2. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması'nda Ödüller Sahiplerini Buldu
Bağımlılıklara ile mücadelede kamu bilincini artırmak için her alanda mücadelesini sürdüren Yeşilay, 2'nci Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması ödül töreni Sepetçiler Kasrı'nda gerçekleştirildi.
Uyuşturucu madde, tütün, alkol, teknoloji, kumar bağımlılığı gibi alt başlıkların yanı sıra sanatçıların, bağımlılıkların insana ve topluma verdiği zararlara da değindiği yarışmada, 63 ülkeden 377 karikatürist 836 karikatürle katıldı.
Yarışmada Sırbistan, Polonya, Endonezya, Kolombiya ve Türkiye'den 6 karikatürist dereceye girmeye hak kazandı.
Eserlerin farklı kültürlerde bağımlılığın nasıl bir tehlike olduğunu gözler önüne serdiğinin altını çizen Yeşilay Genel Başkan Vekili Dr. Mehmet Dinç, bağımlılıkla mücadelenin dünyanın her köşesine yayacaklarını söyledi.
98 yıldan bu yana her türlü bağımlılık alanları ile mücadele ederek ulusal ve uluslararası modeller ile örnek teşkil eden çalışmalar gerçekleştiren Yeşilay, bu yıl ikinci kez Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması gerçekleştirdi. Uyuşturucu madde, tütün, alkol, teknoloji, kumar bağımlılığı gibi alt başlıkların yanı sıra sanatçıların eserleri ile, bağımlılıkların insana ve topluma verdiği zararlara da değindiği yarışmanın ödül töreni 22 Haziran 2018 akşamı Yeşilay Genel Merkezi Sepetçiler Kasrı'nda düzenlendi.
Yarışmaya 63 ülkeden 377 karikatürist 836 karikatürle katıldı. Sırbistan, Polonya, Endonezya, Kolombiya ve Türkiye'den 6 karikatürist dereceye girmeye hak kazandığı yarışmanın birincisi Sırbistan'dan Borislav Stankoviç oldu. Başarılı bulunan diğer 5 eser sahibi ise Türkiye'den Azimet Ahmet, Kürşat Zaman, Polonya'dan Grzegorz Szumuwski, Endonezya'dan Jitet Kustova ve Kolombiya'dan Elena Ospina oldu.
Törende dereceye giren yarışmacıların yanı sıra Yeşilay Başkan Vekili Dr. Mehmet Dinç, Karikatüristler Derneği Başkanı Metin Peker ve İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan da yer aldı.
Bağımlılıkla mücadelemizi ve deneyimlerimizi uluslararası arenaya taşıyoruz
Bağımlılığın sadece Türkiye'nin geleceği ve gençliğini değil, tüm dünyanın geleceği ve gençleri için ciddi bir sorun olduğunu altını çizen Dr. Dinç, "Kamuoyunun bu önemli konuya dikkatini çekmek, düşünmelerini sağlamak ve duyarlılığını artırmak amacıyla faaliyetlerimizi çeşitlendiriyoruz. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması ile mücadelemize dünyanın dört bir yanından çok değerli karikatüristleri dahil ettik. Toplumu ve özellikle gençleri etkileme gücü yüksek olan karikatüristlerin mizah anlayışıyla bağımlılıklara bakışı çalışmalarımıza değer katıyor. İlk yılında olduğu gibi bu yıl da büyük ilgi gören yarışmaya 63 ülkeden, 379 karikatüristin 836 eser ile katılmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sayede bağımlılıkla mücadelemizi ve deneyimlerimizi uluslararası arenaya taşırken dünyanın da bu soruna bakışını karikatüristlerin perspektifinden değerlendirme fırsatı yakalıyoruz," dedi.
Yarışmaya katılan karikatüristlerin kıymetli eserlerinden yola çıkarak bağımlılığın farklı ülkelerde ve farklı kültürel kodlarda da nasıl bir tehlike olduğunu bir kez daha gözler önüne serildiğini belirten Dr. Dinç, "Bu nedenle bağımlılıkla mücadelemizi dünyanın her köşesine kadar yaymayı hedefliyoruz. Yarışmamıza katılan tüm karikatüristlere bağımlılıkla mücadeleye karşı gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür ediyor, dereceye giren sanatçıları tebrik ediyorum.
Tüm insanlığın geleceğini tehdit eden bağımlılık sorununa karşı küresel ölçekte ve hep birlikte mücadele ederek başarılı olacağımıza inanıyoruz. Desteğiniz bize güç veriyor." dedi.
"Karikatür çok güçlü, evrensel bir dil"
Yeşilay bağımlılıklarla mücadele konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli faaliyetler düzenlediğini belirten Yeşilay Bilim Kurulu Başkanı, İstanbul Şehir Üniversitesi rektörü prof. Dr. Peyami Çelikcan konuşmasında; "Yarışma jürisinde birlikte yer aldığımız Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker, Karikatüristler Muhittin Köroğlu, İsmet Lokman ve Rusya'dan onur konuğu karikatürist Igor Smirnov ile birlikte 836 karikatürü değerlendirerek en iyilerini tespit etmeye çalıştık. Jüri çalışması sırasında bir kez daha anladık ki, karikatür çok güçlü ortak bir evrensel dile sahip. Yarışmaya ABD'den Rusya'ya; Meksika'dan İran'a; Brezilya'dan Çin'e yüzlerce karikatürist katıldı. Karikatüristlerin çizgilerine kattıkları mizah unsuruyla oluşturdukları mesajlar dünyanın her ülkesinde algılanabilecek özellikte; anlaşılır, akılda kalıcı, etkileyici ve güçlü…" dedi.
Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker yaptığı konuşmada "Karikatür ortak bir dile sahip. Hangi milletten ve dilden olursanız olun, karikatürü gördüğünüz anda ne anlatmak istediğiniz kavrayabiliyorsunuz. Biz de Yeşilay'la birlikte bu dili bağımlılıkları anlatmak için kullandık. Yoğun bir ilgi oldu. Bu yarışmayla hem dünyaya bağımlılığı karikatürle anlattık hem de yüzlerce karikatüristin bağımlılığı çizimleriyle anlatmasını sağladık."
Yarışma jürisinde, Yeşilay Bilim Kurulu Başkanı/İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan ve Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker'in yanı sıra karikatürist İsmet Lokman, Muhittin Köroğlu ve Rusya'dan onur konuğu karikatürist Igor Smirnov yer aldı. Yarışmaya katılan eserler; sanatsal nitelik, konuya uygun mizahi yön, eserde yansıtılan konunun günlük yaşamla ilişkili toplumsal ve kültürel etki gücü olarak değerlendirmeye alındı.
Birinciliği elde eden yarışmacı 3 bin dolar, başarılı bulunun 5 yarışmacı ise 500 dolar ve başarı plaketi ile ödüllendirildi.