2 Altın Keler Sahibi 57 Yaşındaki Ahmek Taşçı Yeni Bir Rekor Peşinde
Türk yağlı güreşine adını altın harflerle yazdıran, tarihi Kırkpınar Güreşleri'nde 9 kez başpehlivanlığı kazanan, ayrıca iki kez de üz üste 3'er yıl başpehlivan olarak 2 altın kemerin de sahibi olan Karamürselli Ahmet Taşçı, bu yıl 57 yaşında son kez Kırkpınar'a katılarak yeni bir rekor kırmak için hazırlık yapıyor.
Türk yağlı güreşine adını altın harflerle yazdıran, tarihi Kırkpınar Güreşleri'nde 9 kez başpehlivanlığı kazanan, ayrıca iki kez de üz üste 3'er yıl başpehlivan olarak 2 altın kemerin de sahibi olan Karamürselli Ahmet Taşçı, bu yıl 57 yaşında son kez Kırkpınar'a katılarak yeni bir rekor kırmak için hazırlık yapıyor. Önümüzdeki hafta başlayacak olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için tüm pehlivanlar son hazırlıklarını yaparken, 57 yaşındaki Ahmet Taşçı da Kırkpınar'da başa güreşen en yaşlı pehlivan ünvanını almak istiyor. Şu ana kadar Kırkpınar'a katılan en yaşlı güreşçi ise, Osmanlı döneminde 56 yaşında çayıra çıkan ünlü güreşçilerimizden Kel Aliço olarak biliniyor.
Şu anda Karamürsel'de, çalışmalarını 30 yıllık ustası Engin Çınar gözetiminde sürdüren Ahmet Taşçı, genç güreşçilerin bile kaldıramayacağı ağırlıkta idmanlar yapıyor. Güreşlerin önümüzdeki hafta başlayacağını ve büyük bir heyecanla Kırkpınar'ı beklediğini söyleyen Ahmet Taşçı şunları söyledi:
TÜM KIŞ HAZIRLIK YAPTIM
"Şu anda 57 yaşındayım benim bir amacım ve hedefim vardı. Osmanlı döneminde 56 yaşında güreşen Kel Aliço en yaşlı güreşçi olarak tarihe geçmiş. Ben de 57 yaşında olarak Kel Aliço'nun rekorunu kırmak istiyorum. Bunu Cumhuriyet döneminde yapmak ayrı bir güzellik. Aynı zamanda da ata sporumuza büyük bir hizmet olarak da görüyorum. Kel Aliço'yu da anmak anlamında düşünüyorum. Yağlı güreşi bütün dünyaya tanıtmak, kırkpınar da en az 100-150 yakın yabancı basın mensubunun olduğu bir yerde hem ata sporumuzu daha yüceltmek ve anmak hem de tarihimizi kültürümüzü bütün dünyaya tanıtmak için böyle bir isteğim var. İnşallah o çayıra çıkıp, peşrev çekip Kel Aliço'nun da rekorunu kırıp ve anmak düşüncesiyle böyle bir niyetim var. Tüm kış bu hazırlıkları yaptım ve yaklaşık 15 kilo verdim. Hocam Engin Çınar ve çırağım Mert Altın ile birlikte iyi bir çalışmamız oldu. Büyük destek veren Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım ve klübümüzün başkanı Levent Erdoğan ve böyle bir ekiple bu duruma geldik."
NİYETİM BAŞPEHLİVAN OLMAK DEĞİL
Taşçı, yaşı nedeniyle bu idmanlarda yorulup yorulmadığı sorulduğunda ise, "57 yaşındayım ve tabi ki zorlanıyorum. Yaş itibariyle biyolojik bir olay var. Yaşlılık olayımız var. İnsan ister istemez yaşlanıyor ve vücuttaki hücreler ölüyor. Biz bunu yavaşlatmaya çalışarak bu duruma geldik. Benim niyetim Edirne'de başpehlivan olmak değil, öyle bir iddiam da yok. Ama o çayırlarda hem tarihi ve hem de kültürü yadetmek hem de geçmişteki başpehlivanlarımızı anmak ve Türk toplumuna bütün güreş camiasına sağlıklı yaşamın spor yapmanın ne kadar önemli ve değerli olduğunu anlatmak." dedi.
DİĞER PEHLİVANLARDAN DAHA İYİ ÇALIŞIYOR
Ahmet Taşçı'ya 30 yıldır hocalık yapan Engin Çınar ise, Taşçı'nın bu sene çok iyi çalıştığını belirterek şunları söyledi:
'Çok iyi çalıştı ve yaklaşık 15 kilo verdi. Eski başpehlivanlar daha ağır çalışıyordu. Şimdiki pehlivanlar eskisi gibi çalışmıyor. Ahmet onların arasında rahatlıkla güreş yapabilir. Bu benim görüşüm. Ahmet, eski idmanlarını bildiğim için şimdi biraz zorlanıyor. Fakat yine de diğer genç pehlivanlardan daha iyi çalışıyor" dedi.