütekabiliyet yasası, kentsel dönüşüm yasası gibi yasalarla inşaat sektörü büyüme trendini sürdürüyor. Bu yıl Türkiye ekonomisi yüzde 3 büyürken inşaat sektörünün büyümesi yüzde 7 olarak gerçekleşti. Demir İnşaat olarak bizler de yeni projelerimizle yüzde 15 seviyesinde büyüdük. Hedefimiz, Demir İnşaat olarak her yıl ortalama yüzde 20 seviyesinde çift haneli büyüyebilmek."

"Yabancı rotasını Türkiye'ye çevirdi"

Yabancı yatırımcıların rotasının Türkiye'ye döndüğüne işaret eden Hamit Demir, yabancı yatırımcılara satış ile ilgili şunları söyledi:

"Yabancı yatırımcının Avrupa rotası, son 10 yılda yaratılan güven ve istikrar ortamı sayesinde ülkemize döndü. Bizi en çok mutlu eden olay, 2012 senesinde mütekabiliyet yasası çıktığında yüzde 5 olan yabancı satışımız bir sonraki yıl yüzde 10, 2014 yılında ise Demir Romance projesinde yüzde 15, Demir La Vida projesinde yüzde 60 seviyesine yükseldi. Sadece üç yıl içerisinde yabancı oturum oranımız yüzde 300'den fazla arttı. Önümüzdeki yıllarda da bu artışın ortalama yüzde 25 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz."

Uluslararası fonlar Türkiye'de yatırım için arayış içerisindeler

Uluslararası büyük fonların Türk inşaat sektörüne duyduğu ilginin de her geçen yıl arttığını belirten Hamit Demir, "Fonların Türkiye'de direkt yatırım yapmak için arayış içinde olduklarını biliyoruz. Bize de bu konuda bazı talepler geliyor. Yapılan toplam gayrimenkul satışı içerisindeki yabancı oranı 4 milyar dolar sınırını aştı. Ülkemize bu yıl içinde ticari, kurumsal ve bireysel yabancı yatırımların daha çok gelmesi ve yabancılara yönelik satışların 5 milyar dolarlar seviyesini aşması bekleniyor. Belki bu rakam daha da fazla olacaktır. Bunu yıl içinde bekleyip göreceğiz. Yabancı satışları konusunda Demir İnşaat olarak biz de başarılı bir yılı geride bıraktık. Özellikle geçtiğimiz yıl lansmanını yaptığımız Demir La Vida Ortadoğu bölgesinde en çok bilinen ve tercih edilen markalı konut projesi olarak ön plana çıktı" dedi.

"Yabancıya satış üzerinde durulması gereken önemli bir konu!"

"Yabancılara satış konusunun üzerinde iki kere durmalıyız. Bu konu çok önemli. Özellikle mütekabiliyet yasasının ardından hız kazanan yabancıya satış konusunun her geçen yıl önemini artırarak uzun yıllar gündemin ilk maddeleri arasında yerini almasını bekliyoruz" diyerek yabancıya satış konusunun önemine vurgu yapan Hamit Demir, bu konuda yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

"Öncelikle yurtdışından gelen müşterimizi iyi tanımalıyız. Artık çok daha elit bir kesime ev satıyoruz. Müşterilerimiz artık daha bilinçli ve istikrarlı. Firmaları araştırarak geliyorlar. 2010 – 2013 yılları arasında ucuz konut alan bir müşteri profili ön plandaydı. 2013'ten sonra uluslararası fonlar ve varlıklı aileler Türkiye'ye ilgi göstermeye başladı. Yakaladığımız bu ivmeyi korumalı ve geliştirmeliyiz. Bu ülkemiz için büyük bir fırsattır."

