Haberler
Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Bakan Güler: Zap'ta kilit kapatıldı, toplamda 2 bin 564 teröristin etkisiz hale getirildi

"Zap'ta kilit kapatıldı" diyen Güler ses getirecek rakamı ilk kez paylaştı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

1bakan Yıldız, Soruları Yanıtladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hazar Strateji Enstitüsü tarafından düzenlenen Hazar Forumu'na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, basın toplantısı düzenledi.

Hazar Strateji Enstitüsü tarafından düzenlenen Hazar Forumu'na katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, basın toplantısı düzenledi. Dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile beraber Katar'da olduklarını ve bir dizi görüşme yaptıklarını söyleyerek sözlerine başlayan Yıldız, "Bildiğiniz gibi, bizim yerli kömür projelerimiz var; Afşin-Elbistan, Konya-Karapınar, Eskişehir-Alpu gibi birçok projemizi hayata geçiriyoruz. Bunlarla alakalı temel hazırlıklarımızı bitirmiştik ve bir gizlilik sözleşmesi yaptık. Katar'la bundan sonra bu konuyla alakalı evraklarımızı üretim şirketimiz olan EÜAŞ gerekli kanun ve mevzuat içerisinde bunları paylaşabilecek. o yüzden 2-3 aylık sıkı bir çalışma dönemi geçirmeyi düşünüyoruz" dedi.

"DOĞALGAZLA İLGİLİ HERHANGİ BİR ARZ SIKINTISI SÖZ KONUSU DEĞİL"

Hava tahmin raporlarında Ocak ve Şubat ayında bir miktar aşırı soğukların olacağının söylendiğini aktaran Taner Yıldız, "Biz buna karşılık Batı'dan, Ege'den, İzmir Aliağa'dan girmek üzere 5 kargoluk sıvılaştırılmış doğalgaz siparişi verdik Katar'la. Bunun da takribi tutarı 350 milyon dolar civarındadır" dedi. Yıldız, doğalgazla ilgili olarak herhangi bir arz sıkıntısının söz konusu olmadığını ifade etti.

"İRAN'DA YAPILMASINI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ HERHANGİ BİR PROJE ŞU ANDA GÖRÜNMÜYOR"

Yıldız, Türkiye'nin İran'dan petrol alım kotasını arttırıp arttırmayacağı yönündeki soruya, "İran'dan aldığımız ham petrolle ilgili zaman zaman dalgalanıyor. Şu anda bu miktarı ne düşürmeye ne de yükseltmeye ihtyacımız yok. Mevcut plata dönemi dediğimiz bir dönem yaşıyor TÜPRAŞ. Hangi konuda? İran'dan aldığı petrolle alakalı konuda. Bizim, İran'da yapılmasını düşündüğümüz herhangi bir proje şu anda görünmüyor. Ama İran bizim için çok önemli" diye konuştu.

Taner Yıldız, Irak konusunda da "Muhtemel gerçekleşecek olan petrol akışıyla alakalı Türkiye'deki bir kamu bankasının bu manada görevli olacağını önceden de sizlerle paylaşmıştık. Bu konuda yol haritasından herhangi bir değişiklik görünmüyor. Bize gelen artı bir talep de bulunmamaktadır" dedi.

"TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK YATIIRIMLARINDAN BİRİ OLACAK"

Türkiye'nin, Azerbaycan ile ortak rafineri projesine girip girmeyeceği sorulduğunda Bakan Yıldız, "Petkim'in ve STAR Rafinerisi'nin dolayısıyla Socar Şirketi'yle birlikte Azerbaycan'a önemli ve bizim de son derece değer verdiğimiz bir yatırım başladı. Bu yatırım İzmir Aliağa'da, Petkim'in bir devamı şekilde yapılacak ve Türkiye'nin en büyük yatıırımlarından biri olacak, 5-5.5 milyar dolarlık bir rakama da ulaşacak, bununla alakalı çalışmalar başlatıldı" diye konuştu.

"RUSYA FEDERASYONU'NUN İŞİNİN KOLAYLAŞTIRLMASININ DOĞRU OLDUĞUNA İNANOYORUZ"

Güney Akım Projesi'nin, Karadeniz'den, Türkiye'nin sahasından geçen Avrupada'ki gaz arzıyla alakalı tedarikçi proje olduğunu söyleyen Yıldız, "Türkiye üzerine düşen görevi yapmıştır, yapmaya da devam edecektir. Ama doğalgazı AB alır mı, almaz mı, o konularda bizim herhangi bir fikrimiz olmaz. Ama Rusya Federasyonu bu doğalgazın Türkiye'deki münhasır ekonomik sahasından aktarılmasıyla ilgili bir talebi olursa ki, oldu, bu konuda biz, Rusya Federasyonu'nun işinin kolaylaştırlmasının doğru olduğuna inanıyoruz. Kararı tüketiciler versinler. Türkiye kararını verdi ve Türkiye, bu projelerin gerçekleşmesi için olumlu duruşunu devam ettirecek" dedi.

