2.Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali
Suç ve Ceza Film Festivali basın açılışını yaptı.
Başakşehir Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi işbirliği ile gerçekleştirilen 2.Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, İ.Ü. Rektörlük binasında düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.
"Tematik" film gösterimlerinin ötesinde Akademisyenleri, hukukçuları, sosyologları ve sinemacıları "Kadına Yönelik Şiddet ve Ayrımcılık" başlığında aynı platformda buluşturarak tartışma ortamı oluşturacak Festivalin Basın toplantısı Prof. Dr. Bengi Semerci, Av. Fatma Benli, Av. Hülya Gülbahar, Ayda Aksel, Yeşim Ceren Bozoğlu, Aslı Şahin gibi sanatçı ve akademisyenleri bir araya getirdi.
Festivalle, Kanun koyucular kadınlara farklı perspektiften bakmayı öğrenecek
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ve çok sayıda basın mensubunun katılımı ile gerçekleşen Basın toplantısı, İstanbul Üniversitesi Rektörlük binasında gerçekleştirildi.
Basın Toplantısında açılış konuşmasını yapan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Adem Sözüer "İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi eskiden insanların sürgüne gönderildiği yerdi. Şimdi ise ülkemizde kadınlarımızı başörtüsü yüzünden yurt dışına sürgüne gönderiyoruz, sığınma evlerine gönderiyoruz. Türkiye sürgünlerle sorun çözen ülke olmasın. Kadınlarımızı bulundukları konumda kendileri olarak yaşatmalıyız. Bu festival kanunları uygulayanları kadınlara ve yasalara farklı perspektiften bakmayı öğretecek. Ceza ve suç son aşamadır, bu festival son aşamaya gelinceye kadar ki süreci bize objektif olarak farklı açılardan gösterecek. Bütün renkleri düşünceleri aynı platformda buluşturacak" dedi.
"Festival Kadınlara olan mahcubiyetimizi azaltacak"
Basın Toplantısında konuşan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal Festivalin önemine değindi "Burası hukukçu kimliğimi aldığım yer. Hukukçular olaylara suç işlendikten sonra dahil oluyorlar. Oysaki suç işlemeden önce zihniyetleri değiştirerek suçu engelleyebiliriz. Kanunların, kadınların haklarına kavuşabilmesi için çok önemli işlevleri var. Başakşehir Belediyesi olarak geçen senede, bu senede Festivale destek verdik, vermeye de devam edeceğiz. Biz kadına yönelik şiddet haberleri duyduğumuzda mahcup oluyoruz. Bu festival mahcubiyetimizi azaltacak bir güç olacak inşallah" dedi.
"Önce Zihniyetler Değişmeli"
Festival süresince gösterimi yapılacak filmlerin kolajından oluşan bir filminde gösterildiği Basın toplantısında, Festivalin Danışma Kurulu Üyelerinden Prof.Dr. Bengi Semerci, Av. Fatma Benli, Av. Hülya Gülbahar, Ayda Aksel, Yeşim Ceren Bozoğlu, Aslı Şahin "Suç ve Ceza" kavramları ve Festival'in önemini vurgulayan konuşmalar gerçekleştirdi.
Oyuncu Ayda Aksel "60'lı yıllardan bugüne teknoloji anlamında çok gelişmeler yaşandı. Kadın hakları konusunda ülkemiz teknolojik gelişmeler kadar hızlı ilerlemedi. Bu festival bilim ve sanatı birleştirerek büyük gelişmeler sağlayacak. İyi ki buradayım"
Prof.Dr. Bengi Semerci "İhtiyaçlar piramidinin en alt kademesinde açlık, barınma var. Teknoloji çağında hala ülkemiz kadın hakları konusunda en alt kademede ki yeme-içme ve barınma ihtiyaçlarını konuşuyorsak toplum olarak hepimiz şapkalarımızı önümüze alıp düşünmemiz gerekiyor"
Hülya Gülbahar "Sürgünler ve cezalar dışında da çözümler var. Var olan kanunlarımız uygulanmıyor. Önce zihniyetlerimizi değiştirmeliyiz, bunu da kanun koyucular başaracak. Ya da daha etkili kanunlar çıkaracağız. Bizler 21. yy. da hala kadın-erkek eşit mi kavramını tartışıyoruz. Bu eşitsizlik güç eşitsizliğidir. Bu festival toplumsal zihniyetleri değiştirmek için önemli" dedi.
"Erkekler kadın hareketlerinde daha fazla yer almalı"
Oyuncu Aslı Şahin "Toplumsal gündemi yakından takip eden güzel bir festivaldeyiz. Kanunların yapılmasında sendikal aşamada da yer alıyorum. Setlerde de kadın olarak yaşadığımız pek çok zorluklar var. Zihniyet değiştirme aşamasında empati kurmak gerekiyor. Kadın-erkek arasında ki uçurum artıyor. Kadın hareketlerinin içinde daha fazla erkek yer almalıdır. Sinema ve bu festival büyük katkılar sağlayacak. İzleyeceğimiz filmlerde aynaya bakacağız"
Yeşim Ceren Bozoğlu "Kanunlar uygulanmadıkça kadına şiddeti engelleyemeyiz. Başakşehir Belediyesi'nin katkılarını çok önemli buluyorum. Bu tarz festivaller halka ulaşmalı. Festivalde gösterilecek filmleri vatandaşın daha rahat izleyebilmesi için açık havalara hatta kahvehanelere taşımalıyız"
"Kadına Hayır demeyi öğretmeliyiz"
Av. Fatma Benli "Yasaları değiştirerek ya da konuşarak sorun çözülmüyor. Kadınlara yönelik konularda dünya sıralamasında sonlardayız. Algıların değişmesi için görselliği kullanacağımız bu festival çok önemli"
Festival 4 Ekimde bitiyor
Zengin film seçeneklerinin yanı sıra, panellerin, atölye ve sergilerin yer alacağı, ünlü sinemacıların deneyimlerini aktaracakları seminerlerin bulunduğu kısa film festivali 26 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek. Suç ve Ceza Film Festivali kısa metraj ve uzun metraj olmak üzere iki uluslararası yarışma, 50 farklı ülkeden katılımcısı ile yine sizlere zengin bir akademik program sunuyor.
Festival filmlerine bu sene de uluslarası katılım yoğun. Filmleri gösterilecek ülkeler arasında ABD, Almanya, Arjantin, Avusturya, Belçika, Brezilya, Çin, Fas, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İran, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Mısır, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Singapur, Slovenya, Şili, Türkiye, Uruguay ve Yeni Zellanda yer alıyor.
Film gösterimleri ve Festival etkinliklerinin gerçekleşeceği mekânlar ise şöyle: İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Beyoğlu ve Nişantaşı.
Festivalde geçtiğimiz yıldan farklı olarak bu yıl iki yarışma öne çıkıyor
Festival'e geçen yıldan farklı olarak bu yıl iki uluslararası yarışma da dahil edilerek program genişletildi. Festivalin ana teması olan "Kadına Yönelik Şiddet ve Ayrımcılık" ile bağlantılı kısa filmlerin katılabileceği "Uluslararası Altın Terazi Kısa Film Yarışması"nı kazanacak en iyi kısa filme 6.000 Amerikan Doları para ödülü verilecek.
Uluslararası Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışması:
Suç, ceza ve adalet ilişkili uzun metraj filmlerin katılacağı Uluslararası Altın Terazi Uzun Metraj Film Yarışmasının en iyi filmine ise 20.000 Amerikan Doları para ödülü verilecek.