2. Uluslararası Medeniyetler Diyaloğu Sempozyumu
Başbakan Başmüşaviri ve BM Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Karlığa: "Medeniyetler İttifakı Projesi, yüzyılımızın en önemli küresel barış ve insanlık projesidir.
Başbakan Başmüşaviri ve Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, Medeniyetler İttifakı Projesi'nin yüzyılın en önemli küresel barış ve insanlık projesi olduğunu belirterek, "Eşbaşkanlığını sayın Başbakanımızın yürüttüğü proje öncülüğünde, hem dünyada yeni bir medeniyet perspektifinin oluşması, yeni bir medeniyet konseptinin gelişmesi için yapılan çalışmalar hem de ülkemizde bir medeniyet mirasına yeniden sahip çıkmak, yeni bir medeniyet bilincini oluşturmak amacıyla yapılan çalışmalar oldukça önem ifade etmektedir" dedi.
National Geographic'in de öncülüğünde, Medeniyet Araştırma Merkezi'nin ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bahçeşehir Üniversitesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bilkent Üniversitesi, Medeniyetler İttifakı Enstitüsü ve Türk Tarih Kurumu'nun katkılarıyla düzenlenen 2. Uluslararası Medeniyetler Diyaloğu Sempozyumu, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda başladı.
Açılışta konuşan Karlığa, medeniyetin insanoğlunun en uzun hikayesini ve tarihini meydana getirdiğini belirterek, "Medeniyetler ancak birbirleri üzerine kurularak yükselir. Medeniyetler birbirlerinden aldıkları bilim, düşünce, sanat mirasını birbirlerine devrederek büyük, gelişir ve hayatlarını devam ettirir. Belirli bir müddet sonra da başka bir medeniyete bu mirası devredeler" diye konuştu.
Karlığa, insanlığın bilinen tarihinde 12 bin yıl önceden kalmış medeniyet eserlerinin en eskisinin Anadolu topraklarında hala canlı olarak bulunduğunu ifade ederek, medeniyetlerin birbirlerinden bir şeyler alıp verdikleri için ilişki içerisinde olduğunu kaydetti.
İnsanoğlunun karşılıklı ilişkilerinin devamının ve diyaloğun en çok medeniyet alanında kendini gösterdiğini dile getiren Karlığa, şöyle devam etti:
" Türkiye'nin medeniyetler diyaloğunda öncü rol alması, bugün büyük bir krizle karşı karşıya bulunan dünyamızın ortaya koyacağı en iyi çözümler, yine bu topraklarda oluşmuş tarihi mirasın ve birikimin ışığında, öncülüğünde ortaya konabilir. İşte bu nedenledir ki, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde, İspanya Başbakanı ile başlatılmış bulunan Medeniyetler İttifakı Projesi, yüzyılımızın en önemli küresel barış ve insanlık projesidir. Eşbaşkanlığını sayın Başbakanımızın yürüttüğü proje öncülüğünde, hem dünyada yeni bir medeniyet perspektifinin oluşması, yeni bir medeniyet konseptinin gelişmesi için yapılan çalışmalar hem de ülkemizde bir medeniyet mirasına yeniden sahip çıkmak, yeni bir medeniyet bilincini oluşturmak amacıyla yapılan çalışmalar oldukça önem ifade etmektedir."
"Başbakanımız Türkiye'nin medeniyet birikimine her zaman sahip çıkıyor"
Karlığa, bu çerçevede Medeniyet Araştırmaları Merkezi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'ne bağlı kurulan Medeniyetler İttifakı Enstitüsü ve Medeniyet Araştırmaları Merkezleri'nin Türkiye'deki bu birikimi gözler önüne sermek için gayret sarf ettiğini, aynı zamanda evrensel medeniyet bilincinin oluşmasına, küresel medeniyet anlayışının yayılmasına önemli katkılarda bulunacağını anlattı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin medeniyet birikimine ne kadar sahip çıktığının ve medeniyet vurgusunu ne kadar öne aldığının hemen hemen her konuşmasında, projesinde görüldüğüne işaret eden Karlığa, "Bu sadece dilde söylenmiş bir söz değildir, her alanda bunu hayata geçirmek için de gayret göstermektedir" dedi.
National Geographic'in başlattığı Medeniyetler Diyaloğu Projesi'nin son derece anlamlı ve takdire şayan olduğunu ifade eden Karlığa, bu sempozyumun hem Türkiye'ye, hem ülkenin tarihi mirasına hem de evrensel insanlık mirasına önemli katkıda bulunacağını söyledi.
