2. Uluslararası Davraz Kongresi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin: "82 Anayasası özgürlükleri kısıtlayan, demokrasiyi daha da dar kalıplar arasına hapseden bir anayasa. Bu anayasa mutlaka zamanı gelince değişecektir.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, "82 Anayasası özgürlüklerin kısıtlayan, demokrasiyi daha da dar kalıplar arasına hapseden bir anayasa. Bu anayasa mutlaka zamanı gelince değişecektir. Neden? Çünkü, halkımızın özgürlük anlayışı yazılı metinlerin önünde gidiyor" dedi.
Şahin, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) tarafından Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Küresel Sorunlar ve Çözüm Arayışları" konulu 2. Uluslararası Davraz Kongresi'nin açılış programına katıldı.
Şahin, burada yaptığı konuşmada, tüm insanlığı ilgilendiren çok önemli konu başlıklarının bu kongrede tartışılacağını belirtti.
Kongre ile ilgili bazı eleştirilerde bulunan Şahin, kongrenin ilkinden sonra 5 yıl geçtiğini, bu tür kongrelerin her yıl yapılması gerektiğini söyledi. Kongrenin daha fazla ses getiren, daha fazla katılımcı hale getirilmesinin SDÜ'ye daha fazla yakışacağına değinen Şahin, 2. Uluslararası Davraz Kongresi'nin adını taşıdığı Davraz Kayak Merkezi'nde yapılması gerektiğini belirtti. Genel Başkan Yardımcısı Şahin, bunun için Davraz'ın da fiziki şartlara uygun hale getirilmesi gerektiğini bildirdi.
Kongrede Suriye'nin geleceğinin de görüşüleceğini anlatan Şahin, Suriye'den gelen katılımcılarla Suriye'nin tartışılacak olmasının da çok anlamlı olduğunu ifade etti.
65 bin civarında öğrenciye sahip Süleyman Demirel Üniversitesi'nin hızla gelişen ve geliştiğini de hissettiren bir üniversite olduğunu dile getiren Mehmet Ali Şahin, üniversitelerin asli görevinin ülkenin ve o şehrin ihtiyaç duyduğu nitelikli insanı yetiştirmek olduğunu söyledi.
"Maddi gelişim kadar manevi kalkınma da önemli"
Çağın bilgi çağı olduğuna işaret eden Şahin, üniversitelerin bilgi çağında o ülkenin, şehrin önünü açacak önemli kurumlar olduğunu ifade etti. Şahin, artık dünyada ülkelerin bilim ve teknolojide yarıştığını, bilimi kullanan ülkelerin söz sahibi olabildiğini kaydetti.
Bilimin, ekonomik ve sosyal kalkınmada değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, "Ne kadar doğal zenginliğe sahip olursanız olun bilim ve teknolojide geri kalmışsanız ya geri kalmış ülkesinizdir ya da kalkınma çabaları içinde olan bir ülke olarak anılırsınız" dedi.
Mehmet Ali Şahin, aydınlık gelecek için üniversitelerin ve eğitim kurumlarının üzerlerine düşen görevleri en iyi şekilde yapması gerektiğini belirtti.
Bilim ve teknoloji denilince akla sadece maddi kalkınmanın gelmemesi, sosyal kalkınmanın da düşünülmesi gerektiğini ifade eden Şahin, "Ekonomik, maddi kalkınmanın yanında manevi kalkınmayı da ihmal etmemeliyiz. Maddi kalkınmayla ilgili ne kadar çaba gösterirsek gösterelim, diğer kanat, manevi kanat eksikse orada huzur olmaz, barış olmaz" diye konuştu.
İstanbul'un fethinin yıl dönümü olduğunu hatırlatan Şahin, İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in ve kahraman askerlerinin torunları olmaktan gurur duyduğunu kaydetti.
Cumhuriyet kurulduğunda bir tek üniversitenin olduğunu anlatan Şahin, bugün ise 102'si devlet, 72'si vakıf ve 8'i de vakıf meslek yüksek okulu olmak üzere 184 üniversitenin bulunduğunu söyledi. 10 yıl öncesinde üniversite sayısının 76 olduğunu dile getiren Şahin, bugün 184 üniversitede 5,5 milyon gencin yüksek tahsil yaptığını, 143 bin civarında akademisyenin de hizmet verdiğini belirtti.
