2. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali Sona Erdi
Uluslararası Boğaziçi Film Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Şanlıer: "Bu dönemde gördüğüm filmlerden, geleceğe yönelik çok ümitliyim"
Uluslararası Boğaziçi Film Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Ogün Şanlıer, "Bu dönemde gördüğüm filmlerden, geleceğe yönelik çok ümitliyim"dedi.
İstanbul'da 14 Kasım'da başlayan, Anadolu Ajansı'nın da global iletişim ortağı olduğu Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği (UBSD) ile İstanbul Medya Akademisi tarafından düzenlenen festival, sona erdi.
Festivali, AA muhabirine değerlendiren Şanlıer, etkinliklerin çok iyi ve verimli geçtiğini söyledi. Şanlıer, festivalde Türk sinemasının 100. yılının da iyi bir şekilde kutlandığını kaydetti.
Ogün Şanlıer, festival kapsamında Atlas ve Majestik Sinemaları, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Tophane-i Amire ve Bağlarbaşı Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen film gösterimleri, atölye çalışmaları ve panellere, ulusal ve uluslararası alanda birçok önemli kişinin katıldığını ifade etti.
Ulusal Kısa Film ve Uluslararası Kısa Film yarışmalarına, 102 ülkeden 3 bin 682 filmin başvurduğunu aktaran Şanlıer, "100 kısa filmciyi desteklemek adına UBSD Yapım Destek Fonu Yarışması açıldı. Bu yıl 20 proje, festivalde yarışmak üzere desteklenirken önümüzdeki dönem, gelecek seneye çekilmek üzere ise 80 proje desteklenecek" diye konuştu.
Uluslararası Boğaziçi Film Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Şanlıer, festivale Amerika, Avrupa, Asya, Afrika ve Ortadoğu'dan birçok kişinin katıldığını kaydederek şunları söyledi:
"Henüz ikincisi olmasına rağmen bu kadar ilgi görmesi, sanıyorum İstanbul'un cazibesinden kaynaklanıyor. İstanbul dünyanın en önemli şehirlerinden biri. Turistik ve tarihi anlamda, dünya turizmi adına ilk sıralarda yer alıyor. Bunun da etkisiyle festival beklentimizin de üzerinde bir rağbet gördü. Bunu da festivalimiz için avantaja çevireceğiz. Bu cazibeyi sinema ile birleştirerek, sinema üzerinden, önemli bir turizm etkinliği haline getireceğiz."
Gelecek yıl uzun metrajlı filmlere de festivalde yer verileceğini aktaran Şanlıer, kısa filmlere verdikleri desteğe ilişkin; "Kısa filmi AR-GE çalışması olarak düşünebiliriz. Sinema yapmak isteyen gençlerin bu işe atıldıkları ilk başlangıç noktası, kısa film. Eğer bu desteklenirse buradan çıkacak sinemacılar, sinema adına ses getirecek işler üretebilir. Biz akademimizde de buna önem veriyoruz. Sinema eğitimleri verirken sinemaya ilgisi olanlara destek vermek ve daha geniş bir kitleye ulaşmayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Ogün Şanlıer, çok yetenekli gençlerin olduğunu ve bundan mutluluk duyduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Onları görünce, festival ve akademi işlerine verdiğimiz önemin ne kadar doğru olduğunu görüyorum. Bir cevherimiz var ama bu cevheri doğru bir şekilde ortaya çıkarmak önemli. Bu dönemde gördüğüm filmlerden, geleceğe yönelik ümitliyim. Sinemamız, Türkiye'nin dünyada ekonomik ve siyasi açıdan bulunduğu noktada değil henüz. Bunu itiraf etmek zorundayız. Konsantrasyon ve ciddi çalışmak gerekiyor. Sinemanın desteklenmesi anlamında kültür politikaları ve ekonomik refah da önemli tabii."
- 2. Uluslararası Boğaziçi Film Festivali
Festivalde, Ahmet Uluçay Büyük Ödülü'nün yanısıra, En İyi Ulusal Kısa Film, En İyi Ulusal Belgesel Film, En İyi UBSD Destekli Film, En İyi Uluslararası Kısa Film, En İyi Uluslararası Belgesel Film, En İyi Senaryo, En İyi Göru¨ntu¨ Yönetmeni, En İyi Kurgu Yönetmeni, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Çocuk Oyuncu, Ju¨ri Özel, İzleyici Ödülü ve İBB Özel Ödülü olmak üzere 15 ödül verildi.
Altın Küre Başkan Yardımcısı Lorenzo Soria'nın juri başkanı olduğu festivalde, Ivana Chubbuck, Sam French, Yasmine Golchan, Semir Aslanyürek, Amy Fox, Carol L. Dysinger, Bora Gökşingöl, Cihan Aktaş, Coşkun Çokyiğit, Hamid Aydın, İlksen Başarır, Omar Metwally, Kristina Krepela, Mick Casale, Prakas Sharma, Tarık Tufan, Abdurrahman Öner, Ferhat Aslan jüri üyesi olarak yer aldı. - İstanbul