Ayrıca sempozyumda alanlarında uzman 30 bilim adamının medeniyet olgusunu irdeleyeceğini aktaran Karlığa, bunun da önemli gelişmelere de başlangıç sağlayacağını sözlerine ekledi.
"Anadolu topraklarından dünyaya vermemiz gereken birtakım mesajlar var"
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da herkesin üzerinde hassasiyetle durduğu Medeniyetler Diya önemli bir sempozyumuna ev sahipliği yaptıklarını belirterek, "Medeniyet insanlığın ortak malı. Üzerinde yaşadığımız Anadolu coğrafyası medeniyetlerin adeta harmanlandığı bir coğrafyadır" ifadelerini kullandı.
Mutlu, Anadolu topraklarından dünyaya vermeleri gereken birtakım mesajlar olduğunu düşündüklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Dünya artık iletişim çağı araçlarıyla çok daha küçüldü ve adeta köy haline geldi. Her şey parmaklarımızın ucunda. En ulaşılmaz bilgilere çok rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Bu elbetteki bize büyük imkanlar sağladı. Ama bununla birlikte sorunlarımızın da arttığını ve çözüm beklediğini görmekteyiz. Özellikle özgürlükler, haklar, çevre, gıda, güvenlik pek çok alanda artık dünyanın yeni bir şeylere ihtiyacı olduğunu ve buradan yeni bir medeniyet projesinin çıkması gerektiğini ve insanların gerçek beklentileri olan mutluluklarına hizmet edecek bütün bu sorunlu alanlarda yeni fikirlerin artık zamanın geldiğini düşünüyoruz. Medeniyet üzerinde çalışanların yapması gereken bu bekleyen sorunlarla ilgili yeni açılımları sağlamak olmalıdır. Bunun yolu diyalogdan geçer. Barış, en büyük projemiz olmalı ve bundan sonra dünya birbiriyle rekabet içerisinde olan değil, birbiriyle destek içerisinde olan, birbirinin huzuruna, refahına, geleceğine hizmet eden insanların dünyası olmalı. Acı ve gözyaşının, dramatik olayların vuku bulduğu bir dünya değil, barış içerisinde huzurlu ve bütün bu sorunları çözmeye gücü olan bir dünya mesajı vermek zorundayız."
- "21. yüzyıl en büyük keşiflerin yapıldığı yüzyıl olacak"
National Geographic Başkan Yardımcısı Terry Garcia, Türkiye'nin ve bölgenin yıllar boyunca National Geographic açısından çok önemli olduğunu belirterek, 100 yılı aşkın süredir Türkiye'de çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Ayda, dünya çapında 450 milyondan fazla kişiye ulaştıklarını ve bir medya şirketi olmadıklarını ifade eden Garcia, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Biz bir dergi yayınlamak için, televizyon belgeselleri üretmek için de burada bulunmuyoruz. Belgesel her ne kadar misyonumuzun önemli bir parçası olsa da. Çünkü National Geographic'in önemli bir misyonu her zaman keşfetmek olmuştur. İnsan bilgisinin sınırlarını zorlamak, enerji dolu ve maceraperest kadınları ve erkekleri keşif duygusuyla donatıp seyahat etmelerini sağlamak, ondan sonra da dünyayı bunlardan haberdar etmek... National Geographic kurulduğu günden bu yana aslında bu misyonunu gerçekleştiriyor. Daha keşfedilecek çok şey var. 21. yüzyıl en büyük keşiflerin yapıldığı yüzyıl olacak. Çünkü yeni kapılar teknolojik gelişmeler sayesinde açılıyor."
Garcia, bu bölgedeki faaliyetlerini artırken, hibe etkinliğini daha adem-i merkeziyetçi bir hale dönüştürmeyi düşündüklerini ve en büyük isteklerinden birinin bölgesel merkezi İstanbul'a kurmak olduğunu dile getirdi.
Türk bilimcilerle ortak misyonlarını hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirten Garcia, "Bu da bizi bugünkü konferansa getiriyor. Önce bu fikir ortaya çıktı. Antik medeniyetleri incelememiz gerektiğini düşündük. Çünkü öğrenecek şeyler var" dedi.
Sempozyuma, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili ve İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da katıldı. Sempozyum, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa ve Ankara'da yapılacak oturumların ve etkinliklerin ardından İstanbul'da 9 Mayıs'ta gerçekleştirilecek kapanış toplantısıyla sona erecek. - İstanbul