Haberler
Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Komisyonda gerginlik! Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler salonu terk etti

CHP'li vekilin sözleri sonrası Bakan Güler salonu terk etti

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

2 Bin 600 Rakımlı Yaylada Türk Tarihini Değiştirecek Keşif

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Arkeolog Oktay Hacıoğlu Artvin'in Arhavi ilçesindeki 2 bin 600 rakımlı Demirkapı Yaylası'nda bulduğu semboller Türk tarihini değiştirebilir.

Arkeolog Oktay Hacıoğlu Artvin'in Arhavi ilçesindeki 2 bin 600 rakımlı Demirkapı Yaylası'nda bulduğu semboller Türk tarihini değiştirebilir. Bulutlarla arkadaş olan Demirkapı Yaylası'nda araştırmalar yapan Oktay Hacıoğlu bölgedeki 2 sahada yaklaşık 100 kadar petroglif buldu. Daha da ilginci bu petrogliflerde Şaman inancına sahip Ön Türklere ait olabilecek bir çok sembolün bulunmasıydı.

EN ERKEN 5 BİN, EN GEÇ 15 BİN YILLIK

Arkeolog Oktay Hacıoğlu, Vatan'a yaptığı açıklamada, "Kaya üzerine yapılan yontma resimler 15 bin yıllık insan tarihini anlamlandırıyor. Kaya resimlerinde sağlıklı bir yaş tespiti zor. Ancak yapıldıkları dövme tekniğinden yola çıkarak en erken 5 bin, en geç 15 bin yıllık olduğunu tahmin ediyoruz. Ural-Altay bölgesinden sonra Anadolu ve Kafkas coğrafyasında bulunan en eski petrogliflerle karşı karşıyayız. Özellikle buradaki bir panoda bulunan pagan figürü 9 kollu güneş ve at üstünde kam (şaman ayinlerini yöneten din adamı, büyücü) betimlemesinin en eskisi olduğunu düşünüyoruz. Bölge yılda 1 ya da 2 kez dini ritüellerin yerine getirildiği bir tapınak alanına benziyor" dedi.


ÖN TÜRKLER Mİ?

Oktay Hacıoğlu bölgede detaylı bir bilimsel inceleme yapılması gerektiğini belirtiyor: "Şaman inancını yansıtan bir çok kaya resmi var. Bu sahanın yaklaşık 3 km. güney yamacında taş ve moloz yığınlarıyla korunan korugan haline getirilen iki kurgan (Türk ve Altay kültüründe kutsal mezar) tespit ettik. Bulgular Orta Asya'dan Ön Türklerin 1071'den çok daha önce Anadolu'ya girmiş olabileceğini gösteriyor."

KAYA RESİMLERİ ÇOK ÖNEMLİ

Dünyanın en önemli Göktürk uzmanlarından olan Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, "Rahmetli Servet Somuncuoğlu ile yaptığımız çalışmalarda Türklerin Anadolu'ya çok daha erken girdiğini ispatladık. Hakkari Tırşin Yaylası'nda, Erzincan, Erzurum, Burdur, Denizli, Ankara Güdül, Kastamonu'da Türklerin daha önce bulunduğuna dair pek çok kanıt elde ettik. Bulunan kaya resimleri çok önemli. Türklerin Anadolu'ya çok daha önce geldiğini gösteriyor. 1071 tezi çökmüştür. Tarihin yeniden yazılması gerekir."

'TÜRK' İSMİNİ İLK GÖKTÜRKLER KULLANDI

M.Ö. 14. yüzyılda Çin kaynaklarında geçen 'Tik' ve 'Tikler'in Türkleri işaret ettiği biliniyor. Türk ismi yazılı olarak ilk kez M.Ö. 1328 yılında Çin kaynaklarında 'Tu-kue' olarak geçiyor. Roma kaynaklarında ise M.S. 1. yüzyılda Türkler'den bahsediliyor. Tarihte Türk ismini ilk olarak 6. yüzyılda Göktürkler kullandı.


Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title