2. Ulusal Türk Veteriner Fakülteleri Koç Günü Buluşması"
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Keleş, Türkiye'nin yeni veteriner fakültelerine ihtiyacı olmadığını belirterek, "Bazı arkadaşlarımız diyor ki 'Yeter artık, veteriner fakültesi sayısı 30'da kalsın.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Keleş, Türkiye'nin yeni veteriner fakültelerine ihtiyacı olmadığını belirterek, "Bazı arkadaşlarımız diyor ki 'Yeter artık, veteriner fakültesi sayısı 30'da kalsın.' Ben daha radikal bir öneri getiriyorum. Mevcut olanları kapatalım, en fazla 10'a düşürelim. Gelişimlerini tamamlayanlar kalsın, diğerleriyle entegre olsun. 10 veteriner fakültesi bu ülke için yeter de artar." dedi.
Keleş, üniversite yerleşkesindeki Yılkı Meydanı'nda ikincisi düzenlenen "Ulusal Türk Veteriner Fakülteleri Koç Günü Buluşması"nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de mesleklerinin önemi konusunda geçmişe kıyasla ilerleme kaydettiklerini ancak bunun Batılı ülkeler düzeyinde olmadığını söyledi.
Bütün çabalarına rağmen her yıl yeni veteriner fakülteleri açıldığını dile getiren Keleş, şöyle devam etti:
"Bu konuda bizler etkili olamadık ama bu tür toplantılarda yine dile getirmeye çalışacağız. Türkiye'nin yeni veteriner fakültelerine ihtiyacı yok ama daha birkaç hafta önce yeni bir fakülte daha açıldı. Geçtiğimiz günlerde Hollanda ile kıyaslamalar olmuş. 'Bir fakültesi var ama hayvancılığı, geliri vesairesi bizden üst düzeyde' diye. Hollanda, hayvancılık konusunda kıyaslanabileceğimiz bir ülke değil. Dünyadaki önemli ülkelerden biri. Fakülte sayımız 30'a yaklaşıyor. Bu karar yanlış. Özellikle veteriner fakültelerinin eğitimi çok pahalı. Biz fakültemizin önemli bir kısmını parasal nedenlerle hala tamamlayamadık. Önemli yatırımlar gerektiriyor. Sadece bina da değil, içerisinin dizaynı gerekiyor.
Bazı arkadaşlarımız diyor ki 'Yeter artık, veteriner fakültesi sayısı 30'da kalsın.' Ben daha radikal bir öneri getiriyorum. Mevcut olanları kapatalım, en fazla 10'a düşürelim. Gelişimlerini tamamlayanlar kalsın, diğerleriyle entegre olsun. 10 veteriner fakültesi bu ülke için yeter de artar."
Keleş, eğitimin ağır olduğu veteriner fakültelerinin sayısı arttıkça yerleştirme puanlarının düştüğünü ancak veteriner fakültelerinin bu eğitimi algılayabilecek öğrencilere ihtiyacı olduğunu kaydederek, veteriner fakültelerine de tıp ve hukuk fakültelerinde olduğu gibi puan sınırlaması getirilmesi gerektiğini savundu.
Etkinlik Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yaşar Akar da ilk kez 1997 yılında Fırat Üniversitesinde kutlanmaya başlanan "Koç Günü"nün amacının, milli ve manevi değerler etrafında birlik olmak, diri olmak ve büyük Türk milletine hizmet etmenin yollarını aramak olduğunu söyledi.
Fırat Üniversitesinde kesintisiz 17 yıl kutlanan "Koç Günü"nü, 2015'te her yıl farklı bir veteriner fakültesinde kutlama kararı aldıklarını anlatan Akar, bundan sonraki hedeflerinin de etkinliği uluslararası düzeye taşıyarak Türk dünyasındaki veteriner fakülteleriyle gerçekleştirmek olduğunu vurguladı.
ERÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Berat Deniz de birlik ve beraberliğin önemine dikkati çekerek, "Sabır ve saadetimizi koruyarak birliğimizi müdafaanın zamanıdır. Türklüğün yaşandığı her coğrafya bizim ilgi ve duyarlılık alanımızdır. Coğrafyalarımız farklı, devletlerimiz ayrı olabilir ama biz aynı milletin yürekleri bir atan evlatlarıyız. Türk milleti taşıdığı sağduyu, irfan ve basiretiyle, ne derece vahim olursa olsun, her felaketi aşacak güce sahip olduğunu dosta, düşmana bir kez daha ispat edecektir." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Kayseri Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı konser verdi, şiir ve marşlar seslendirildi, Türk dünyası ve akraba topluluklarından gelen öğrenciler, bayrak gösterisi sundu.
Kayseri Sancağı Atlı Okçuluk Kulübü üyelerinin çeşitli gösteriler sergilediği etkinlikte, veteriner hekimler Enver Kürşat Özyol ve Fevzi Kükürtçü ile halk ozanı Tansel Ayaz ve "Aşık Firkati" olarak tanınan Mustafa Alkan konser verdi.