18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Zaferi'nin 98.yıl dönümü dolayısıyla, vatan uğruna canını ortaya koyan askerleri yad etmek ve onları anlamak için birçok yerde kırık bulgur çorbası, üzüm hoşafı ve ekmekten asker menüsü yenildi.

Çanakkale Zaferi'nin 98. yıl dönümü dolayısıyla, vatan uğruna canını ortaya koyan askerleri yad etmek ve onları anlamak için birçok yerde kırık bulgur çorbası, üzüm hoşafı ve ekmekten asker menüsü yenildi.

Uygulamayı Türkiye gündemine taşıyan Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde AA muhabirine yaptığı açıklamada, bütün üniversitelere başvurarak bugün Çanakkale şehitlerini anmak için üniversitelerde o dönemin asker menüsünün sunulmasını istediklerini belirtti.

Ağaoğlu, bugün yüzü aşkın üniversitede bu uygulamanını gerçekleştirildiğini bildirerek, "Bizim o günkü şartları yaşamamız mümkün değil. Çok daha refah içindeyiz, rahat yaşıyoruz ama öğrenci arkadaşlarımızın yaşanan zorluklardan bir kesit olarak yemeklerinde o günkü yemekleri bulundurmaları bizim için çok önemliydi" ifadesini kullandı.

Atalarının bu toprakları bugünün gençlerine emanet ettiğini söyleyen Ağaoğlu, askerlerin yiyecekleri, savaşacak malzemeleri olmamasına rağmen kararlılık ve cesaretle büyük bir fedakarlık gösterdiklerini ifade etti.

Öğrenci, öğretmen ve yönetici herkesten destek aldıklarını ve zaman zaman duygusal anlar yaşandığını dile getiren Ağaoğlu, kınalı kuzuları canlandırmak için bazı öğrencilerin 'Biz de kurban olalım' deyip kınalandıklarını, bazıların da o zamanın asker kostümleriyle yiyecek dağıtmak istediklerini anlattı.

Ağaoğlu, "Çok duygu dolu bir durum özellikle ülkemizde birlik ve beraberliğe belki de en fazla ihtiyaç olduğu dönemde ve üniversitelerde bunun uygulanması ve birlik beraberlik hissiyatının pekişmesi ayrı bir önem taşıyor. Milli ve manevi duyguların pekiştiği dönemde herkes için çok faydalı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Sema Koçaslı da menü uygulamasının doğru bir yaklaşım olduğunu belirterek, "Her ne kadar onların yaşadıkları sıkıntıyı yansıtmasa da biraz olsa menülerini paylaşmış olduk" diyerek, öğrencilerin bunu devamlı yapmalarını istedi.

Okulun tarih öğrencisi Furkan Onursal ise Çanakkale askerinin temsilen giydiği asker kıyafetleriyle yemek servisine yardım ederken tarihi canlandıklarını ve o dönemin şartlarını artık daha iyi anladıklarını söyledi.

Erkek öğrencilerin asker kostümleri giydiği yemekhanede bazı bayan öğrenciler de yöresel kıyafetlerle erkeklere kına yaktı. Çanakkale türküsünün de çalındığı yemekhanede akademisyenlerin yanı sıra Rektör Prof. Dr. Metin Doğan da aynı menüyü yiyerek öğrencilere destek oldu.

-Yurtlarda asker menüsü var-

Yalnızca üniversitelerde değil Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na

(YURTKUR) bağlı yurtlarda öğlen yemeği menüsü de o dönemin askerinlerinin yediğinden oluşturuldu.

Tahsin Banguoğlu Yurdu'nda YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak ve YURKTKUR personeli öğrencilerle yemek yedi.

Albayrak, öğrencilerin atalarını ve bu toprakların nasıl cumhuriyete kazanıldığını, bütün dünyanın gözleri Türkiye üzerindeyken onları nasıl geri çevirdiklerini, vatanın nasıl kurtarıldığını bir defa daha hatırlamak açısından askerlerin o günkü menülerinde bulunan hoşaf, kuru ekmek ve çorbanın bugün Türkiye'nin her yerindeki yurtlarda yer alacağını anlattı.

"Öğrencilerimiz tarihini bugün bir defa daha hatırlayacaklar, manevi duygularını açığa çıkaracaklar. Geleceğin Türkiyesine hazırlanma açısından farklı bir ruh haline bürüneceklerini düşünüyoruz" diyen Albayrak, yemeğe katılan öğrencilerin en kısa zamanda Çanakkale'ye götürüp gezdireceklerini kaydetti.

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji öğretmenliği öğrencisi Seda Biçer de bu uygulamanın her yıl yapılması gerektiğini kaydederek, "Anlamamız için yaşamamız gerekiyordu. Tüylerim ürperdi. Çok geç kalınmıştı" dedi.

Biçer, daha önce yemekhanede sıraya girdiklerinde birçok yemek olduğunu ancak hepsinin kötü olduğunu düşündüklerini hatırlatarak, aslında hepsinin çok güzel olduğunu bugün yemekhaneyi bomboş görünce anladığını dile getirdi.

Kimya öğrencisi Gökhan Özgenç de az da olsa o günü hissedebilmenin çok önemli olduğunu ve bunun için mutlu olduğunu ifade etti. Menüyü değerlendiren Özgenç, askerlerinin kazandığı başarıların gurur verici olduğunu belirterek, "O dönemin şartlarına bakılınca ne derece zorlandıklarını hissedebilmek güzel" dedi.

-YÖK de destek verdi-

Alınan bilgiye göre, aynı menü Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) yemekhanesinde de yer aldı. YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya'nın uygulamaya destek verdiği ve bulgur çorbası, hoşaf ve ekmekten oluşan yemeğin bugün YÖK personelince yenildiği öğrenildi.

Muhabir: Tuğba Özgür Durmaz

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
title
Close