Haberler

2 Milyar Götürür Diye, 1 Mayıs'ı Tatil Yapmadılar

2 Milyar Götürür Diye, 1 Mayıs'ı Tatil Yapmadılar
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hükümet, 1 Mayıs'ın İşçi Bayramı Sayılıp Tatil İlan Edilmesi Beklentilerini Boşa Çıkardı.

Hükümet, 1 Mayıs’ın İşçi Bayramı sayılıp tatil ilan edilmesi beklentilerini boşa çıkardı. Bakanlar Kurulu’nda, 1 Mayıs’ın "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması benimsendi.

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, "2 milyar YTL’lik iş kaybına" yol açabileceği gerekçesiyle 1 Mayıs’ın tatil olmasını arzu etmediklerini söyledi.

DEVLET Bakanı ve hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu’nun 1 Mayıs’ı "Emek ve Dayanışma Günü" olmasını kararlaştırdığını, ancak tatil olmasını "arzu etmediklerini" söyledi. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Çiçek, "Bakanlar Kurulu 1 Mayıs’ın Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanması için karar aldı ve imzaya açıldı" dedi.

İMZAYA AÇILDI: Çiçek, 1 Mayıs’ın Emek ve Dayanışma Günü olarak Türkiye’de kutlandığını anımsatarak, Bakanlar Kurulu’nun da bundan böyle 1 Mayıs’ın, Emek ve Dayanışma günü olarak kutlanması konusunda bir karar aldığını bildirdi. Bakan Çiçek, "Bakanlar Kurulu kararı aldık. Dolayısıyla bu karar imzaya açılmıştır. Bununla ilgili sair düzenlemeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız yapacaktır. Bundan böyle 1 Mayıs dünyadaki emsallerine paralel olarak emek ve dayanışma günü olarak kutlanacak" dedi.

MALİYETİ YÜKSEK: Cemil Çiçek, sendikaların 1 Mayıs kutlamalarını Taksim’de yapmaları isteğine, "1 Mayıs kutlamalarının önceden ilan edilmiş yerlerde yapılmasını destekliyoruz" diye karşılık verdi. Çiçek, "2 milyar YTL’lik iş kaybına" yol açabileceği gerekçesiyle 1 Mayıs’ın tatil olmasını "arzu etmediklerini" sözlerine ekledi.

İSTİHDAM PAKETİ: Çiçek ayrıca, istihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesini öngören istihdam paketinin Bakanlar Kurulu’nda karara bağlandığını belirtti. Çiçek, "Paket ile istihdam maliyetlerinde 5 puanlık indirim yapılıyor. Zorunlu istihdam yükleri hafifletiliyor. Pakette işveren ile taşeron arasındaki ilişkileri düzenleyen hükümler de bulunuyor. Pakette kıdem tazminatı konusu yer almıyor" diye konuştu. İstihdam paketi ile ilgili ayrıntılı açıklama, daha sonra Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan tarafından yapılacak.

’Tatilli 1 Mayıs’ 12 Eylül’de bitti

1 Mayıs, 1935 yılında çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanun ile "Bahar Bayramı" olarak kabul edildi. Ancak diğer genel tatil günlerinden farklı olarak bugün için çalışanlara ücret ödenmemesi kararlaştırıldı.

Daha sonra çıkartılan kanunlarla 1951’de yarım günlük ücret ödenmesi, 1956 yılında ise tam gün ücret ödenmesi kabul edildi.

İşçilerin 1 Mayıs’ı kutlaması için 1975’in beklenmesi gerekti. O yıl, İstanbul’da Tepebaşı’nda bir düğün salonunda DİSK tarafından 1 Mayıs kutlandı.

1976 yılında ilk kez 1 Mayıs mitingi yapıldı. Taksim Meydanı’nda yapılan mitinge ülkenin dört bir yanından onbinlerce kişi katıldı.

1977 yılında DİSK yöneticilerinin hesaplamalarına göre, 500 bin kişinin katılımıyla en görkemli 1 Mayıs mitingi yapıldı. DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in konuşması sırasında açılan ateş sonrasında yaşanan olaylarda 36 kişi yaşamını yitirdi.

12 Eylül askeri müdahalesinin ardından 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı, 1 Mayıs tatil olmaktan çıkartıldı.

12 Eylül sonrası ilk yasal etkinlikler, İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde, 1985 yılından başlayarak kapalı salon toplantıları şeklinde ve resmen 1 Mayıs adı verilmeden yapıldı.

1993’de 1 Mayıs yeniden kutlanmaya başlandı. Türk-İş, 1 Mayıs’ı Abide-i Hürriyet bir mitingle kutladı.

1998’de 12 Eylül sonrasında ilk kez 1 Mayıs yaygın biçimde kutlandı. Sendikalarca pek çok yerde kutlandı.

Birçok ülkede, resmi tatil olarak kutlanıyor

Petrol-İş Sendikası Sendikal Eğitim Uzmanı Erhan Kaplan, 1 Mayıs ile ilgili yaptığı araştırmada, tüm dünyada emeğiyle geçinenlerin 1886 yılından beri kutladıkları 1 Mayıs’ın, en "küresel", en "uluslararası" bayram olma özelliğini hiç yitirmediğini ifade etti. Araştırmaya göre, çeşitli adlar altında 1 Mayıs’ı resmen tatil kabul eden ve kutlayan bazı ülkeler şöyle: Arnavutluk, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hindistan (bölgesel), İsveç, Norveç, Yunanistan. Almanya, Arjantin, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Brezilya, Burkina Faso, Burundi, Cezayir, Çad, Çin, Ekvador, Filipinler, Fransa, Hong Kong, Irak, İspanya, İtalya, Kongo, Zaire, Güney Kore, Küba, Macaristan, Kenya, Venezuela, Vietnam.

DİSK: 1 Mayıs’ta Taksim artık boynumuzun borcu

1 MAYIS’ın Taksim Meydanı’nda kutlanmasına izin vermeyen hükümete sendikalardan sert tepki geldi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Bu açıklamalardan sonra kutlamaları Taksim’de yapmak daha anlamlı hale gelmiştir, boynumuzun borcu olmuştur" dedi. Çelebi, Bakanlar Kurulu’nda 1 Mayıs ile ilgili alınan kararları "dağ fare doğurdu" şeklinde değerlendirdi. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da kararı "malumun ilanı" olarak nitelendirirken Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel de "Böyle bir kararı kabul edemeyiz. " ifadesini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close