15 Temmuz'u Anlamak, Türkiye'de Darbeler ve Demokrasi Kültürü" Paneli
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından geçen yıl gerçekleştirilen darbe girişiminin yıl dönümünde İzmir'de, "15 Temmuz'u Anlamak, Türkiye'de Darbeler ve Demokrasi Kültürü" adlı panel düzenlendi.
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından geçen yıl gerçekleştirilen darbe girişiminin yıl dönümünde İzmir'de, "15 Temmuz'u Anlamak, Türkiye'de Darbeler ve Demokrasi Kültürü" adlı panel düzenlendi.
Ege Üniversitesi ve İzmir Valiliği işbirliğiyle Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan panele, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, İbni Haldun Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Fahrettin Altun, konuşmacı olarak katıldı.
Panelde konuşan Rektör Dedeoğlu, düzenledikleri paneli darbe girişimini önlemeye çalışırken şehit düşen 249 vatandaşa borçlu olduklarını belirterek, şehitlere Allah'tan rahmet gazilere de acil şifalar diledi.
Dedeoğlu, 15 Temmuz'un sadece başarısız bir darbe girişimi olmasının yanında Türkiye ve dünya tarihinde önemli bir yere sahip olduğuna dikkati çekerek, "Bir tarafımız aynı şeyleri yeniden yaşadığımız için kızgındı, bir tarafımız verdiğimiz şehitlerden ötürü çok üzgündü. Ama bir tarafımız son derece gururluydu. Türk halkının hiç bir güdülenme olmaksızın demokrasi refleksiyle kendini sokağa atarak bu sürecin önüne ket vurabildiği için. Dolayısıyla bugün içerisine yaşadığımız zaman zarfında bunun kıymetini bir miktar anlıyorsak da ileriki yıllarda çok daha fazla anlayacağımızı tahmin ediyorum." şeklinde konuştu.
AK Parti Milletvekili Külünk ise, 15 Temmuz'un bir işgal girişimi olduğunu bunu da en iyi anlayacak şehirlerden birinin İzmir olduğunu söyledi.
15 Temmuz'un devleti çökertmek için yapılan bir girişim olduğunu anlatan Milletvekili Külünk, "Türkiye'yi 21'inci yüzyıldaki haritaların dışına itmek üzere yapılmış bir harekettir." dedi.
Gazeteci Albayrak da, geçmiş dönemdeki darbelere bakıldığı zaman toplumun hassas olduğu konular üzerinden darbe için hazırlıklar yapıldığını kaydetti.
Albayrak, "Bir darbe ortamı oluşturuluyor, yönlendirmeyle de artık asker mi gelecek, kim gelecekse gelsin dedirtiliyor, sonunda da geliyordu asker. Nitekim daha önce 17-25 Aralık döneminde yargıdaki bu terör örgütünün koluna bu görev verilmişti. Bunun gibi 15 Temmuz'da işte TSK içerisindeki üyelerine böyle bir görev verildi." diye konuştu.
Doç. Dr. Altun, 15 Temmuz'un darbe görünümlü bir işgal girişimi olduğunu ve Türkiye'nin büyük bir badire atlattığını aktararak, milletin 15 Temmuz'da demokrasi zaferi yazdığını belirtti.
Altun, "İşgal girişimin arkasındaki küresel çete ile hesaplaştıkça daha fazla bu şanlı direnişi daha fazla milletin zaferini konuşacağız. Tarihimizin, hafızamızın bir parçası olacak." dedi.
Panel sonrası 15 Temmuz konulu fotoğraflardan oluşan fotoğraf sergisi açıldı.