19 Yaş Altı Doğurganlıkta Birinci Olan Niğde'de Evlilik Yaşı 12'ye Kadar Düşüyor
Niğde Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Genel Koordinatörü Avukat Özlem Sarıkaya, kentin 19 yaş altı doğurganlıkta Türkiye birincisi olmasının temelinde erken evlilik yattığını söyledi.
Niğde Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Genel Koordinatörü Avukat Özlem Sarıkaya, kentin 19 yaş altı doğurganlıkta Türkiye birincisi olmasının temelinde erken evlilik yattığını söyledi. Köy ve beldelerde evlilik yaş oranının 13-16 yaşları arasında olduğunu ifade eden Sarıkaya, bu yaşın bazı yerlerde 12'ye kadar düştüğünü savundu.
81 il için 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi' hazırlayan Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), bu çalışma sırasında erken yaşta anneliği de araştırmış ve Niğde Türkiye birincisi çıkmıştı. Böyle bir sonucu kentte çocuk yaşta evliliğin yüksek olmasından dolayı çıktığını belirten Avukat Özlem Sarıkaya, merkeze bağlı köy ve beldelerde kızlarda evlilik yaşının 16'yı bile geçmediğini söyledi.
Niğde Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak kentteki erken yaştaki evliliklerin değerlendirilmesi ve kadına karşı şiddetin önlenmesi için 'Güçlü Kadınlar' adıyla geliştirdiklerini belirten Sarıkaya, proje kapsamında köy ve beldelere gezi düzenlediklerini anlattı. Gezilerde Niğde merkeze bağlı hemen hemen tüm köy ve beldelerde erken yaşta evlilikleri tespit ettiklerini ifade eden Sarıkaya şunları söyledi:
"Niğde'nin genelinde evlilik yaşı 15-16. Hatta bazı beldelerde mesela Orhanlı, Edikli, Değirmenli ve Dündarlı beldelerinde evlilikler 12-13 yaşına kadar düşüyor. Bunun dışında da Yeşilgölcük Beldesi'nde kız çocukları kaçarak evleniyor. Genel olarak Niğde merkeze bağlı köy ve kasabalarında evlilik yaşı oranı 13-16 yaşları arasında. Tabii doğal olarak evlendikten sonra da hemen çocuk sahibi oldukları için böyle bir sıralama da Niğde Türkiye birincisi olmuş."
ÇOCUKLAR ERKEN YAŞTA EVLİLİĞE ZORLANIYOR
Kapadokya Kadın Gençlik Eğitim Kültür Derneği Başkanı Şükriye Güçlü de, kız çocuklarının ilköğretim aşamasından sonra okula gönderilmeyip ya tarım sektöründe istihdam edildiğini ya da erken yaşta evlendirildiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bunların oranı çok yüksek. Bu durum kadının istihdam, sosyal hayat ve ekonomik alanda yer almasının önündeki en büyük engellerden bir tanesidir. Erken evlilikler henüz çocuk yaşta yapıldığı için psikolojilerini etkiliyor. Erken yaşta çocuk sahibi olmak, çocuk iken çocuğa bakamamak, büyütememek zaten ayrı bir sıkıntı yaratıyor. Burada en büyük sıkıntı çocukların erken evliliğe zorlanıyor olması zaten ayrı bir sorun. Valiliğimizde bu çocuk gelinler konusunda da SODES'le birlikte çalışmalar yapıyor. Biz dernek olarak da yetişebildiğimiz ölçülerde okullarda velilere eğitim vermeye çalışıyoruz ama yeterli olamıyoruz. Bu oranların yüksek olduğu köy ve kasabalarımızda konuya değinmekle yetinebiliyoruz. Kent merkezinin kırsalın da bu oranlar gerçekten çok yüksek boyutlarda. Bunun bir an önce çözülmesi gereken, çözülmese bile tamamen üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum." - Niğde