2. Dünya Medeniyetlerarası Diyalog Forumu Bakü'de Düzenleniyor
Cumhurbaşkanı Aliyev'den hoşgörü ve diyalog çağrısı."Dünya siyasetçi ve kanaat önderleri ırkçılık ve ayrımcılığa karşı duyarlı olmalı".
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, dünya kamuoyuna hoşgörü ve diyalog çağrısında bulunarak, siyasetçi ve kanaat önderlerinden, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı duyarlı olmalarını istedi.
Azerbaycan'da, 2. Dünya Medeniyetlerarası Diyalog Forumu faaliyetlerine başladı.
Başkent Bakü'de Haydar Aliyev Kültür Merkezi'nde düzenlenen foruma, Cumhurbaşkanı Aliyev, BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassir Abdulaziz Al-Nasser, UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova, İSESCO Genel Direktörü Abdulaziz Ottoman Altwaijri, Azerbaycanlı bakan ve milletvekilleriyle çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Aliyev, medeniyetlerarası diyalog, bu diyaloga yönelen tehlikeler ve Azerbaycan'da var olan hoşgörü ortamı konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Azerbaycan'ın, asırlar boyu farklı din ve kültürleri bir arada barındırdığını vurgulayan Aliyev, ülkede birçok kültür ve din temsilcisinin karşılıklı anlayış ve hoşgörü içerisinde bir aile gibi yaşadığını bildirdi.
Azerbaycan'daki hoşgörü anlayışının ülkenin milli serveti ve üstünlüğü olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı, Azerbaycan'ın kalkınmasında bu etkenin de rolü olduğunu belirtti.
Azerbaycan'daki "çok kültürlülüğün", terminoloji olarak yeni olsa da asırlarca mevcut olan bir anlayış olduğunu söyleyen Aliyev, devlet olarak kilise, sinagog ve cami farkı gözetmeden yapım ve tamirat yardımı yaptıklarını kaydetti.
Ülkelerin birbirleri ile ekonomik ve siyasi çıkar ilişkisi olabileceğini hatırlatan Aliyev, ilişkileri geliştirmek için halklar arası ilişkilerin de sağlam temeller üzerinde kurulmasının şart olduğunu söyledi.
Dünyada her bir millet, her bir halk için yeterli yer olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, "Yeter ki barış, huzur ve hoşgörü ortamı sağlansın. Biz siyasetimizi bu yönde kurduk. Aynı anda hem Avrupa Konseyi hem de İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye olan nadir ülkelerdeniz. Her iki örgütte de aktif çalışmalar yapıyoruz. Azerbaycan İslam aleminin bir parçasıdır. Devletimiz, bu güçlü milli ve manevi değerler üzerinde kuruludur. Aynı zamanda Avrupa ile de işbirliği içerisindeyiz. Geçen yıl Avrupa'nın en büyük müzik yarışması olan Eurovision'u Bakü'de yaptık. Bakü'de 2015'de Avrupa Olimpiyat Oyunları'nın ilkini gerçekleştireceğiz. Bütün bunlar ve ülkemizdeki hoşgörü ortamı göz önünde bulundurulduğunda medeniyetlerarası diyaloğa ne denli katkılar yaptığımız görülüyor. Bakü, coğrafi köprü olmakla birlikte, medeniyetlerarası köprü rolünü de üstlenmektedir" dedi.
Azerbaycan olarak çok önem verdikleri "çok kültürlülük" olgusuna dünyanın bazı bölgelerinde olumlu bakılmadığını, bazı ülke siyasetçilerinin bu konuda olumsuz demeçler verdiğini hatırlatan Aliyev, bundan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Dünyada bazı siyasi kesimler, sivil toplum kuruluşları ve medya, diyaloğu değil, ayrımcılığı körüklüyor. Bu konuda siyasetçiler ve kanaat önderleri sorumluluk taşıyor. Küreselleşen dünyada çok kültürlülüğü ön planda tutmalıyız ve diyalog ortamının oluşması için çalışmalıyız. Çok kültürlülüğün alternatifi yoktur. Varsa da bu ayrımcılıktır. 21. yüzyılda dünya kamuoyu bu olumsuz akımların karşısını almalıdır."
İlham Aliyev, forumun açılış toplantısının ardından katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektirdi.
Foruma Türkiye adına katılan TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam ile de görüşen İlham Aliyev, Sağlam'la bir süre sohbet etti. - Baku