Haberler
İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Duyduklarına dayanamadı! Gazinin gözyaşlarına boğulduğu anlar

Gazinin gözyaşlarına boğulduğu anlar

2. Uluslararası Osmanlı Coğrafyası Arşiv Kongresi"- Prof. Dr. Uğur Ünal - Prof. Dr. Refik Turan

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Prof. Dr. Uğur Ünal, arşivlerin, millet arasındaki dostluk ve iş birliğinin tesisinde önemli bir araç olduğunu belirterek, "Tarihten günümüze intikal eden diplomatik ve ikili ilişkileri bir köprü vazifesiyle ortaya koyan arşiv belgeleri, son...

Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürü Prof. Dr. Uğur Ünal, arşivlerin, millet arasındaki dostluk ve iş birliğinin tesisinde önemli bir araç olduğunu belirterek, "Tarihten günümüze intikal eden diplomatik ve ikili ilişkileri bir köprü vazifesiyle ortaya koyan arşiv belgeleri, son yıllarda kültürel diplomasi alanında da hakim rol almaktadır." dedi.

Prof. Dr. Ünal, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün ortaklığıyla Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "2. Uluslararası Osmanlı Coğrafyası Arşiv Kongresi"nin açılışında konuştu.

Kongrede, gerek Türkiye gerekse Osmanlı bakiyesindeki tarihi mirasın ve bunun aktardığı birçok meselenin, ortak hafıza durumunda olan arşivler ışığında etraflıca ortaya konulması, tartışılması ve müzakere edilmesinin hedeflendiğini aktaran Ünal, şöyle devam etti:

"Geçmişimizin aydınlatılmasında en temel kaynak olan arşivler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de stratejik bir güç unsuru ve bilgi merkezi konumundadır. Ecdadımızdan bize intikal eden bu hazine, Osmanlı Devleti'nin geniş ve farklı kültürleri içine alan coğrafyası ile daha da bir ehemmiyet kazanmaktadır. Arşivler, millet arasındaki dostluk ve iş birliğinin tesisinde önemli bir araçtır. Tarihten günümüze intikal eden diplomatik ve ikili ilişkileri bir köprü vazifesiyle ortaya koyan arşiv belgeleri son yıllarda kültürel diplomasi alanında da hakim rol almaktadır. Ülkemizin, bölgemiz ve dünya siyasetinde üstlenmiş olduğu büyük misyonu, arşiv kurumları olarak kültürel ve bilimsel sahada desteklememiz gerektiğinin bilincindeyiz. Osmanlı coğrafyasında yer alan ve günümüzde bağımsız ülke temsilcilerinin de geldiği bu bilimsel programın tarihten gelen ortak bağlarımıza ve samimi ilişkilerimize katkı sağlayacağını düşünüyorum."

Ünal, Devlet Arşivleri'nin 2013'te yepyeni bir binaya kavuştuğunu, yeni ve modern Osmanlı Arşiv Külliyesiyle arşiv iş ve işlevlerinin katbekat arttığını vurgulayarak, "Sunduğumuz hizmetlerin kalitesi de dünya standartlarının üzerine çıkarılarak örnek gösterilen bir seviyeye ulaşmıştır. Sadece Türkiye'nin değil, bölge ve dünya tarihinin yazılmasında da her zaman birinci el kaynak niteliğinde olan başta Osmanlı arşivimiz olmak üzere tüm arşivlerimiz bütün dünyanın rahatlıkla araştırma yapabileceği bir başvuru merkezi halini almıştır." diye konuştu.

Gelişen teknolojiyle dijitalleştirme faaliyetlerinin önceki yıllara nazaran büyük bir artış gösterdiğini dile getiren Ünal, şu an itibarıyla yılda 8 milyon görüntüyü dijital ortama aktaran ve bunu aynı anda araştırmacılarla paylaşan bir seviyeye geldiklerini kaydetti.

"Osmanlı atlası hazırlığı içindeyiz"

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan da Osmanlı Devleti'nin gelmiş geçmiş devletler arasında 3 büyük devletten biri olduğunu dile getirdi.

Turan, Osmanlı coğrafyasının kendi siyasi sınırlarının ötesinde çok geniş beşeri coğrafyayı barındırdığını aktararak, şunları kaydetti:

"Kurum olarak bir itirafı sizlerle paylaşmadan edemeyeceğim. Osmanlı atlası hazırlığı içindeyiz. Çünkü bu atlasın tam anlamıyla vücuda getirilmediğini ifade etmem gerek. Biz böyle bir coğrafyayı anıyoruz. 72 devlete vücut vermiş bir coğrafyadan söz ediyoruz. O bakımdan bu muazzam devletin ve büyük imparatorluğun hafızalardan çıkmayan harika teşkilatın tabii ki arka planını asla unutmamak lazım. Osmanlı hakikaten büyük bir başarının adıdır. Bu büyük başarı denilince belki akla ilk gelenler hükümdarlar ve güçlü ordulardır. Hayır, hemen bunun arka planına bakmak gerekir."

2. Uluslararası Osmanlı Coğrafyası Arşiv Kongresi
Kaynak: AA / Güncel
title