"Yabancıya satış yapan inşaatçılar desteklenmeli"

Hamit Demir, "Mütekabiliyet yasası kapsamında sektörümüzde yabancı yatırımcılara satış gerçekleştiren birçok inşaat firması bulunuyor. Ülkemizde ihracatçı firmalara sağlanan bir dizi avantajın, yabancılara konut satışı yapan firmalara da sağlanması gerektiğine inanıyoruz." diyerek yabancıya satış yapan inşaat firmalarının desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

İnşaat sektörü olarak yabancılara yapılan her satışın aslında ürünün yurtiçinde kaldığı bir ihracat olduğuna dikkat çeken Hamit Demir sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz inşaatçılar, bu anlamda ülkemize çok ciddi oranlarda döviz girdisi sağlıyoruz. Türkiye'nin 2023 hedeflerine giden yolda biz de üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz. Başta Ortadoğu, Körfez ülkeleri, Rusya, Türki Cumhuriyetler ve Avrupa ülkeleri olmak üzere Japonya'dan Uzakdoğu'ya kadar dünyanın birçok ülkesinden yatırımcı alıyoruz. 'Türkiye'de üretilen bu kadar proje kimlere satılacak?' sorusunun yanıtı da bu yatırımcılarda saklı."

İhracat, yurtdışında yabancıya mal satarak ülkeye döviz girişi sağlanması ise biz bunu, ülke içinde yabancıya ev satarak yapıyoruz."

Yabancıya satış rakamlarına da değinen Hamit Demir şu bilgileri verdi:

"Geçmişten bugüne, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verilerine göre; 2004 yılında 1.3 Milyar Dolar olan yabancıya satış rakamı, mütekabiliyet yasasının çıktığı 2012 yılında, daha yasa tam tanıtılamadan 2,6 Milyar Dolara, 2013 yılında 3 Milyar Dolara ulaşırken geçtiğimiz yıl 4 milyar dolar sınırını da aştı.

İllere göre yabancılara konut satışlarını incelediğimizde ise, 2014'te ilk sırayı 6 bin 542 konut ile Antalya, ikinci sırayı 5 bin 580 konut ile İstanbul aldı. İstanbul'u bin 191 konut satışı ile Aydın ve bin 51 konut satışıyla Muğla izledi. Önümüzdeki yıllarda yabancı satışta İstanbul'un payını çok daha fazla artırmasını bekliyoruz. Çünkü üretilen nitelikli projeler yabancı yatırımcıların İstanbul ilgisini artırıyor!"

Demir İnşaat olarak yabancılara yönelik yaptıkları çalışmaları da anlatan Hamit Demir şunları söyledi:

"Demir İnşaat olarak, Rusya, Körfez Ülkeleri ve Ortadoğu'da kurduğumuz bağlantılarımız ile o bölgelerde tanıtımımızı yapıyoruz. Katıldığımız fuarlarla yabancıya satış konusunda iddialı adımlar attığımızı da belirtmem de fayda var. Önümüzdeki dönemde bu fırsatı yine kazanca döndürmek arzusundayız. Demir İnşaat olarak, 2015 yılında yabancı yatırımcılara ciddi miktarlarda satış yapma hedefimiz bulunuyor. Bu hedef doğrultusunda yabancı yatırımcılarla görüşmelerimiz sürüyor. Yani aslında şunun altını çizmemizde fayda var. İnşaat sektöründe hiç de alışık olmadığımız tersine bir ihracat var. İhracat, yurtdışında yabancıya mal satarak ülkeye döviz girişi sağlanması demekse, biz bunu, ülke içinde yabancıya ev satarak yapıyoruz."

"2023 hedefine katkı sağlayacağız"

"İnanıyoruz ki inşaat sektörünün yurtdışı satış çabaları da ihracat gibi değerlendirilecek ve 2023'de 500 milyar dolar olarak belirlenen ihracat hedeflerine ulaşılmasında sektörümüzün de önemli payı olacaktır" diyerek inşaat sektörünün Türkiye'nin 2023 hedeflerine katkı sağlayacağına işaret eden Hamit Demir, sektörün gündemine ilişkin konuları da şöyle değerlendirdi:

"Her sektör gibi İnşaat sektörü de yasal düzenlemeler yapıldıkça gelişimini sürdürecek. Bu sebeple yapılan her yasal düzenlemeyi Demir İnşaat olarak yakından takip ediyor ve bize katacağı yarara odaklanıyoruz. Son günlerin en çok konuşulan konusu olan 'rant vergisi' konusunun da tam olarak netleşip sektörümüzün önünü açacak şekilde yorumlanıp uygulanmasını temenni ediyoruz.

