1948 Filistin İslami Hareketi'nin Faaliyetlerinin Yasaklanması
Filistinli uzmanlar İsrail'in, Şeyh Raid Salah liderliğindeki 1948 Filistin İslami Hareketi'ni "yasa dışı örgüt" ilan etmesini, hareketin varlığına karşı açılmış bir savaş olarak değerlendiriyor.
Filistinli uzmanlar İsrail'in, Şeyh Raid Salah liderliğindeki 1948 Filistin İslami Hareketi'ni "yasa dışı örgüt" ilan etmesini, hareketin varlığına karşı açılmış bir savaş olarak değerlendiriyor. " İsrail, 1948 Filistin İslami Hareketi'nin varlığına savaş açmış durumda bunu da hareketi Mescid-i Aksa'dan uzak tutmak için yapıyor"
Gazze el-Umme Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Adnan Ebu Amir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in aldığı kararın, 1948 Filistin İslami Hareketi'nin yasaklanmaması gerektiğini savunan güvenlik kararlarına aykırı olduğunu söyledi.
Ebu Amir, "İsrail basınını takip edenler, özellikle İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet'in, hareketin çalışmalarını gizli yürütmeye başlamasından korktuğu için yasaklanmasını istemediğini görecektir" dedi.
Kararla ilgili olarak, "Tehlikeli ve siyasi" değerlendirmesinde bulunan ve uluslararası toplumun terörle meşgul olduğu bir zamanda alındığına işaret eden Ebu Amir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hareketin geniş çaplı gösteri ve grevler düzenleyeceğini ve karara itiraz edeceğini düşünüyorum. Hareket hukuki alanda başarılı olup hakkında alınan yasaklama kararının kaldırılmasını sağlayabilir ancak şurası muhakkak ki İsrail, hareketin varlığına savaş açmış durumda bunu da onu Mescid-i Aksa'dan uzak tutmak için yapıyor."
Ebu Amir, harekete ekonomik ve sosyal bakımdan baskı uygulanması ve mensuplarının tutuklanmasının doğuracağı sonuçların İsrail'in güvenliğine olumsuz etkileri olacağını savundu.
Yeni düşman: 1948 Filistin İslami Hareketi
AA'ya konuşan İslami hareketler uzmanı ve Filistinli araştırmacı Salih Lutfi ise "İsrail, harekete para girişini engellemeye ve yapacağı tüm faaliyetlere kısıtlama getirmeye çalışıyor. İsrail, Filistin halkının eylemlerini durduramadığı için kamuoyunda kendisine yeni bir düşman yaratmak istedi" diye konuştu.
"Tel Aviv yönetimi, İsraillilere yaşanan olaylardan hareketin sorumlu olduğunu, yetkililerinin tutuklanmasıyla bunların sona ereceğini söylemek istedi" diyen Lutfi, İsrail'in kararından vazgeçmemesi durumunda tehlikeli bir dönemece gireceğini savundu.
"Amaç, hareketi Aksa'dan uzaklaştırmak"
Ramallah'taki Birzeit Üniversitesi öğretim üyelerinden Abdussettar Kasım "Kudüs ve Batı Şeria'daki eylemlerin arkasında İslami Hareketin olduğunu düşünen İsrail, onu Aksa'dan uzaklaştırmak amacıyla bu kararı aldı. Bunu yaparken de dünyada İslami hareketlere karşı oluşan fobiyi kullandı" dedi.
Kasım sözlerine şöyle devam etti:
"Karar, tam anlamıyla siyasi. Kanun yoluna başvurularak iptal edilmesi sağlanabilir ancak İsrail hareketin varlığıyla savaşmada ısrar edecek olursa tek kaybeden kendisi olacaktır zira hareketin hem siyasi hem sosyal bir ağırlığı var."
İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğinde toplanan Güvenlik Kabinesi'nin, İsrail'deki İslami Hareket'in kuzey kolunu yasa dışı örgüt ilan etmeye karar verdiği belirtilmişti.
Tel Aviv hükümeti, 15 Ekim'de, 1948 Filistin İslami Hareketi lideri Şeyh Raid Salah ve Dış İlişkiler Büro Başkanı Yusuf Avavde'ye yurt dışına çıkış yasağı getirmişti.
İsrail'in 8,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonu, 1948 yılında yaşanan savaş ve sonrasındaki işgale rağmen yurtlarında kalarak İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor. Tel Aviv yönetimi, söz konusu Filistinlileri "İsrailli Araplar" diye tanımlıyor. 1948 Filistin İslami Hareketi de İsrail vatandaşı Filistinlilerin kurduğu geniş tabanlı bir toplumsal hareket özelliğini koruyor.