16 Kasım Uluslararası Hoşgörü Günü"
Prof.Dr. Nevzat Tarhan: "Doğruyu ve gerçeği bulma çabasındaki kimse diyalogdan, özgür tartışma ortamından korkmaz fakat sahip olduğu gerçeklere inanmayan ve kendine güvenmeyen kimse bütün bunlardan korkar. Kendi fikrine güvenmeme, hoşgörüyü sabote eden ruh hallerinden biridir"
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, doğruyu ve gerçeği bulma çabasındaki kimsenin, diyalogdan, özgür tartışma ortamından korkmadığını ancak sahip olduğu gerçeklere inanmayan ve kendine güvenmeyen kimsenin bunlardan korktunuğu belirtti.
Tarhan, "16 Kasım Uluslararası Hoşgörü Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, hoşgörünün toplumda "tolerans"ın karşılığı olarak da kullanıldığını ve karşı taraftaki insanların farklı fikirlerine tolerans gösterme anlamına geldiğini anlattı.
Yaklaşık 250 yıl Voltaire'in "Söylediklerinizin hiçbirine katılmıyorum, fakat bunları söyleme hakkınızı ölünceye kadar savunacağım" sözünün pozitif toleransın (hoşgörünün) en güzel örneğini gösterdiğini aktaran Tarhan, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Bu davranış, aynı zamanda kendine güvenin işaretidir. Kendi fikrine güvenen insan hoşgörüye ve diyaloğa açıktır. Kendi fikrine güvenmeyen insan ise bütün bunlara kapalıdır çünkü karşılıklı konuşulduğu zaman kaybedeceğini bilir. Doğruyu ve gerçeği bulma çabasındaki kimse diyalogdan, özgür tartışma ortamından korkmaz fakat sahip olduğu gerçeklere inanmayan ve kendine güvenmeyen kimse bütün bunlardan korkar. Kendi fikrine güvenmeme, hoşgörüyü sabote eden ruh hallerinden biridir."
Tarhan, insan ilişkilerinde farklılıklar ve benzerlikler bulunduğuna değinerek, hoşgörülü kişinin farklılıklardan değil, benzerliklerden hareketle karşısındakiyle ilişki kurmaya çalıştığını, ancak hoşgörüsü zayıf insanın benzerlikleri değil, farklılıkları görerek hareket ettiğini kaydetti.
Hoşgörüsüz kişinin, yanlış davranışı gördüğünü belirten Tarhan, "Bunlar narsistik özellikteki kişilerdir. Kendi egolarını yüceltirler, diğer kişilerin egolarını değersizleştirirler. Hoşgörüsüz insanların mükemmeliyetçilik özelliği de vardır. Alçakgönüllü gibi gözüküp karşıdaki kişiden mükemmellik beklerler" ifadelerine yer verdi.
Tarhan, evlilikte diyalog oluşması için pozitif hoşgörünün ön plana çıkması gerektiğine işaret ederek, "karşı tarafın benzerliklerinden hareketle onu anlamaya çalışma"yı, kullanılacak etkili yöntem olarak tanımladı. - İstanbul