Üniversitelerin Ar-Ge çalışmalarına yeterince kaynak ayıramadıklarını ifade eden Şahin, "Yıllar itibariyle ayrılan kaynak artıyor ama arzu edilen seviyede arttığı kanaatinde değilim. Geçmişle kıyasladığımızda daha fazla ayrıldığını biliyorum ama üniversite sayımız artarken bu kaynağın da paralel şekilde artması gerekiyor" diye konuştu.
Üniversitelerin bilimsel yayın, patent çalışmalarına da ağırlık vermelerini isteyen Şahin, üniversitelerin sanayi işbirliği konusunda da etkin rol üstlenmeleri gerektiğini bildirdi.
"Üniversiteler özgür kurumlardır"
Mehmet Ali Şahin, üniversitelerin özgür kurumlar olması gerektiğini kaydetti. Şahin, "Özgürlük varsa bilim de teknoloji de gelişir, her şey gelişir. Üniversitelerimiz her fikrin, düşüncenin özgürce tartışıldığı, kaba kuvvete, şiddete başvurulmadan her türlü fikrin özgürce tartışıldığı mekanlardır. Bu konuda çok ciddi sorun yaşandığı kanaatinde değilim" dedi.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda yapılan çalışmalara değinen Şahin, anayasada daha önce verilen bir hakkın, başka bir maddede sınırlandırıldığını ama 4 partinin vekilleriyle yaptıkları çalışmalarla bu tür sıkıntıların aşıldığını kaydetti.
"82 Anayasası değişmeli"
Türkiye'de son yıllarda özellikle de demokrasi ve özgürlük alanında çok ciddi adımlar atıldığını anlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellik 82 Anayasası maalesef temel hak ve özgürlükleri kısıtlayan bir anayasa. Bunu değiştirmek için 2 yıla yakın bir süre çalıştık. Sadece 60 madde üzerinde mutabakat sağlayabilmiştik, keşke tamamını değiştirmek nasip olsaydı ama mutlaka bu 82 Anayasası özgürlükleri kısıtlayan, demokrasiyi daha da dar kalıplar arasına hapseden bu anayasa mutlaka zamanı gelince değişecektir. Neden? Çünkü, halkımızın özgürlük anlayışı yazılı metinlerin önünde gidiyor. Bakın üniversitelerimizde yakın bir zamana kadar kılık kıyafetle ilgili bir sorun yaşanıyordu, önemli bir değişiklik yapıldı mı yasalarda hayır, şimdi var mı böyle bir sorun. Çünkü halkımızın bu konuda gelmiş olduğu nokta anayasayı da yasaları da aşmıştır. Dolayısıyla biz halkımızın bilinç düzeyine başta anayasamız olmak üzere diğer yasaları da taşımak zorundayız. Yasama organının üzerinde böyle bir sorumluluk var."
Şahin, nitelikli insanlar yetiştirmeyi görev bilmiş bir üniversitenin Türkiye ve dünya sorunlarına ilgi göstererek bir kongre düzenlemesinden dolayı da memnun olduğunu ifade etti.
Rektör İbicioğlu, sonrasında Şahin'e plaket takdim etti.
Açılış programına Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Hasan Sert, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, AK Parti Isparta Milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç, Recep Özel, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ile öğretim üyeleri katıldı.
Yerli ve yabancı akademisyenlerin katıldığı kongre 3 gün sürecek.
Şahin'e İslamköy ekmeği
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu'nu da ziyaret etti. 1. Uluslararası Davraz Kongresi'ne de katıldığını dile getiren Şahin, ikincisinde de yer aldıklarını ifade etti. Şahin, üniversitenin çalışmalarını takip ettiklerini belirterek, İbicioğlu'na ve tüm öğretim elemanlarına başarılı çalışmalarından ötürü teşekkür etti.
Rektör İbicioğlu da düzenledikleri kongrelerle dünyanın çeşitli sorunlarına ışık tutmayı amaçladıklarını söyledi.
Daha sonra Rektör İbicioğlu, Şahin'e gül ürünlerinden oluşan set ile 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in memleketi İslamköy'de üretilen "İslamköy ekmeği" verdi. Şahin de İslamköy ekmeğinin özelliklerinin anlatıldığı yazıyı okuyarak, "Sayın Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel bu söylediklerime sevinecektir" dedi. - Antalya