"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE BİR TÖRENE ŞAHİTLİK EDERSEK, BUNA ŞAŞIRMAYALIM"

Taner Yıldız, Türkiye- Gürcistan ilişkisi sorulduğunda, " Gürcistan, bizim için son derece önemli bir ülke. Gürcistanla enerji sektöründe yaptığımız işbirliği bir çok ülkeye örnek olabilecek tarzda. Önümüzdeki hafta Türkiye ile Gürcistan arasındaki iletim hattının açılışını yapmayı planlıyoruz. Eğer önümüzdeki günlerde böyle bir törene şahitlik edersek, buna şaşırmayalım. Çünkü Gürcistan, hidro kaynaklarıyla, su kaynaklarıyla çok güçlü bir ülke ve oradaki üretilen elektriğin bir kısmının makul fiyatlarla Türkiye'de alınması bizim açımızdan sıcak baktığımız bir konudur\t diye konuştu.

"2013'TE RÜZGAR SANTRALLERİ ÇALIŞTIĞI İÇİN 600 MİLYON DOLAR DAHA AZ DOĞALGAZ İTHAL ETTİK"

Doğalgaza zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya Yıldız, "Biz, dışarıdan aldığımız ithal kaynakların, Türkiye'de ürettiğimiz yerli kaynaklarla beraber buluşturularak, içindeki bir dengeleme fiyat mekanizmasıyla beraber bu süreci yönetmeye çalışıyoruz. Doğalgaz, bizim 28 AB üyesi ülke arasında en ucuz aldığımız fiyatlı doğalgaz değildir. Ama 28 tane AB üyesi ülke arasında en ucuza doğalgaz satılan ülke Türkiye'dir. Biz bunu nasıl yapıyoruz? Biz bunu yerli kömürümüzle, su kaynaklarımızla, jeotermalle, rüzgarla ve inşallah güneş yatırımlarıyla beraber sağlamış oluyoruz. Rüzgar deyip, geçmemek lazım. 2013 yılında rüzgar santralleri çalıştığı için 600 milyon dolar daha az doğalgaz ithal ettik. Su kaynakları çalıştığı için 4-5 milyar dolarlık doğalgazı daha az ithal ediyoruz. O yüzden ben, vatandaşlarımızdan, çevreci kuruluşlardan bu noktaya da dikkat etmelerini istirham ediyorum. Çevre bizim, enerji de bizim, yeşillik, orman bizim ama tabii kaynaklar da bizim. Bu kaynaklara sahip olamayan ülkeler var. Biz, çevreye rağmen değil, çevre ile birlikte geliştireceğimiz projelerde bütün bu hassas noktalara dikkat edeceğiz ama amacımız daha az doğalgaz ithal etmektir" diye yanıt verdi.

"GEREK BAĞDAT, GEREKSE ERBİL BUNU KENDİ İÇLERİNDE DEĞERLENDİRİYORLAR"

Bakan Yıldız, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile gerçekleştirilen petrol anlaşmasına yönelik görüşmeler hatırlatılarak, Bağdat'taki merkezi yönetimin konuya bakışı sorulunca, "Önceden mutabık kaldığmız metinde 3'lü mekanizmanın ilerletilmesinin ve olumlu bir sonu.alınmasının lazım geldiğini söyledik. Şu anda değerlendiriyorlar. Gerek Bağdat, gerekse Erbil bunu kendi içlerinde değerlendiriyorlar. Türkiye burada da üzerine düşeni yaptı. Biz, gelişmeleri izliyoruz" dedi.

"KİMSE BİZE YERLİ KAYNAKLARDAN BUNUN ÜRETİMİNİ ÇOK GÖRMESİN"

Konya Karapınar Havzası'nda bulunan linyit kaynakları için kurulacak termik santrallere ilişkin TEMA Vakfı'nın "Havzanın ekosisteminin yokolacağı" yönündeki uyarıları hatırlatılınca Yıldız, "Türkiye'nin sahil uzunluğu 8 bin 484 kilometre. 46 tane elektrik santrali müracaatı var. Çok enterasandır, 46 tane de itiraz var. Bana, bir işin nasıl olmayacağını değil, nasıl olacağını tarif etmeleri lazım. Biz bu tarifi yapıyoruz. Türkiye'deki enerji politikalarının, stratejilerinin eni boyu belli. TEMA değil, bir başka sivil toplum örgütü diyor ki, 'Nükleer patlar'. Tamam yapmayalım. Kömür de zaten isli paslı, onu da yapmıyoruz. Rüzgar, kuşları öldürüyor, doğalgaz ithal, su kaynakları da coğrafyayı bozuyor. Ben, bir arkadaşıma şunu sordum; 'Ne yapmamızı istersiniz' dedim, 'Ben o kısmına karışmam' dedi. Kimse bize yerli kaynaklardan bunun üretimini çok görmesin. Dünyada 7 milyar ton kömür tüketiliyorsa, kusura bakmasınlar, kimse bize 1.8 milyar tonluk kömür kaynağımıza fazladan bakmasın, bu kabul edilemez bir şey. O zaman biz mahallenin delisini oynamış oluruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title