Öte yandan baktığımızda arsa maliyetlerinin her geçen gün arttığına tanık oluyoruz. Bu artış, inşaat maliyetlerini de etkiliyor. İnşaat sektöründe arsa maliyetlerinin makul seviyelerde tutulması gerekiyor. Arsa maliyetlerinin artması, projelerin üzerine yaklaşık yüzde 50 gibi bir farkla yansıyor.

Yasanın sektördeki her bir oyuncu için hareket alanı yaratmasını ve sektörün gelişimini desteklemesini önemsiyoruz. Örneğin, geçen hafta başbakanımız tarafından sektörün gelişimini destekleyecek önemli bir düzenleme açıklandı. Ev almak için para biriktirene devlet yüzde 15 destek sağlayacak. Bu uygulama ile ev almak isteyen fakat bu arzusunu maddi olanaksızlıklar yüzünden gerçekleştiremeyen C ve C altı gelir grubundaki insanlar ev alma fırsatına sahip olacaklar. Bu düzenlemenin bizim gibi şirketlere doğrudan etkisi olmayacaktır, ama sektörün hacminin büyümesini de elbette olumlu etkileyecek."

"İki milyon kişiye iş, 200 alt sektöre katkı"

Türk ekonomisinin lokomotifi olan ve büyüme trendini istikrarlı olarak her yıl artıran inşaat sektörünün, çimentodan seramiğe, mobilyadan tekstile 200'e yakın alt sektöre destek verip, 2 milyona yakın insana da iş ve aş sağladığına dikkat çeken Demir, sözlerine şöyle devam etti:

"İşte bu gerçek bile sektörümüzün hassasiyetle ele alınması gerektiğini kanıtlamaya yetiyor!

Türkiye her geçen yıl büyüyen nüfusu ile konut talebi yüksek bir ülke. Gördüğünüz gibi rakamlar da bunu destekliyor. Konut satış rekoru kırdığımız 2013'te toplam konut satışı 1 milyon 157 bin 190'dı. Yani durgun olarak anılan 2014'te bu rakamında üzerine çıkmayı başararak satış rekorunu aşmış olduk. İnşaat büyümeye ve ülke ekonomisinde ağırlığını artırmaya devam ediyor. Biz de en iyi bildiğimiz işi yapmaya devam ederek 2015'de bu rakamı daha da yukarı çekeceğiz."

Demir Romance ve Demir La Vida Projeleri devam ediyor. Yeni projeler geliyor.

Demir İnşaat olarak sektörde 30 yılı aşkın bir süreden bu yana faaliyet gösterdiklerini, uzun yıllardan bu yana elde ettikleri tecrübelerini nitelikli projeler üreterek ortaya koyduklarını belirten Hamit Demir, "Şu an Demir La Vida ve Demir Romance'ın satışları tüm hızıyla devam ediyor. Demir Romance İstanbul Avrupa Yakası'nın ilk akıllı ev projesi olarak büyük bir fark yaratmıştı. Ağustos ayında bu projemizi teslim etmeyi hedefliyoruz. Demir La Vida ise Büyükçekmece'de sahip olduğu eşsiz konum ve sosyal yaşam alanları ile yurtdışı satışta gurur kaynağımız olmaya devam ediyor. Şu ana kadar yüzde 60 oranında yurtdışı satışın gerçekleştiği proje, Ortadoğu'nun en çok tercih edilen projesi olarak ön plana çıkmaya devam ediyor. Ayrıca 2015 yılında başta İzmir olmak üzere farklı projelerle müşterilerimizin karşısına çıkmaya devam edeceğiz." dedi.


Kaynak: Bültenler / Güncel
title